Σάλος με νέα «μόδα» στο TikTok: Χρήστες εμφανίζονται ως «θύματα του Ολοκαυτώματος»

Σάλος με νέα «μόδα» στο TikTok: Χρήστες εμφανίζονται ως «θύματα του Ολοκαυτώματος» Facebook Twitter
0

Ως «θύματα του Ολοκαυτώματος στον παράδεισο» παρουσιάζονται χρήστες του TikTok σε μία σειρά από βίντεο που κοινοποιούν στη δημοφιλή πλατφόρμα. 

Οι χρήστες εμφανίζονται να χρησιμοποιούν μέικ απ για να αναπαραστήσουν σημάδια από βασανιστήρια, ενώ εξηγούν πώς «πέθαναν» στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σε άλλα βίντεο οι χρήστες εμφανίζονται να μιλούν για τη  γενοκτονία των Εβραίων ενώ σε μερικές περιπτώσεις, στο φόντο, παρουσιάζεται μία εικόνα του Άουσβιτς. Μερικοί φορούν ένα κίτρινο «Άστρο του Δαβίδ», όπως αυτά που φορούσαν υποχρεωτικά οι Εβραίοι κατά το Τρίτο Ράιχ. Τα βίντεο, στα οποία χρησιμοποιούνται τα #Holocaust και #heaven, μετράνε χιλιάδες προβολές στην πλατφόρμα.

Όπως μεταδίδει το Insider, τα βίντεο αυτά έχουν προκαλέσει αντιδράσεις ανάμεσα στους χρήστες με κάποιους να κάνουν λόγο για «ένα θλιβερό τρεντ» και κάλους άλλους να απευθύνουν έκκληση να σταματήσουν τα βίντεο αυτά καθώς αποτελούν ξεκάθαρο αντισημιτισμό «που τον αφήνετε να διαφεύγει». 

Σύμφωνα με τους ίδιους τους δημιουργούς των βίντεο αυτά αποτελούν μία προσπάθεια να ευαισθητοποιήσουν γύρω από το ολοκαύτωμα. Μία έφηβη, από το Νιού Τζέρσεϊ, η οποία μίλησε στο Insider χωρίς να αποκαλύψει τα στοιχεία της, ανέφερε πως υποδύθηκε ένα θύμα του ολοκαυτώματος στο βίντεο που δημιούργησε για το TikTok «για να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους» και γιατί ένιωσε πως ήταν «σημαντικό να ακουστούν αυτές οι ιστορίες». 

Ο χαρακτήρας που υποδύεται αναφέρει ότι οδηγήθηκε με την οικογένειά της στο  Άουσβιτς, όπου όλοι δολοφονήθηκαν όλοι στους θαλάμους αερίου. «Πάντα με ενδιέφερε η ιστορία του Ολοκαυτώματος» ανέφερε, προσθέτοντας πως ήθελε να φτιάξει ένα σχετικό βίντεο που θα ενημερώνει τους χρήστες της πλατφόρμας. «Δεν είχα σκοπό να προσβάλω», υπογράμμισε. Το βίντεο έχει αφαιρεθεί. 

 

Άλλοι ωστόσο κάνουν λόγο για «trauma porn» και υποστηρίζουν ότι τα βίντεο είναι προσβλητικά για τις οικογένειες που έχασαν μέλη τους στο Ολοκαύτωμα ή πέθαναν κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Από την πλευρά της, η Diane Saltzman, εκ μέρους του Μουσείου του Ολοκαυτώματος των ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι μιμήσεις αυτές «ατιμάζουν τη μνήμη των θυμάτων, προσβάλουν τους επιζήσαντες και ευτελίζουν την ιστορία».  

«Το Μουσείο ενθαρρύνει τους πάντες, και ειδικά τους νέους, να μάθουν για το Ολοκαύτωμα και να κατανοήσουν τα μαθήματα που μας δίνει για το σήμερα», πρόσθεσε. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που το TikTok κατηγορείται για αντισημιτισμό.

Τον περασμένο μήνα ο αλγόριθμος της πλατφόρμας φέρεται να προώθησε μία συλλογή από αντισημιτικά βίντεο με στίχους όπως «θα πάμε ένα ταξίδι σε ένα μέρος που λέγεται Άουσβιτς, ώρα για ντους». 

 
Με πληροφορίες από Insider/Dazzed 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM