Το σουσάμι στη λίστα των σημαντικότερων τροφικών αλλεργιογόνων

Το σουσάμι στη λίστα των σημαντικότερων τροφικών αλλεργιογόνων Facebook Twitter
Φωτ.: Pixabay
0

Το σουσάμι εντάχθηκε στη λίστα των σημαντικότερων τροφικών αλλεργιογόνων, σύμφωνα και με τα όσα γνωστοποίησε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Ο FDA εξετάζει εδώ και αρκετά χρόνια αν θα πρέπει να συμπεριλάβει το σουσάμι στον κατάλογο, όπου περιλαμβάνονται επίσης το γάλα, τα αυγά, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, οι ξηροί καρποί, τα φιστίκια, το σιτάρι και η σόγια.

Η προσθήκη του σουσαμιού σημαίνει ότι θα υπάρξουν ειδικές σημάνσεις όπου συμπεριλαμβάνεται αλλά και θα υπάρχουν νέες προβλέψεις για την παρασκευή του. 

Οι αλλεργίες στο σουσάμι επηρεάζουν άτομα όλων των ηλικιών και μπορεί να εμφανιστούν ως βήχας, φαγούρα στο λαιμό, εμετός, διάρροια, εξάνθημα στο στόμα, δύσπνοια, δήλωσε στο CNN το 2020 ο Δρ. Robert Eitches, αλλεργιολόγος, ανοσολόγος και θεράπων ιατρός στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να διευκολύνει πολύ τη ζωή όσων υποφέρουν από αλλεργία στο σουσάμι και οι οποίοι μέχρι σήμερα έπρεπε να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες προϊόντων, ίσως και να καλέσουν την εταιρεία παραγωγής για να διαβεβαιωθούν πως δεν κινδυνεύουν.

«Για χρόνια, (οι άνθρωποι) με απειλητική για τη ζωή τους αλλεργία στο σουσάμι έπρεπε να κοιτάξουν το πίσω μέρος της ετικέτας, να καλέσουν τον κατασκευαστή και να προσπαθήσουν να το καταλάβουν. Αν συμπεριλαμβανόταν, συμπεριλαμβανόταν απλώς ως φυσικό μπαχαρικό ή γεύση» σημείωσε ο Jason Linde, αντιπρόεδρος κυβερνητικών και κοινοτικών υποθέσεων της Food Allergy Research & Education, ενός μεγάλου ιδιωτικού χρηματοδότη έρευνας για τις τροφικές αλλεργίες. 

Από το 2020 υπήρχαν συστάσεις για την προσθήκη του στις ετικέτες τροφίμων, ώστε να ενημερώνονται οι καταναλωτές. Προ αυτού, το σουσάμι έπρεπε να δηλώνεται στην ετικέτα εάν χρησιμοποιούνταν ολόκληροι σπόροι ως συστατικό. 

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι άνθρωποι στην ανατολική Μεσόγειο χρησιμοποιούσαν κασσίτερο από τη Βρετανία πριν από 3.000 χρόνια

Τech & Science / Οι άνθρωποι στην ανατολική Μεσόγειο χρησιμοποιούσαν κασσίτερο από τη Βρετανία πριν από 3.000 χρόνια

Επιστήμονες λύνουν το αρχαίο «πρόβλημα του κασσίτερου»: Ο κασσίτερος από την Κορνουάλη διακινούνταν στη Μεσόγειο από την Εποχή του Χαλκού, αλλάζοντας την εικόνα της προϊστορικής Βρετανίας
LIFO NEWSROOM
Τι μας μαθαίνουν οι γορίλες για τις ανθρώπινες φιλίες και την κοινωνική μας φύση;

Τech & Science / Τι μας μαθαίνουν οι γορίλες για τις ανθρώπινες φιλίες και την κοινωνική μας φύση

Μελέτη 20 ετών σε ορεινούς γορίλες αποκαλύπτει πώς οι κοινωνικές σχέσεις επηρεάζουν την υγεία και την αναπαραγωγή – και τι σημαίνει αυτό για την ανθρώπινη κοινωνική συμπεριφορά
LIFO NEWSROOM
Αποκάλυψη από τις στάχτες του Βεζούβιου: Ανάγνωση παπύρου αποδίδει έργο του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Φιλόδημου

Τech & Science / Αποκάλυψη από τις στάχτες του Βεζούβιου: Ανάγνωση παπύρου αποδίδει έργο του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Φιλόδημου

Με τη βοήθεια ακτινογραφιών και τεχνητής νοημοσύνης, ερευνητές αποκωδικοποίησαν έναν καμένο πάπυρο από την Ηράκλεια, αποκαλύπτοντας έργο του Φιλόδημου, μαθητή του Επίκουρου
LIFO NEWSROOM