LIVE!

Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

MOUTH TAPE Facebook Twitter
Η μέθοδος αυτή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά ή ενήλικες που δεν είναι σε θέση να αφαιρέσουν την ταινία μόνοι τους.
0



ΙΣΧΥΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΑΙ
 με το στόμα κλεισμένο με ταινία μπορεί να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια; Η μέθοδος του σφραγισμένου με ταινία στόματος ώστε να παραμένει κλειστό την ώρα που κοιμόμαστε εμφανίζεται συχνά στο Instagram και το TikTok, αλλά και στην έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind». Λέγεται πως είναι ένας τρόπος για την αντιμετώπιση του ροχαλητού, για τη θεραπεία της υπνικής άπνοιας και για τη βελτίωση του ύπνου. 

Προκαταρτικές έρευνες υποδηλώνουν ότι το κλείσιμο του στόματος με ταινία μπορεί να θεραπεύει τη συνήθεια να αναπνέουμε από το στόμα, το ροχαλητό και κάποιες ελαφριές περιπτώσεις υπνικής άπνοιας, οι οποίες προκύπτουν όταν ο ανώτερος αεραγωγός εμποδίζεται επανειλημμένα την ώρα του ύπνου, προκαλώντας προσωρινή διακοπή της αναπνοής. Όμως δεν έχουν γίνει αρκετές έρευνες για το πόσο αποτελεσματική είναι αυτή η μέθοδος, για το ποιος μπορεί να ωφεληθεί από την εφαρμογή της και ποιος θα έπρεπε να την αποφύγει, λένε οι ειδικοί. 

«Κατά πάσα πιθανότητα, η μεμονωμένη επίδραση της ταινίας στο στόμα είναι μικρή», λέει ο Ντέιβιντ Κεντ, αναπληρωτής καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας και χειρουργός κεφαλής και τραχήλου στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ.

Αν και τα άτομα που δεν μπορούν να αναπνεύσουν σωστά από τη μύτη λόγω ανατομικών προβλημάτων ή προβλημάτων υγείας μπορεί να βρουν τη μέθοδο δυσάρεστη, δεν είναι πιθανό να αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τους περισσότερους ανθρώπους. Αν δεν μπορούν να πάρουν αρκετό αέρα, οι περισσότεροι θα ξυπνήσουν και θα αφαιρέσουν την ταινία, δηλώνουν οι ειδικοί.

Η ιδέα πίσω από τη μέθοδο είναι να ενθαρρύνει την αναπνοή από τη μύτη κατά τη διάρκεια του ύπνου, η οποία είναι απαραίτητη καθώς η ρινική κοιλότητα λειτουργεί ως φίλτρο αέρα για το ανθρώπινο σώμα. Ο αέρας εισέρχεται από τα ρουθούνια στη ρινική κοιλότητα, όπου η βλεννογόνος μεμβράνη συγκρατεί υπολείμματα, σωματίδια και παθογόνους μικροοργανισμούς, και ακούσιες αντιδράσεις όπως το φτέρνισμα απομακρύνουν τους ρύπους. Επίσης η ρινική κοιλότητα θερμαίνει και υγραίνει τον αέρα πριν αυτός εισέλθει στους πνεύμονες, για να αποτρέψει τις βλάβες στο αναπνευστικό σύστημα. 

Ωστόσο, όταν κάποια αλλεργία, ασθένεια ή δομική ανωμαλία εμποδίζει την αποτελεσματική αναπνοή από τη μύτη, ανοίγουμε το στόμα ακούσια καθώς κοιμόμαστε για να πάρουμε αέρα.

Η στοματική αναπνοή μπορεί να αλλάξει προσωρινά την ανατομία του λάρυγγα, κάνοντάς τον στενότερο και καθιστώντας τον επιρρεπή στην κατάρρευση. Μακροπρόθεσμα, συσχετίζεται με οδοντικά προβλήματα όπως η τερηδόνα και η ουλίτιδα, με διαταραχές ύπνου, μειωμένη πνευμονική λειτουργία και έξαρση των συμπτωμάτων του άσθματος.

Σε μια μελέτη, 20 άτομα με ήπια υπνική άπνοια και κύριο παράπονο το ροχαλητό συμμετείχαν σε ένα οικιακό τεστ ύπνου, σφραγίζοντας το στόμα τους με υποαλλεργική ταινία σιλικόνης πριν από τον ύπνο. Όσοι είχαν ρινική απόφραξη χρησιμοποίησαν φάρμακα και ένα ρινικό σπρέι για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα πριν κλείσουν το στόμα τους με ταινία. Το 65% είδε σημαντική βελτίωση στο ροχαλητό και την αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το κλείσιμο του στόματος με ταινία θεωρείται θεραπεία χαμηλού κινδύνου. Αν και τα άτομα που δεν μπορούν να αναπνεύσουν σωστά από τη μύτη λόγω ανατομικών προβλημάτων ή προβλημάτων υγείας μπορεί να βρουν τη μέθοδο δυσάρεστη, δεν είναι πιθανό να αποτελεί άμεσο κίνδυνο για τους περισσότερους ανθρώπους. Αν δεν μπορούν να πάρουν αρκετό αέρα, οι περισσότεροι θα ξυπνήσουν και θα αφαιρέσουν την ταινία, δηλώνουν οι ειδικοί.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας, ιδίως όταν δεν αναπνέουμε καλά από τη μύτη και όταν αναπνέουμε από το στόμα ενώ είμαστε ξύπνιοι, καθώς και όταν κάνουμε γυμναστική ή άθληση, δηλώνει ο Ρόμπσον Καπάσο, επικεφαλής της χειρουργικής ύπνου στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Η μέθοδος αυτή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά ή ενήλικες που δεν είναι σε θέση να αφαιρέσουν την ταινία μόνοι τους.

Η βασική ανησυχία είναι ότι κάποιοι μπορεί να πιστέψουν πως το κλείσιμο του στόματος με ταινία αποτελεί εναλλακτική λύση για μελετημένες θεραπείες όπως τα μηχανήματα συνεχούς θετικής πίεσης των αεραγωγών ή CPAP, που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των αναπνευστικών διαταραχών όπως η υπνική άπνοια, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε στέρηση ύπνου και κόπωση και αυξάνει ορισμένους καρδιαγγειακούς κινδύνους, λένε οι ειδικοί.

«Μπορεί να υπάρχει μια ιατρική πάθηση που προκαλεί την αναπνοή από το στόμα», δηλώνει η Μπεθ Μάλοου, καθηγήτρια Νευρολογίας και Παιδιατρικής και διευθύντρια του Τμήματος Ύπνου του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ. Δοκιμάστε τη μέθοδο υπό την καθοδήγηση ενός γιατρού, διότι «δεν θέλετε το κλείσιμο του στόματος με ταινία να συγκαλύψει κάποιο πρόβλημα υγείας», λέει.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε:

- Οι ειδικοί λένε: Μιλήστε με τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι το κλείσιμο του στόματος με ταινία είναι ασφαλές για εσάς και για να αποκλείσετε πιο σοβαρά ζητήματα που μπορεί να απαιτούν ιατρική παρέμβαση.

- Μη χρησιμοποιείτε απλή κολλητική ταινία αλλά υποαλλεργική ταινία που έχει σχεδιαστεί για το δέρμα. Υπάρχει ακόμη και ταινία που κυκλοφορεί στο εμπόριο ειδικά για αυτήν τη χρήση.

- Δοκιμάστε τη μέθοδο την πρώτη φορά ενώ είστε ξύπνιοι, για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να την ανεχτείτε.

Συμπέρασμα:

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το κλείσιμο του στόματος με ταινία κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους με το ροχαλητό και την ήπια υπνική άπνοια, αλλά χρειάζονται περισσότερες έρευνες. Πριν δοκιμάσετε τη συγκεκριμένη μέθοδο, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλής για εσάς και για να αποφύγετε τη συγκάλυψη μιας πιο σοβαρής πάθησης.

Mε πληροφορίες από την Washington Post

Υγεία & Σώμα
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM