Τα αρχαιότερα βατράχια ανακαλύφθηκαν μέσα σε κεχριμπάρι 99 εκατομμυρίων ετών

Τα αρχαιότερα βατράχια ανακαλύφθηκαν μέσα σε κεχριμπάρι 99 εκατομμυρίων ετών Facebook Twitter
0

Μικροσκοπικούς βάτραχους που είχαν παγιδευτεί σε κεχριμπάρι πριν από 99 εκατομμύρια χρόνια, ανακάλυψαν στη βόρεια Μιανμάρ Κινέζοι και Αμερικανοί επιστήμονες.

Πρόκειται για τα αρχαιότερα απολιθώματα βατράχων που έχουν ποτέ βρεθεί ποτέ, καθώς οι βάτραχοι αυτοί φαίνεται πως ζούσαν την ίδια εποχή με τους δεινοσαύρους. 


Παρά το μικρό μέγεθός τους (περίπου δύο εκατοστά το καθένα), τα τέσσερα απολιθώματα αποτελούν ένα σπάνιο «παράθυρο» σε ένα χαμένο κόσμο.

Για ένα «εύρημα-θαύμα» έκανε λόγο η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λίντα Σινγκ του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών της Κίνας, στο Πεκίνο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, που έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports», η ανακάλυψη δείχνει ότι οι βάτραχοι, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στο κολλώδες ρετσίνι κάποιου δέντρου, ζούσαν σε τροπικά δάση την εποχή προτού εξαφανισθούν οι δεινόσαυροι.

Οι βάτραχοι έχουν μια μακρά εξελικτική ιστορία τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων ετών στη Γη. Το συγκεκριμένο προϊστορικό είδος, που ονομάσθηκε Electrorana limoa, εμφανίζει αρκετές ομοιότητες με τους σημερινούς βατράχους.

Η ανακάλυψη βατράχων μέσα σε κεχριμπάρι είναι πολύ σπάνια. Οι προηγούμενοι που είχαν βρεθεί στη Δομινικανή Δημοκρατία και στο Μεξικό, είχαν ηλικία μόνο 40 και 25 εκατομμυρίων ετών αντίστοιχα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ