Final 4 Euroleague LIVE

Τwitter: Ο Έλον Μασκ έχει εξασφαλίσει 46,5 δισ. δολάρια για μία πιθανή «εχθρική προσφορά»

Τwitter: Ο Έλον Μασκ έχει εξασφαλίσει 46,5 δισ. δολάρια για μία πιθανή «εχθρικής προσφοράς» Facebook Twitter
0

Ο Έλον Μασκ έχει εξασφαλίσει το ποσό των 46,5 δισ. δολαρίων από χρηματοδότηση, καθώς προετοιμάζεται για την κατάθεση μιας πιθανής «εχθρικής προσφοράς» για το Twitter.

Μέρος του πακέτου και το ποσό των 21 δισ. δολαρίων από τα δικά του χρήματα.

Πέραν αυτού του μετοχικού κεφαλαίου, ο Μασκ συγκεντρώνει επιπλέον 12,5 δισ. δολάρια για την προσφορά μέσω  δανείου με περιθώριο εξασφάλισης έναντι των μετοχών του στην Tesla.

Οι δεσμεύσεις της χρηματοδότησης αναλύονται σε σχετική αναφορά που κατατέθηκε χθες στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Το έγγραφο επιβεβαίωσε ότι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου «ερεύνησε εάν θα ξεκινήσει μια δημοπρασία» για τις μετοχές του Twitter που δεν κατέχει.

Ο Μασκ κατέχει ήδη το 9,2% της πλατφόρμας και ανακοίνωσε προσφορά 54,20 δολ. ανά μετοχή την περασμένη εβδομάδα.

Μια δημοπρασία θεωρείται «εχθρική προσφορά» επειδή παρακάμπτει το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, το οποίο σε μια συμβατική κατάσταση εξαγοράς αναμένεται να προτείνει μια προσφορά στους μετόχους.

Αντίθετα, το διοικητικό συμβούλιο του Twitter κινήθηκε αναλόγως προκειμένου να εμποδίσει τον Μασκ να αυξήσει τη συμμετοχή του χωρίς πρώτα να λάβει τη δική του έγκριση.

Την περασμένη εβδομάδα το Twitter ξεκίνησε τη λεγόμενη άμυνα με «δηλητηριώδες χάπι», την λήψη μιας απόφαση, δηλαδή, με την οποία θα απαγορεύεται στον Μασκ να αυξήσει το ποσοστό του στην εταιρία. Στόχος είναι να τον εμποδίσει να δημιουργήσει μερίδιο στην επιχείρηση μεγαλύτερο από 15%.

Η τακτική, που χρησιμοποιείται συνήθως από τα διοικητικά συμβούλια εταιρειών ως προπύργιο ενάντια σε ανεπιθύμητες προσεγγίσεις, θα επιτρέψει στους υπάρχοντες επενδυτές στο Twitter να αγοράσουν μετοχές με μεγάλη έκπτωση εάν κάποιος επιχειρήσει να αγοράσει περισσότερο από το 15% της εταιρείας χωρίς την υποστήριξη του διοικητικού συμβουλίου.

Αυτό θα μείωνε τη συμμετοχή ενός ανεπιθύμητου πλειοδότη όπως ο Μασκ και αποτελεί σημαντικό εμπόδιο σε οποιαδήποτε προσφορά, δεν έχει πρώτα εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο. Ωστόσο, οι μέτοχοι που υποστηρίζουν την προσέγγιση του Μασκ θα μπορούσαν να αναγκάσουν το διοικητικό συμβούλιο να εγκαταλείψει το «παιχνίδι» αυτό.

«Αυτό που θα ασκούσε πίεση στο διοικητικό συμβούλιο, είναι εάν ένα πλήθος μετόχων υποβάλει προσφορά στις μετοχές του. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να αναγκάσει την αφαίρεση του «δηλητηριώδους χαπιού» και την πώληση στον Μασκ», δήλωσε ο Νταν Άιβς, ανώτερος αναλυτής στην αμερικανική οικονομική εταιρεία Wedbush Securities.

Ο Μασκ, ο οποίος έχει περισσότερους από 82 εκατομμύρια ακολούθους στο Twitter και είναι δεινός χρήστης της πλατφόρμας, άφησε να εννοηθεί το Σαββατοκύριακο ότι εξέταζε μια πιο τρυφερή προσέγγιση. Ανάρτησε στον λογαριασμό του τον τίτλο του κλασικού τραγουδιού «Love me tender».


Το Twitter δεν έχει ακόμη απαντήσει επίσημα στην προσφορά των 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Μασκ που υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα, εκτός από την ανακοίνωση της κίνησης για το «δηλητηριώδες χάπι».

Σε δήλωση την Πέμπτη, η εταιρεία ανέφερε ότι «Λάβαμε την ενημερωμένη, μη δεσμευτική πρόταση από τον Έλον Μασκ, η οποία παρέχει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την αρχική πρόταση και νέες πληροφορίες για πιθανή χρηματοδότηση.

»Όπως προηγουμένως ανακοινώθηκε και κοινοποιήθηκε απευθείας στον κ. Μασκ, το διοικητικό συμβούλιο δεσμεύεται να διεξάγει μια προσεκτική, περιεκτική και σκόπιμη επανεξέταση, για να καθορίσει την πορεία δράσης που πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον της εταιρείας και όλων των μετόχων του Twitter».

Ο Μασκ,  αποκαλύπτοντας την προσέγγισή του για την εξαγορά την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε σε επιστολή προς το διοικητικό συμβούλιο ότι το Twitter είναι «η πλατφόρμα για την ελευθερία του λόγου σε όλο τον κόσμο», αλλά δεν μπορεί να επιτύχει αυτόν τον σκοπό με την τρέχουσα μορφή του και «πρέπει να μετατραπεί σε ιδιωτική εταιρία».

Πριν ξεκινήσει την προσφορά εξαγοράς της πλατφόρμας, ο Μασκ είχε επισημάνει μια σειρά αλλαγών που θα μπορούσε να φέρει στην εταιρεία, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής ενός κουμπιού επεξεργασίας για tweets και της μετατροπής των κεντρικών γραφείων του Twitter στο Σαν Φρανσίσκο σε καταφύγιο αστέγων.

Αυτή η πρότασή του δε, την οποία διέγραψε στη συνέχεια, δέχθηκε τη στήριξη μέσω Twitter του δεύτερου πιο πλούσιου ανθρώπου στο κόσμο, του Τζεφ Μπέζος.

Οι μετοχές του Twitter αυξήθηκαν 0,5% στα 46,95 δολάρια, αντιδρώντας στην τελευταία κατάθεση προτάσεων του Μασκ.

Τα χρήματα που έχει διαθέσει προσωπικά ο Μασκ για να χρηματοδοτήσει την πιθανή προσφορά για το Twitter είναι λιγότερα από το μπόνους των 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων που πρόκειται να εισπράξει τώρα από την Tesla, αφού η εταιρεία ηλεκτρικών αυτοκινήτων κατέγραψε ρεκόρ στα τριμηνιαία κέρδη της.

Με πληροφορίες του Guardian

Τech & Science
0

Final 4 Euroleague LIVE

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αιμομιξία είναι πολύ πιο συχνή απ’ ό,τι ίσως νομίζουμε

Tech & Science / Η αιμομιξία είναι πολύ πιο συχνή απ’ ό,τι ίσως νομίζουμε

Οι ευρέως διαδεδομένες εξετάσεις DNA αποκαλύπτουν τη μία μετά την άλλη «μυστικές» περιπτώσεις παιδιών που γεννήθηκαν από στενούς συγγενείς, παρέχοντας μια άνευ προηγουμένου καταγραφή της αιμομιξίας στις σύγχρονες κοινωνίες.
NEWSROOM