Υπνική Άπνοια: Το τσιπ που ενδέχεται να ανακουφίσει τους ασθενείς

Υπνική Άπνοια: Το τσιπ που ενδέχεται να ανακουφίσει τους ασθενείς Facebook Twitter
Φωτ.: Sky News
0

Ένα νέο ηλεκτρονικό τσιπ θα μπορούσε να ανακουφίσει τους ανθρώπους που ταλανίζονται από χρόνια υπνική άπνοια.

Πανεπιστημιακοί γιατροί στο το κορυφαίο νοσοκομειακο ίδρυμα του Ηνωμένου Βασιλείου, UCLH, πραγματοποίησαν την εμφύτευσή του, σε δύο ασθενείς. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από υπνική άπνοια, αισθάνονται απόφραξη και η αναπνοή τους σταματά επανειλημμένα για αρκετά δευτερόλεπτα ή και λεπτά.

Το συγκεκριμένο τσιπ εμφυτεύεται σε ένα κρίσιμο νεύρο, βοηθώντας τους να αναπνέουν.

Το Sky News, που είχε πρόσβαση σε μία από τις πρώτες επεμβάσεις του NHS, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο UCLH και μεταφέρει το σχόλιο μιας ασθενή.  Η Natalie Boller αντιμετωπίζει την υπνική άπνοια εδώ και 10 χρόνια. «Μπορεί να σταματήσει να αναπνέει έως και 30 φορές την ώρα» γράφει η συντακτική ομάδα του πρακτορείου και συνεχίζει: «Το αντιλήφθηκε μόνο όταν ο σύζυγός της ανησύχησε. "Φοβάται ότι θα πεθάνω", είπε».

Η ασθενής δήλωσε: «Μόλις άκουσα για αυτή τη νέα τεχνολογία, αυτό το εμφύτευμα, ενδιαφέρθηκα πολύ, γιατί ό,τι έχω δοκιμάσει δεν έχει δουλέψει». Στην περιγραφή της εν λόγω επέμβασης, αναφέρεται ότι οι χειρουργοί έκαναν μια μικρή τομή κάτω από το πηγούνι της Natalie και στη συνέχεια τοποθέτησαν το τσιπ σε ένα νεύρο που ελέγχει έναν μυ στη γλώσσα της.

Ο σύμβουλος ΩΡΛ και υποειδικός χειρουργός σε ζητήματα ύπνου, Ryan Chin Taw Cheong, δήλωσε ότι το τσιπ στέλνει «έναν ήπιο ηλεκτρικό παλμό για να διεγείρει το νεύρο, να μετακινήσει τη γλώσσα προς τα εμπρός και ανοίγει τους ανώτερους αεραγωγούς. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς μπορούν να έχουν καλύτερο ύπνο και να αναπνέουν ομαλά καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας».

Με πληροφορίες από Sky News

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό - Όμως γιατί αυξάνονται τα ποσοστά του; 

Τech & Science / Τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό - Όμως γιατί αυξάνονται τα ποσοστά του; 

Δεκάδες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα εμβόλια δεν σχετίζονται με τον αυτισμό, καθώς οι επιστήμονες αναζητούν την εξήγηση της αύξησής του στην παγκόσμια κοινότητα
LIFO NEWSROOM
Η Meta ανακοίνωσε ότι σταματάει το fact-checking. Πώς θα ξέρουμε αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς λένε την αλήθεια; 

Τech & Science / Πώς θα γνωρίζουμε πλέον αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς λένε την αλήθεια; 

Το Facebook, το Instagram και το Threads παύουν να κάνουν fact-checking στις αναρτήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τι σημαίνει αυτό για τα feeds και πώς μπορούμε να αποφύγουμε να πέσουμε θύματα παραπληροφόρησης;
LIFO NEWSROOM