Στην Ελληνίδα καθηγήτρια Κ. Χαρβάτη το κορυφαίο γερμανικό βραβείο έρευνας

Στην Ελληνίδα καθηγήτρια Κ. Χαρβάτη το κορυφαίο γερμανικό βραβείο έρευνας Facebook Twitter
0

Με τις έρευνές της η παλαιοανθρωπολόγος Κατερίνα Χαρβάτη (Πανεπιστημίο Τίμπινγκεν) ξαναγράφει την ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης. Φέτος τιμάται με το βραβείο Leibniz, το σημαντικότερο γερμανικό βραβείο έρευνας.


Χαρτογραφεί αγεωγράφητα νερά της εξέλιξης του ανθρωπίνου είδους. Η Κατερίνα Χαρβάτη-Παπαθεοδώρου, καθηγήτρια Παλαιοανθρωπολογίας στο Κέντρο Ζένκενμπεργκ του Πανεπιστημίου Τίμπιγκεν, θεωρείται πρωτοπόρος στον τομέα της.

Οι έρευνές της αποκάλυψαν νέες πτυχές της εξέλιξης του ανθρωπίνου είδους δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στον άνθρωπο του Νεάντερταλ (είδος ανθρωπίδη, ο οποίος φέρει την ονομασία του από την κοιλάδα Νεάντερ κοντά στο Ντίσελντορφ. Εμφανίστηκε πριν 250.000-200.000 χρόνια και εξέλιπε πριν 40.000). Στις 15 Μαρτίου η ελληνίδα καθηγήτρια τιμάται με το σημαντικότερο γερμανικό βραβείο επιστημονικής έρευνας Leibniz.

Στην Ελληνίδα καθηγήτρια Κ. Χαρβάτη το κορυφαίο γερμανικό βραβείο έρευνας Facebook Twitter


Με αφορμή τη βράβευση η Κατερίνα Χαρβάτη είπε στη DW: «Η απονομή της πιο σημαντικής επιστημονικής διάκρισης είναι για μένα τεράστια τιμή, αλλά και αναγνώριση για όλη τη δουλειά τα τελευταία 10-15 χρόνια. Είναι φυσικά και αναγνώριση για την ομάδα και τους συναδέλφους που δουλεύουμε εδώ μαζί στο Τίμπιγκεν. Πιστεύω ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι με το βραβείο αναδεικνύεται και αναγνωρίζεται και η σημασία της Παλαιοανθρωπολογίας και από το ευρύ κοινό».

«Ο Νεάντερταλ είναι σαν μια διαφορετική εκδοχή της ανθρωπότητας»

Από κοινού με την Εφορία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας και με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών η Κατερίνα Χαρβάτη ανέδειξε την παρουσία Νεάντερταλ και στην Ελλάδα. Η ελληνίδα καθηγήτρια απέδειξε εξετάζοντας απολιθώματα στη Πελοπόννησο ότι οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν εκεί πριν από 210.000 χρόνια. Είχαν φθάσει δηλαδή στην Ευρώπη περίπου 150.000 χρόνια νωρίτερα από ό, τι πιστεύονταν.


«Τι κάνει για σας τόσο συναρπαστικό τον Νεάντερταλ», τη ρωτήσαμε: «Για μένα είναι συναρπαστική συνολικά η ανθρώπινη εξέλιξη. O Νεάντερταλ είναι ίσως ακόμα πιο συναρπαστικός διότι είναι το αδερφό μας είδος. Δηλαδή είναι σαν μια διαφορετική εκδοχή της ανθρωπότητας που έζησε αρκετά πρόσφατα και συνυπήρξε και με τους σύγχρονους ανθρώπους. Οπότε αφήνει πολλά ερωτήματα: πως ήταν αυτή η συνύπαρξη, γιατί εξαφανίστηκε ο Νεάντερταλ και γιατί υπερίσχυσε ο σύγχρονος άνθρωπος. Και επίσης τυχαίνει ο άνθρωπος του Νεάντερταλ να έχει αφήσει πολύ περισσότερα δεδομένα. Ίσως γιατί είναι πιο πρόσφατος σε σχέση πχ με τους αυστραλοπιθήκους και υπάρχουν περισσότερες ενδείξεις, και αρχαιολογικές και παλαιοανθρωπολογικές, έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε πιο εκτεταμένες μελέτες και να έχουμε πιο ισχυρά στατιστικά αποτελέσματα»

«Έχουμε φέρει τον πλανήτη στα μέτρα μας»

Βάσει των ερευνών της η Κατερίνα Χαρβάτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο άνθρωπος του Νεάντερταλ δεν ήταν οπωσδήποτε «υποδεέστερος» σε σύγκριση με τον homo sapiens, όσον αφορά τις γνώσεις και τις δεξιότητές του, αλλά ότι ήταν απλά διαφορετικός. Έτσι η DW ρώτησε την ελληνίδα καθηγήτρια αν, έστω και θεωρητικά, θα μπορούσαμε σήμερα να συνυπάρχουμε στον πλανήτη με ανθρώπους Νεάντερταλ.


«Εκατομμύρια χρόνια συνυπήρχαν πολλαπλά είδη ανθρώπινα στον πλανήτη και ακόμα και στην ίδια ήπειρο, στην Αφρική ή ακόμα και την Ευρώπη. Και ξέρουμε ότι σε διαφορετικές περιόδους υπερίσχυε ή το ένα ή το άλλο. Δεν ήταν πάντα ο home sapiens εκείνος που υπερίσχυε. Οπότε θα μπορούσαμε θεωρητικά να συνυπάρχουμε. Αλλά δεν μπορώ να φανταστώ πως η ανθρωπότητα με τα σημερινά δεδομένα θα μπορούσε να συνυπάρχει μαζί με άλλα ανθρώπινα είδη γιατί όπως βλέπουμε, σχεδόν δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε με άλλα είδη και έχουμε φέρει όλο τον πλανήτη τα δικά μας μέτρα με την "άγρια πανίδα" να είναι πια η μειοψηφία και η πλειοψηφία των θηλαστικών σε μάζα πάνω στη γη να είναι τα ζώα της κτηνοτροφίας. Μάλλον πιο περίεργο είναι να υπάρχει στον πλανήτη μόνο ένα ανθρώπινο είδος, όπως συμβαίνει σήμερα με τον Homo Sapiens».

 

Παιδεία και έρευνα ως δημόσια αγαθά

Η Κατερίνα Χαρβάτη σπούδασε στις ΗΠΑ και εργάστηκε στη συνέχεια εκεί ως καθηγήτρια. Από το 2009 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Τίμπινγκεν. Της ζητήσαμε, κλείνοντας, μια σύγκριση από τη προσωπική σκοπιά και εμπειρία, της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις ΗΠΑ και τη Γερμανία.


«Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στο γερμανικό σύστημα. Όπως και σε όλα τα συστήματα Παιδείας ωστόσο υπάρχουν θετικά και αρνητικά. Πιστεύω ότι γενικά το γερμανικό σύστημα Παιδείας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προσφέρει πολλές δυνατότητες, πολύ καλές συνθήκες για έρευνα ακόμα και σε σύγκριση με την Αμερική. Εγώ δηλαδή δεν θα έφευγα από τη Γερμανία ποτέ πια! Να αναφέρω μόνο ότι τα γερμανικά πανεπιστήμια ανήκουν στη δημόσια εκπαίδευση ενώ τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ ακόμα και τα "δημόσια" βασίζονται σε χρηματοδότηση μέσω διδάκτρων ή δωρεών, άρα είναι στην ουσία ιδιωτικά. Στη Γερμανία το σύστημα είναι εντελώς διαφορετικό, είναι βασισμένο στην ιδέα της παιδείας και της έρευνας ως δημόσιου αγαθού, πράγμα που για μένα είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

FDA COVID-19 ΕΜΒΟΛΙΑ

Τech & Science / O FDA εμπόδισε τη δημοσίευση ερευνών σύμφωνα με τις οποίες τα εμβόλια κατά της Covid-19 ήταν ασφαλή

Οι επιστήμονες του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων & Φαρμάκων και συνεργάτες που ασχολούνται με την επεξεργασία δεδομένων εξέτασαν εκατομμύρια ιατρικά αρχεία ασθενών για μελέτες που αποσύρθηκαν πριν από τη δημοσίευσή τους
THE LIFO TEAM
Η γενιά της πανδημίας ψάχνει την πρώτη της δουλειά στην εποχή της AI

Τech & Science / Η γενιά της πανδημίας ψάχνει την πρώτη της δουλειά στην εποχή της AI

Η γενιά που τελείωσε το σχολείο μέσα από οθόνες ψάχνει τώρα την πρώτη της δουλειά σε μια αγορά που αλλάζει από την τεχνητή νοημοσύνη. Στην Ελλάδα της επισφάλειας, των χαμηλών μισθών και της καθυστερημένης ανεξαρτησίας, το πρώτο σκαλοπάτι της καριέρας μοιάζει πιο αβέβαιο από ποτέ
THE LIFO TEAM
Οι εκδότες μηνύουν τη Meta για τα βιβλία που «τάισαν» την τεχνητή νοημοσύνη της

Τech & Science / Οι εκδότες μηνύουν τη Meta για τα βιβλία που χρησιμοποιήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη της

Πέντε μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι και ο συγγραφέας Σκοτ Τάροου κατέθεσαν αγωγή κατά της Meta και του Μαρκ Ζάκερμπεργκ, υποστηρίζοντας ότι εκατομμύρια βιβλία και επιστημονικά άρθρα χρησιμοποιήθηκαν χωρίς άδεια για την εκπαίδευση του Llama
THE LIFO TEAM
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Τech & Science / Ο κόσμος «απροετοίμαστος» για την επόμενη πανδημία καθώς οι χώρες δεν συμφωνούν σε δεδομένα και εμβόλια

Η διεθνής συνθήκη του ΠΟΥ για τις πανδημίες παραμένει ανολοκλήρωτη, με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ να τονίζει ότι η επόμενη πανδημία είναι «ζήτημα χρόνου και όχι πιθανότητας»
THE LIFO TEAM
ΣΠΕΡΜΑ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τech & Science / Επιστημονικό ορόσημο: Άνδρας απέκτησε σπέρμα από ιστό που είχε καταψυχθεί όταν ήταν παιδί

Αν και συχνά σώζουν ζωές σε παιδιά με καρκίνο ή άλλες σοβαρές ασθένειες, θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη υπογονιμότητα
THE LIFO TEAM
Το chatbot σου δεν λέει την αλήθεια. Απλώς τη μαντεύει.

Τech & Science / Τa chatbot δεν λένε την αλήθεια. Απλώς τη μαντεύουν.

Στο νέο της βιβλίο Prophecy, η φιλόσοφος Carissa Véliz υποστηρίζει ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι μηχανή γνώσης αλλά μηχανή πρόβλεψης. Από τους αρχαίους μάντεις μέχρι τα chatbots της Big Tech, το βιβλίο εξετάζει πώς η εμμονή με το μέλλον μπορεί να μας κάνει λιγότερο ασφαλείς, λιγότερο ελεύθερους και πιο ίδιους μεταξύ μας.
THE LIFO TEAM
Μια καλόγρια απέναντι στην Palantir: όταν ο όρκος φτώχειας συναντά τη Wall Street

Τech & Science / Μια καλόγρια απέναντι στην Palantir

Μια καθολική μοναχή χρησιμοποιεί τις μετοχές ως εργαλείο πίεσης απέναντι σε μερικές από τις πιο ισχυρές εταιρείες του κόσμου. Μετά τη Citigroup και τη Microsoft, η Σούζαν Φρανσουά βάζει στο στόχαστρο την Palantir και ζητά να της απαντήσει πώς αυτή επηρεάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
THE LIFO TEAM