Το Voyager 1 της NASA αντιμέτωπο με ένα «μυστηριώδες» ζήτημα

Το Voyager 1 της NASA αντιμέτωπο με ένα «μυστηριώδες» ζήτημα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Το Voyager 1 συνεχίζει να εξερευνά το διαστρικό διάστημα, 45 χρόνια μετά την εκτόξευσή του, αλλά αντιμετωπίζει ένα ζήτημα που έχει μπερδέψει τους ειδικούς της NASA

Το διαστημικό σκάφος συνεχίζει να λειτουργεί καλά, παρά την προχωρημένη «ηλικία» του και το γεγονός ότι απέχει 23,3 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας. Μπορεί να δεχθεί και να εκτελέσει εντολές που στέλνει η NASA, όπως και να συλλέξει και να στείλει πίσω επιστημονικά δεδομένα. 

Όμως, οι ενδείξεις από το σύστημα AACS, το οποίο ελέγχει τον προσανατολισμό του Voyager 1, δεν ταιριάζουν με αυτά που κάνει στην πραγματικότητα το διαστημικό σκάφος. Το συγκεκριμένο σύστημα διασφαλίζει ότι η κεραία του σκάφους παραμένει στραμμένη προς τη Γη, προκειμένου το Voyager να στέλνει δεδομένα στη NASA. 

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το AACS λειτουργεί ακόμη, αλλά οι ενδείξεις του οργάνου φαίνονται τυχαίες ή αδύνατες. Το πρόβλημα του συστήματος δεν έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής κάτι που θα βάλει το διαστημικό σκάφος σε «safe mode». Σε τέτοια περίπτωση εκτελούνται μόνο οι βασικές λειτουργίες, ώστε οι μηχανικοί να μπορέσουν να διαγνώσουν το ζήτημα που θα έθετε το διαστημικό σκάφος σε κίνδυνο. 

Την ίδια ώρα, το σήμα του Voyager παραμένει ισχυρό όσο ποτέ, κάτι που σημαίνει ότι η κεραία του παραμένει στραμμένη προς τη Γη. Η ομάδα της NASA προσπαθεί να διαπιστώσει αν τα λανθασμένα δεδομένα έρχονται απευθείας από αυτό το όργανο ή αν τα προκαλεί ένα άλλο σύστημα. 

«Μέχρι να γίνει καλύτερα κατανοητή η φύση του ζητήματος, η ομάδα δεν μπορεί να προβλέψει αν αυτό μπορεί να επηρεάσει για πόσο το διαστημικό σκάφος θα μπορεί να συλλέγει και να μεταδίδει επιστημονικά δεδομένα», ανακοίνωσε η NASA. 

«Ένα μυστήριο όπως αυτό είναι τυπικό σε αυτό το στάδιο της αποστολής του Voyager», δήλωσε η Σούζαν Ντοντ, επικεφαλής για τα προγράμματα Voyager 1 και 2 στο εργαστήριο της NASA στην Καλιφόρνια. 

«Αμφότερα τα διαστημόπλοια είναι σχεδόν 45 ετών, κάτι που είναι πολύ πέρα από αυτό που περίμεναν οι σχεδιαστές της αποστολής. Επίσης, είμαστε στο διαστρικό διάστημα, ένα περιβάλλον υψηλής ακτινοβολίας, στο οποίο κανένα διαστημόπλοιο δεν έχει βρεθεί στο παρελθόν. Οπότε υπάρχουν κάποιες μεγάλες προκλήσεις για την ομάδα των μηχανικών. Αλλά πιστεύω ότι αν υπάρχει ένας τρόπος να λυθεί αυτό το ζήτημα με το AACS, τότε η ομάδα μας θα το βρει», συμπλήρωσε. 

Αν η ομάδα δεν προσδιορίσει την πηγή του ζητήματος, μπορεί απλά να προσαρμοστεί σε αυτό, σημείωσε η Ντοντ. Αν βρουν τη «ρίζα» του προβλήματος, αυτό θα μπορούσε να λυθεί με μια αλλαγή λογισμικού ή να βασιστούν σε πλεονάζον hardware. Ήδη το Voyager έχει βασιστεί σε εφεδρικά συστήματα, για να αντέξει τόσο πολύ. 

Το «δίδυμο» διαστημικό σκάφος, το Voyager 2, συνεχίζει να λειτουργεί καλά στο διαστρικό διάστημα, σε απόσταση 19,5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Αμφότερα εκτοξεύτηκαν το 1977 και ήδη έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τον αρχικό σκοπό τους για «επισκέψεις» σε πλανήτες. Τώρα έχουν γίνει τα μοναδικά σκάφη που συγκεντρώνουν δεδομένα από το διαστρικό διάστημα. 

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ