Τεχνητή νοημοσύνη: Startup σκοπεύει να εκδώσει 8.000 βιβλία με AI μέσα στο 2025

Τεχνητή νοημοσύνη: Startup σκοποεύει να εκδώσει 8.000 βιβλία με AI μέσα στο 2025 Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου: Freepik.com
0

Συγγραφείς και εκδότες επικρίνουν μια startup που σχεδιάζει να εκδώσει έως και 8.000 βιβλία τον επόμενο χρόνο χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Η εταιρεία, Publisher Spines, θα χρεώνει τους συγγραφείς μεταξύ 1.200 και 5.000 δολαρίων για την επεξεργασία, τη διόρθωση, τη μορφοποίηση, τον σχεδιασμό και τη διανομή των βιβλίων τους με τη βοήθεια του AI.

Ο ανεξάρτητος εκδότης Canongate στη Μεγάλη Βρετανία είπε ότι «αυτοί δεν νοιάζονται για τη συγγραφή ή τα βιβλία», σε μια ανάρτηση στο Bluesky. Η Spines χρεώνει «αισιόδοξους επίδοξους συγγραφείς να αυτοματοποιήσουν τη διαδικασία για να πετάξουν το βιβλίο τους στον κόσμο, με τη λιγότερη δυνατή προσοχή, φροντίδα ή τέχνη».

THAT'S when capital perks up. Most days books aren't profitable enough to bother with. But then a new way to exploit people appears – and it's fully automatable! Now money starts circling, like a curious shark.

— Canongate (@canongate.co.uk) November 25, 2024 at 3:15 PM

«Αυτοί δεν είναι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τα βιβλία ή το διάβασμα ή οτιδήποτε σχετίζεται με αυτό», δήλωσε ο συγγραφέας Suyi Davies Okungbowa, του οποίου το πιο πρόσφατο βιβλίο είναι το Lost Ark Dreaming, σε μια ανάρτησή του επίσης στο Bluesky. «Αυτοί είναι οπορτουνιστές και εξορυκτικοί καπιταλιστές».

Η Spines – η οποία πρόσφατα εξασφάλισε χρηματοδότηση 16 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με ένα προφίλ της εταιρείας στο Bookseller – λέει ότι οι συγγραφείς θα διατηρήσουν το 100% των δικαιωμάτων τους. Ο συνιδρυτής της εταιρείας Yehuda Niv, ο οποίος προηγουμένως διηύθυνε μια επιχείρηση εκδοτών και εκδοτικών υπηρεσιών στο Ισραήλ, ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία «δεν κάνει "αυτοέκδοση"», αλλά «πλατφόρμα δημοσίευσης».

«Ανεξάρτητα από το πώς παρουσιάζουν την πλατφόρμα τους, ΕΙΝΑΙ ματαιόδοξοι εκδότες», έγραψε η Deidre J Owen, συνιδρυτής του «ανεξάρτητου μικροεκδότη» Mannison Press, σε μια ανάρτηση στο X.

Η εταιρεία φαίνεται ότι «απλώς προσπαθεί να επιταχύνει» την αυτοδημοσίευση «με τρόπο που δεν θα λειτουργήσει καλά, και φυσικά, δεν θέλουν να το αποκαλούν έτσι», είπε ο Marco Rinaldi, συν-παρουσιαστής του Page One – The Writer's Podcast, σε ανάρτηση στο Bluesky.

«Θα προειδοποιούσαμε τους συγγραφείς να σκεφτούν πολύ προσεκτικά πριν δεσμευτούν σε οποιοδήποτε συμβόλαιο "συνεισφοράς συγγραφέα"» που περιλαμβάνει έναν συγγραφέα που πληρώνει για τη δημοσίευση του έργου τους, δήλωσε η Anna Ganley, διευθύνουσα σύμβουλος του μεγαλύτερου συνδικάτου του Ηνωμένου Βασιλείου για συγγραφείς, εικονογράφους και μεταφραστές, την Εταιρεία των Συγγραφέων.

«Είναι πολύ απίθανο να αποδώσει αυτό που ελπίζει να πετύχει ένας συγγραφέας, είναι πολύ απίθανο να είναι ο καλύτερος τρόπος για τη δημοσίευσή του, και αν βασίζεται επίσης σε συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, υπάρχουν ανησυχίες για την έλλειψη πρωτοτυπίας και ποιότητας της υπηρεσίας προσφέρεται – ακόμα κι αν υπάρχουν εγγυήσεις (που υποψιαζόμαστε ότι είναι απίθανο) ότι το εν λόγω σύστημα τεχνητής νοημοσύνης δεν αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας παράνομα αποκομμένο περιεχόμενο πνευματικών δικαιωμάτων», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM