Ένα διαστημικό σκάφος, που μελετά τον Ήλιο, το Solar Orbiter, κατέγραψε το πρώτο του βίντεο από μια ηλιακή έκρηξη, πριν καν ξεκινήσει επίσημα η επιστημονική του αποστολή.

 

Το Solar Orbiter, μια αποστολή που διευθύνεται από κοινού από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και τη NASA, ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2020 και έκανε τις δύο πρώτες προσεκτικές προσεγγίσεις, πιο πρόσφατα στις 10 Φεβρουαρίου του 2021.

 

Το διαστημικό σκάφος ξεκινά το επίσημο επιστημονικό του έργο τον Νοέμβριο. Ωστόσο, έχει ήδη καταφέρει να εντοπίσει κάτι ιδιαίτερο: δύο στεφανιαίες μαζικές εκτοξεύσεις, οι οποίες συμβαίνουν όταν ο Ήλιος εκτοξεύει μεγάλες άμορφες μάζες της ατμόσφαιράς του στο διάστημα.

 

Εκείνη την εποχή, το διαστημικό σκάφος ήταν περίπου στη μισή απόσταση μεταξύ Ήλιου και Γης και στην αντίθετη πλευρά του. Αυτή η τοποθεσία σήμαινε ότι το Solar Orbiter μπόρεσε να δει μέρη του ήλιου εντελώς αόρατα για τους επιστήμονες στη Γη.

 

Σημαίνει ακόμα ότι η αποστολή δεδομένων ήταν μια αργή διαδικασία, με τους επιστήμονες να συνεχίζουν να ερευνούν αυτό που είδε το διαστημικό σκάφος.

 

Οι ερευνητές είχαν ήδη βρει μερικές εκτοξευόμενες μάζες αλλά τότε, παρατήρησαν ότι τρία από τα όργανα του Solar Orbiter εντόπισαν δύο εκτοξευόμενες, άμορφες μάζες αμέσως μετά από μία στενή προσέγγιση μεταξύ τους, σύμφωνα με δήλωση της ESA.

 

Αυτά ήταν τα πρώτα στοιχεία, που παρατηρήθηκαν από το όργανο Solar Orbiter Heliospheric Imager (SoloHI), το οποίο μαγνητοσκοπούσε τη ροή του υλικού που «εκτοξεύτηκε» από τον Ήλιο. Αυτό το όργανο συλλέγει μόνο τυχαία δεδομένα. Τότε το SoloHI παρατηρούσε με έναν μόνο από τους τέσσερις ανιχνευτές του και αρκετά σποραδικά.

 

Τα όργανα μπόρεσαν να συλλάβουν ιδιαίτερα εκπληκτική θέα μιας από τις εκτοξεύσεις αυτής της μάζας στις 12 και 13 Φεβρουαρίου. Καθένα από τα τρία όργανα του Solar Orbiter επικεντρώνεται σε μια διαφορετική περιοχή, οπότε οι απόψεις τους εκτείνονται από την ορατή επιφάνεια του Ήλιου έως και 20 φορές το πλάτος του ίδιου του Ήλιου, σύμφωνα με την ESA.

 

Ακόμα πιο μακριά, τρία άλλα διαστημικά σκάφη παρατήρησαν το ίδιο γεγονός: το STEREO-A της NASA, το Proba-2 της ESA και η κοινή αποστολή Solar and Heliospheric Observatory (SOHO).

 

Συνολικά, οι παρατηρήσεις των τεσσάρων αποστολών για την εκτόξευση της "στεφανιαίας" μάζας προσφέρουν το είδος της παγκόσμιας προοπτικής για τον Ήλιο και τον περιβάλλοντα χώρο, κάτι που ήταν μέχρι πρότινος δύσκολο να παρατηρήσουν οι επιστήμονες.

 

Οι εκτοξευόμενες μάζες ενδιαφέρουν τους επιστήμονες και τους μηχανικούς των αποστολών στο διάστημα, επειδή μπορούν ενδεχομένως να βλάψουν το διαστημικό σκάφος και να βλάψουν τους μη προστατευμένους αστροναύτες, ειδικά πέρα ​​από την τροχιά του Διεθνούς Διαστημικού σταθμού.

 

Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες έχουν περιορισμένες δυνατότητες παρακολούθησης και πρόβλεψης του διαστημικού καιρού - εξ' ου και το έντονο ενδιαφέρον για αποστολές όπως το Solar Orbiter, που βελτιώνουν την κατανόηση των ερευνητών για το πώς λειτουργεί ο ήλιος.

 

Η μοναδική συνεισφορά του Solar Orbiter σε αυτήν την αναζήτηση θα είναι η λοξή τροχιά του, η οποία θα επιτρέψει στους επιστήμονες να απεικονίσουν τους πόλους του Ήλιου για πρώτη φορά.

 

 

Με πληροφορίες της NASA/Space