«Πρωτέας»: Ο εγγονός του Κουστώ θέλει να φτιάξει στον βυθό της Καραϊβικής έναν «Διεθνή Διαστημικό Σταθμό»

«Πρωτέας»: Ο εγγονός του Κουστώ θέλει να φτιάξει στον βυθό της Καραϊβικής έναν «Διεθνή Διαστημικό Σταθμό» Facebook Twitter
Πηγή φωτό Fuseproject
0

Επιστήμονες που δουλεύουν σε εργαστήρια στον βυθό, για μέρες, χωρίς να χρειάζεται να επιστρέφουν στην επιφάνεια. Αυτό είναι το όραμα του εγγονού του Ζακ Υβ Κουστώ.

Ο Φαμπιάν Κουστώ θέλει να φτιάξει στην Καραϊβική μια υποβρύχια εκδοχή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Το πρότζεκτ του, το οποίο είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του με τον Ελβετό σχεδιαστή Ιβ Μπεχάρ, θα κοστίσει 100 εκατομμύρια λίρες, ενώ θα απαιτηθούν τρία χρόνια για την ολοκλήρωσή του.

Ο «Πρωτέας», όπως ονόμασε το σχέδιό του ο Κουστώ, θα δημιουργηθεί σε βάθος 18 μέτρων, ανοιχτά του Κουρασάο, στην Καραϊβική. Θα έχει δύο επίπεδα και θα διαθέτει εργαστήρια, θερμοκήπιο και χώρους θα μπορούν να φιλοξενήσουν για μέρες 12 επιστήμονες κάθε φορά.

Οι επιστήμονες θα κάνουν έρευνες για την κλιματική αλλαγή, θα αναζητούν νέα είδη θαλάσσιας ζωής, νέα φάρμακα και θα δοκιμάζουν νέες τεχνολογίες, ιδιαίτερα στη ρομποτική και τις υδατοκαλλιέργειες.

 

Ο Κουστώ ελπίζει ότι το πρότζεκτ αυτό θα ενθαρρύνει τη διεθνή συνεργασία, όπως έχει γίνει με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, επιτρέποντας στους επιστήμονες να μελετήσουν το υποβρύχιο περιβάλλον χωρίς να πρέπει να κάνουν αποσυμπίεση έπειτα από κάθε κατάδυση, κάτι που θα επιταχύνει τις έρευνες έως και 30 φορές.

Προς το παρόν υπάρχει μόνο μία τέτοια εγκατάσταση, το Aquarius στη Φλόριντα, το οποίο κατασκεύασε το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ, το 1986, και έχει το 1/10 του μεγέθους του «Πρωτέα».

Η κατασκευή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, έπειτα από την καθυστέρηση που προκάλεσε η πανδημία, αλλά η καμπάνια για τη συγκέντρωση πόρων έχει ακόμη δρόμο. Πέρα από τον προϋπολογισμό για τη δημιουργία του σταθμού, η λειτουργία του αναμένεται να κοστίζει 2,3 εκατομμύρια στερλίνες τον χρόνο, μετά τα πρώτα τρία χρόνια. Ο Κουστώ δεν έχει αποκαλύψει από πού θα έρθουν τα χρήματα, αν και έχει εξασφαλίσει τη στήριξη ιδρυμάτων των ΗΠΑ. Πάντως, στόχος του ίδιου και του Μπεχάρ είναι να δημιουργηθούν 7-8 τέτοιοι σταθμοί, κάποιοι από τους οποίους θα μπορούν να προειδοποιούν για τσουνάμι και τυφώνες.

«Διαθέτουμε 100 φορές περισσότερο χρόνο στην εξερεύνηση του διαστήματος σε σύγκριση με την εξερεύνηση των ωκεανών, αλλά αυτοί είναι το σύστημα υποστήριξης της ζωής μας», δήλωσε ο Φαμπιάν Κουστώ.

«Πώς μπορούμε να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για το μέλλον μας αν δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει εκεί κάτω; Έχουμε εξερευνήσει λιγότερο από το 5% των ωκεανών και υπάρχουν τόσο πολλές ευκαιρίες για επιστημονική πρόοδο. Μπορεί να υπάρχουν θεραπείες για τον καρκίνο, νέα αντιιικά φάρμακα στη χλωρίδα και την πανίδα... και μπορούμε να μάθουμε πώς να ζούμε σε ακραία περιβάλλοντα, όπως στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από Times

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ