Στρεπτόκοκκος Α: Τα συμπτώματα και η θεραπεία - Συναγερμός στη Βρετανία μετά από 9 θανάτους παιδιών

Σε επιφυλακή οι υγειονομικές Αρχές της Βρετανίας λόγω στρεπτόκοκκου - Τα συμπτώματα και η θεραπεία Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι υγειονομικές Αρχές της Βρετανίας μετά τον θάνατο εννέα παιδιών από στρεπτόκοκκο Α. Οι γονείς έχουν λάβει συμβουλές προστασίας, ενώ έχουν ενημερωθεί και για τα συμπτώματα που πρέπει να προσέχουν. 

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται δεν αρρωσταίνουν σοβαρά, τα εξαιρετικά μεταδοτικά βακτήρια που προκαλούν τη λοίμωξη μπορούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες, επιπλοκές στην υγεία και θάνατο.

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος Α

Πρόκειται για ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες μολύνσεις. Εντοπίζεται συνήθως στον λαιμό και το δέρμα και πολλοί το έχουν χωρίς να το γνωρίζουν καν. Και παρότι δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα, είναι μεταδοτικοί και ενδεχομένως άλλοι εμφανίσουν συμπτώματα. 

Μεταδίδεται μέσω στενής επαφής ή από τα σταγονίδια του βήχα ή του φτερνίσματος. Σε μέρη όπως σχολεία εντοπίζεται συχνά συρροές περιστατικών. 

Τα περισσότερα προβλήματα υγείας που προκαλούνται από τον στρεπτόκοκκο Α είναι ήπια, αλλά μπορεί να ποικίλουν από μικροασθένειες έως σοβαρές και θανατηφόρες ασθένειες. Σε αυτές περιλαμβάνονται η δερματική λοίμωξη impetigo, η οστρακιά ή ο πονόλαιμος.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Ο πονόλαιμος που προκαλείται από τον στρεπτόκοκκο Α είναι διαφορετικός από τον απλό πονόλαιμο. Οι ασθενείς μπορεί να αισθάνονται έντονο πόνο κατά την κατάποση, αλλά και να ανεβάσουν πυρετό και πρηστούν οι αμυγδαλές τους ή να εμφανίσουν λευκές κηλίδες ή ραβδώσεις με πύον. 

Τα πρώτα σημάδια της οστρακιάς μπορεί να είναι συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης, όπως υψηλός πυρετός, πονόλαιμος και πρησμένοι αδένες στο λαιμό. Ένα εξάνθημα εμφανίζεται 12 έως 48 ώρες αργότερα, το οποίο ξεκινά από το στήθος και το στομάχι και στη συνέχεια εξαπλώνεται. Μια λευκή επίστρωση εμφανίζεται επίσης στη γλώσσα που ξεφλουδίζει, αφήνοντάς την κόκκινη, πρησμένη και καλυμμένη με μικρά εξογκώματα, η οποία συχνά αποκαλείται «γλώσσα φράουλα».

Το impetigo, πάλι, είναι μια δερματική λοίμωξη που ξεκινά με κόκκινες πληγές ή φουσκάλες που στη συνέχεια σκάνε.

Σπανίως, ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια όταν τα βακτήρια εισέλθουν σε μέρη του σώματος που συνήθως είναι απαλλαγμένα απ΄αυτά. Αυτό ονομάζεται διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσος της ομάδας Α.

Η θεραπεία

Οι λοιμώξεις, όπως η οστρακιά και το impetigo, αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά. Μετά από μία ημέρα θεραπείας, θεωρείται πως οι ασθενείς δεν είναι πλέον μολυσματικοί. 

Όποιος πιστεύει ότι πάσχει από στρεπτοκοκκική νόσο της ομάδας Α θα πρέπει να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια. Είναι πιθανό να χρειαστούν αντιβιοτικά και εντατική φροντίδα.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα: Οι άνθρωποι στην εφηβεία και οι χιμπατζήδες μοιράζονται παρόμοια «προβλήματα»

Τech & Science / Έρευνα: Οι άνθρωποι στην εφηβεία και οι χιμπατζήδες μοιράζονται παρόμοια «προβλήματα»

Οι νεαροί άνθρωποι και οι έφηβοι χιμπατζήδες βιώνουν ραγδαίες ορμονικές αλλαγές, νέους κοινωνικούς δεσμούς, αυξημένη επιθετικότητα και ανταγωνισμό για θέση στον κοινωνικό τους περίγυρο
NEWSROOM
Η βαριατρική χειρουργική μειώνει σημαντικά τους πρόωρους θανάτους - Τα ευρήματα 40ετούς έρευνας

Τech & Science / Η βαριατρική χειρουργική μειώνει σημαντικά τους πρόωρους θανάτους - Τα ευρήματα 40ετούς έρευνας

Παρά τα σημαντικά οφέλη αυτών των επεμβάσεων, μόλις το 2% των ασθενών που επιλέγονται για βαριατρικό χειρουργείο, το κάνουν τελικά κυρίως λόγω του στίγματος για την παχυσαρκία
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ