Final 4 Euroleague LIVE

Υπέρταση: Η πρώτη αιτία καρδιαγγειακών νοσημάτων – Πώς μειώνεται ο κίνδυνος

Υπέρταση: Η πρώτη αιτία καρδιαγγειακών νοσημάτων – Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Με αφορμή την Παγκόσμιας Ημέρας Υπέρτασης στις 17 Μαΐου, η Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης (ΕΕΥ) καλεί τους πάντες να μετρήσουν την πίεσή τους, με στόχο όλοι να γνωρίζουν αν έχουν υπέρταση.

Η ΕΕΥ θα πραγματοποιήσει και φέτος το πρόγραμμα «Μάιος Μήνας Μέτρησης» (ΜΜΜ) της πίεσης που ξεκίνησε το 2017 η Διεθνής Εταιρεία Υπέρτασης με μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης στον γενικό πληθυσμό κάθε Μάιο σε σχεδόν 100 χώρες.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο συντονιστής του προγράμματος ΜΜΜ στην Ελλάδα, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιος Στεργίου, στόχος είναι η μέτρηση της πίεσης σε πάνω από 10.000 άτομα σε 11 πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Ηράκλειο, Βόλο, Καβάλα, Καλαμάτα, Λάρισα, Τρίπολη και Χανιά). Οι μετρήσεις θα πραγματοποιηθούν σε ειδικά διαμορφωμένους δημόσιους χώρους με τη χρήση πιστοποιημένων πιεσομέτρων.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι κάτω από το 10% των ηλεκτρονικών πιεσόμετρων που κυκλοφορούν είναι σωστά πιστοποιημένα. Πρότεινε να μετράμε την πίεσή μας με πιεσόμετρα που έχουν περιχειρίδα.

Στοιχεία για την υπέρταση στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα ΜΜΜ πραγματοποιήθηκε το 2019 και το 2022 σε 5 και 11 αστικά κέντρα, αντίστοιχα, και έγιναν μετρήσεις πίεσης σε συνολικά 12.000 ενήλικες (2019: 5.727, 2022: 6.353).

Από τα δεδομένα φάνηκε ότι 42% των Ελλήνων έχουν υπέρταση. Από τους υπερτασικούς ασθενείς, 25% ήταν αδιάγνωστοι και λιγότεροι από τους μισούς ήταν καλά ρυθμισμένοι με θεραπεία.

Η Εθνική Επιδημιολογική Μελέτη ΕΜΕΝΟ (2015-16) που έγινε σε 6.000 ενήλικες σε όλη τη χώρα έδειξε:

  • Πάνω από το 1/3 των Ελλήνων έχουν υπέρταση (περίπου 3.000.000 άτομα) και πάνω από το 1/2 των ηλικιωμένων έχουν υπέρταση.
  • 30% των υπερτασικών είναι αδιάγνωστοι (περίπου 1.000.000).
  • 30% έχουν επιτύχει καλή ρύθμιση με φαρμακευτική θεραπεία (περίπου 2.000.000 είναι αρρύθμιστοι).
  • Οι άνδρες και οι νεότεροι υπερτασικοί έχουν συχνότερα αρρύθμιστη υπέρταση.

Τι σημαίνει αρρύθμιστη υπέρταση

Στο Ιατρείο: Μέση τιμή 2-3 μετρήσεων: Συστολική πίεση 140 mmHg ή υψηλότερη και διαστολική πίεση 90 mmHg ή υψηλότερη.

Στο σπίτι: Μέση τιμή μετρήσεων μερικών ημερών. Συστολική πίεση 135 mmHg ή υψηλότερη και διαστολική πίεση 85 mmHg ή υψηλότερη.

Υπέρταση: Η πρώτη αιτία καρδιαγγειακών νοσημάτων

Η υπέρταση παραμένει ο σημαντικότερος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και θανάτους διεθνώς, ανέφερε ο καθηγητής Καρδιολογίας Κωνσταντίνος Τσιούφης.

Είναι η πρώτη αιτία καρδιαγγειακών νοσημάτων στις αναπτυγμένες χώρες και αποτελεί τον ισχυρότερο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και έναν από τους ισχυρότερους για στεφανιαία νόσο, έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια και νεφρική ανεπάρκεια. Στην Ευρώπη περίπου το 50% των θανάτων σε άνδρες και γυναίκες αποδίδονται στα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η διάγνωση γίνεται μόνο με τη μέτρηση της πίεσης. Η αξιόπιστη διάγνωση απαιτεί σχολαστική μεθοδολογία και επιβεβαίωση με επανάληψη μετρήσεων της πίεσης, συχνά και εκτός ιατρείου (με 24ωρη καταγραφή ή στο σπίτι).

Υπάρχουν διάφορα μέσα για να μειωθεί η πίεση χωρίς φάρμακα αλλά και καλά μελετημένα δραστικά φάρμακα, ώστε η υπέρταση να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να προληφθούν οι επιπλοκές της.

Η υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, η μείωση του αλατιού στο φαγητό, η τακτική σωματική άσκηση (πχ γρήγορο βάδισμα για τουλάχιστον μισή ώρα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας), η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους και η αποφυγή μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης αλλά και να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνισή της. Επίσης, η διακοπή του καπνίσματος και η αποτελεσματική αντιμετώπιση της αυξημένης χοληστερίνης και του σακχάρου (όταν συνυπάρχουν) είναι απαραίτητα για την πρόληψη των καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, υπάρχουν διάφορες επιλογές για φαρμακευτική θεραπεία, η οποία εξασφαλίζει αποτελεσματική προστασία από τα καρδιαγγειακά επεισόδια χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες. Η στρατηγική της θεραπείας προσαρμόζεται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ασθενή (εξατομίκευση). Η θεραπεία είναι καθημερινή (συνήθως πρωινή) και όχι περιστασιακή ή μεταβαλλόμενη ανάλογα με τις τιμές της πίεσης που βρίσκει ο ασθενής στο σπίτι.

Η μακροχρόνια επίτευξη άριστης ρύθμισης μειώνει σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Με τα θεραπευτικά όπλα που διατίθενται σήμερα, πάνω από 95% των ασθενών με υπέρταση μπορούν να ρυθμιστούν χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Τech & Science
0

Final 4 Euroleague LIVE

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ