Τα ρομπότ «διεκδικούν» τις δουλειές 20 εκατομμυρίων εργαζομένων στη βιομηχανία

Τα ρομπότ «διεκδικούν» τις δουλειές 20 εκατομμυρίων εργαζομένων στη βιομηχανία Facebook Twitter
EPA
0

Τα ρομπότ ενδέχεται να αντικαταστήσουν έως και 20 εκατομμύρια εργαζόμενους στην παγκόσμια βιομηχανία μέχρι το 2030, σύμφωνα με το βρετανικό γραφείο Oxford Economics.

Όπως προειδοποιεί η νέα μελέτη, με αυτόν τον τρόπο είναι πιθανό να οξυνθούν οι κοινωνικές και γεωγραφικές ανισότητες καθώς οι θέσεις εργασίας που απαιτούν τα λιγότερα προσόντα θα επηρεαστούν περισσότερο. Ωστόσο ο τελικός αντίκτυπος παραμένει απροσδιόριστος αφού οι συντάκτες της μελέτης εκτιμούν πως το παρόν κύμα «ρομποτοποίησης» αναμένεται να αυξήσει την παραγωγικότητα και την οικονομική ανάπτυξη, δημιουργώντας τόσες θέσεις εργασίας όσες περίπου καταργεί.


Οι ειδικοί προβλέπουν πως η παγκόσμια οικονομία μπορεί να αυξηθεί κατά 5 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030 λόγω της ανοδικής παραγωγικότητας από την αυτοματοποίηση. Άλλωστε τα ρομπότ έχουν ήδη πάρει τη θέση εκατομμυρίων ανθρώπων στη βιομηχανία και προωθούνται σε διάφορες υπηρεσίες, χάρη στις προόδους στην οπτική ανάλυση, στη φωνητική αναγνώριση και στην αυτόματη προσαρμογή, δηλαδή στη ικανότητα των μηχανών να μαθαίνουν.

Η έρευνα αυτή δημοσιεύεται σε μία περίοδο που επανέρχεται στην επιφάνεια η δημόσια, διεθνής συζήτηση για τα οικονομικά πλεονεκτήματα, αλλά και για τους κινδύνους για την εργασία από τα αυτόνομα αυτοκίνητα και την παρουσία ρομποτικών συστημάτων στα εργοστάσια και στα κέντρα διοικητικής μέριμνας. Αρκετοί πάντως ειδικοί επισημαίνουν ότι, αν και η αυτοματοποίηση έχει γενικά συμβάλει στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας από αυτές που καταστρέφονται, προκάλεσε επίσης ένα ρήγμα ανάμεσα στις εργασίες υψηλότερης και χαμηλότερης εξειδίκευσης, αφήνοντας πολλούς εργαζόμενους «στον δρόμο».


Οι ίδιοι εκτιμούν πως οι δουλειές που απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις θα επηρεαστούν πιο πολύ. Αντίθετα, οι δουλειές που απαιτούν «ενσυναίσθηση, δημιουργικότητα ή κοινωνική ευφυΐα είναι πιο πιθανό να συνεχίσουν να εκτελούνται από τους ανθρώπους «για δεκαετίες ακόμη». Η έρευνα καταλήγει προβλέποντας πως «τα ρομπότ θα έχουν όλο και μεγαλύτερη παρουσία στο εμπόριο, στην υγεία, στα ξενοδοχεία και στον τομέα της εστίασης, στις μεταφορές, αλλά και στον τομέα των κατασκευών και στη γεωργία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 18/05 - ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Γεώργος Χρούσος: «Με την τεχνολογία mRNA θα έχουμε σύντομα θεραπείες για τον καρκίνο»

Άκου την επιστήμη / Γεώργιος Χρούσος: «Με την τεχνολογία mRNA θα έχουμε σύντομα θεραπείες για τον καρκίνο»

Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ομότιμο καθηγητή Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας στο ΕΚΠΑ, Γεώργιο Χρούσο, για το στρες και τις επιπτώσεις του, τα εμβόλια για τον καρκίνο και άλλα νοσήματα καθώς και για το πόσο κρίσιμα είναι τα πρώτα χρόνια ενός παιδιού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ