ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

WSJ: Οι ελλείψεις τσιπ αρχίζουν να «πλήττουν» τους καταναλωτές

WSJ: Οι ελλείψεις τσιπ αρχίζουν να «πλήττουν» τους καταναλωτές Facebook Twitter
0

Η παγκόσμια έλλειψη τσιπ ανεβάζει τις τιμές συσκευών όπως laptop και εκτυπωτές και απειλεί να κάνει το ίδιο και με άλλες που είναι στην κορυφή των πωλήσεων, όπως τα smartphone, αναφέρει η Wall Street Journal. 

Οι αυξήσεις των τιμών διογκώνονται μέσω των προμηθευτών και των βασικών υλικών για την κατασκευή τσιπ, καθώς η βιομηχανία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη ζήτηση και να κλείσει «τρύπες» στον εφοδιασμό, αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα. 

Αποτέλεσμα αυτού είναι πολλοί μεγάλοι κατασκευαστές τσιπ να ανεβάζουν τις τιμές που χρεώνουν στις εταιρείες που κατασκευάζουν υπολογιστές και άλλες συσκευές. Αξιωματούχοι της βιομηχανίας λένε ότι οι αυξήσεις μπορεί να συνεχιστούν. 

Οι καταναλωτές αρχίζουν να νιώθουν τις συνέπειες, σύμφωνα με τη WSJ. Οι τιμές δημοφιλών μοντέλων laptop έχουν ανέβει τους τελευταίους δύο μήνες, μεταξύ άλλων συσκευών που γίνονται πιο ακριβές στη λιανική πώληση. 

Η τιμή laptop της ASUSTek Computer ανέβηκε από τα 900 στα 950 δολάρια, σύμφωνα με το Keepa, ιστοσελίδα που παρακολουθεί τις τιμές στο Amazon. Η τιμή δημοφιλούς Chromebook της HP ανέβηκε στα 250 από τα 220 δολάρια στις αρχές Ιουνίου. 

Η HP έχει ανεβάσει τις τιμές των PC κατά 8% φέτος και των εκτυπωτών κατά πάνω από 20% σε έναν χρόνο, σύμφωνα με το Bernstein Research. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ενρίκε Λόρες, δήλωσε ότι οι αυξήσεις προκαλούνται από τις ελλείψεις εξαρτημάτων και ότι η εταιρεία μπορεί να προσαρμόσει περαιτέρω τις τιμές για να αντικατοπτρίζουν τις αυξήσεις στο κόστος. 

«Καθώς αναλογιζόμαστε τις αυξήσεις του κόστους εξαρτημάτων, θα προσαρμόσουμε την τιμολόγησή μας καταλλήλως», δήλωσε επίσης πρόσφατα ο οικονομικός διευθυντής της Dell Technologies, Τόμας Σουίτ. 

Αν και οι τιμές κάποιων συσκευών έχουν ήδη αυξηθεί, ο ευρύτερος αντίκτυπος στους καταναλωτές συχνά είναι δύσκολο να υπολογιστεί, επειδή τα καταστήματα λιανικής πώλησης μπορούν να αποφασίσουν αν θα απορροφήσουν κάποιες από αυτές τις αυξήσεις, τονίζουν αναλυτές. Εξάλλου ο Τόνι Σακονάγκι, αναλυτής του Bernstein, επεσήμανε ότι οι αυξήσεις της HP αντικατοπτρίζουν την απουσία των συνηθισμένων εκπτώσεων, αντί για συνολικές αυξήσεις. 

Από την άλλη, στελέχη της βιομηχανίας κατασκευής τσιπ επιμένουν ότι δεν εκμεταλλεύονται τις ελλείψεις για να αυξήσουν τα κέρδη, τονίζοντας ότι η αύξηση των τιμών αντικατοπτρίζει το υψηλότερο κόστος που επιβαρύνει τις εταιρείες τους. 

Πολλοί είναι οι παράγοντες για την αυξημένη ζήτηση για τσιπ, κάτι που οδήγησε σε ελλείψεις, την ώρα που η εφοδιαστική αλυσίδα είχε ήδη διαταραχθεί από τον κορωνοϊό. Ο κόσμος αγόρασε αριθμό ρεκόρ laptop για να εργαστεί και να παρακολουθήσει μαθήματα από το σπίτι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η ζήτηση για ιατρικές συσκευές αυξήθηκε, ενώ η εξάπλωση του δικτύου 5G ώθησε τους ανθρώπους να αγοράσουν νέα smartphones, σημειώνει η WSJ. 

Ο αριθμός των τσιπ που πουλήθηκαν παγκοσμίως τον Απρίλιο πλησίασε τα 100 δισεκατομμύρια- ένα ρεκόρ- σύμφωνα με τα δεδομένα του World Semiconductor Trade Statistics, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που εκπροσωπεί πολλούς κατασκευαστές τσιπ. 

Περίπου 73 δισεκατομμύρια τσιπ απεστάλησαν τον Ιανουάριο του 2020, πριν από την πανδημία, κάτι που δείχνει πώς η βιομηχανία αυτή εντατικοποίησε την παραγωγή για να ανταπεξέλθει στη ζήτηση.   

Τech & Science
0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM