ΠΟΥ: H ευλογιά των πιθήκων άλλαξε ονομασία

ΠΟΥ: Άλλαξε ονομασία η ευλογιά των πιθήκων Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η ευλογιά των πιθήκων άλλαξε όνομα και πλέον θα αναφέρεται ως «mpox» όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά από καταγγελίες για ρατσιστική και στιγματιστική γλώσσα που συνδέεται με το όνομα του ιού.

Ο παλιός όρος θα χρησιμοποιείται παράλληλα με τον νέο για ένα χρόνο, προτού καταργηθεί σταδιακά. Το Mpox αποφασίστηκε μετά από συζητήσεις μεταξύ ειδικών, χωρών και του ευρύτερου κοινού.

Όπως ανέφερε ο ΠΟΥ, ο νέος όρος μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί στα αγγλικά αλλά και σε άλλες γλώσσες.

Η ευλογιά των πιθήκων αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1970 και πήρε το όνομά της από την ασθένεια, που προκλήθηκε από τον ιό ο οποίος είχε ανακαλυφθεί σε πιθήκους υπό αιχμαλωσία, μια δεκαετία πριν.

Ο ΠΟΥ μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη να ελαχιστοποιηθούν οι περιττές αρνητικές επιπτώσεις στο εμπόριο, τα ταξίδια, τον  τουρισμό ή την καλή διαβίωση των ζώων και να αποφευχθεί η πρόκληση προσβολής σε οποιαδήποτε πολιτιστική, κοινωνική, εθνική ή εθνοτική ομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid, είχε συστήσει να γίνεται αναφορά στις παραλλαγές με τη χρήση γραμμάτων του ελληνικού αλφαβήτου επειδή ήταν «μη στιγματιστικές» και εύκολες στην προφορά.

Φέτος, υπήρξε ασυνήθιστη εξάπλωση του ιού «mpox» σε πολλές χώρες εκτός της κεντρικής και δυτικής Αφρικής, όπου εντοπίζεται συνήθως.

Περιστατικά της νόσου έχουν καταγραφεί σε 29 χώρες στην Ευρώπη, καθώς και στον Καναδά, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, προκαλώντας τεράστια ζήτηση για ένα εμβόλιο για την προστασία των ευπαθώς ομάδων.

Τον Ιούλιο, ο ΠΟΥ κήρυξε παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της αύξησης των ατόμων που εμφάνισαν συμπτώματα του ιού «mpox» , όπως υψηλό πυρετό και δερματικές βλάβες ή εξανθήματα.

Ωστόσο, τα κρούσματα της νόσου μειώνονται εδώ και αρκετούς μήνες σε όλο τον κόσμο.

Με πληροφορίες του BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρευνα: Οι άνθρωποι στην εφηβεία και οι χιμπατζήδες μοιράζονται παρόμοια «προβλήματα»

Τech & Science / Έρευνα: Οι άνθρωποι στην εφηβεία και οι χιμπατζήδες μοιράζονται παρόμοια «προβλήματα»

Οι νεαροί άνθρωποι και οι έφηβοι χιμπατζήδες βιώνουν ραγδαίες ορμονικές αλλαγές, νέους κοινωνικούς δεσμούς, αυξημένη επιθετικότητα και ανταγωνισμό για θέση στον κοινωνικό τους περίγυρο
NEWSROOM
Η βαριατρική χειρουργική μειώνει σημαντικά τους πρόωρους θανάτους - Τα ευρήματα 40ετούς έρευνας

Τech & Science / Η βαριατρική χειρουργική μειώνει σημαντικά τους πρόωρους θανάτους - Τα ευρήματα 40ετούς έρευνας

Παρά τα σημαντικά οφέλη αυτών των επεμβάσεων, μόλις το 2% των ασθενών που επιλέγονται για βαριατρικό χειρουργείο, το κάνουν τελικά κυρίως λόγω του στίγματος για την παχυσαρκία
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ