Το Perseverance άρχισε την αναζήτηση ζωής στον Άρη

Το Perseverance άρχισε την αναζήτηση ζωής στον Άρη Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/NASA/JPL-Caltech/MSSS HANDOUT
0

Το ρόβερ Perseverance της Nasa έφτασε σε μια σημαντική στιγμή της αποστολής του στον Άρη. Το εξάτροχο ρομπότ θα αρχίσει σήμερα την ανάβαση σε ένα αρχαίο δέλτα στον κρατήρα όπου προσγειώθηκε.

Κατά την αναρρίχησή του θα κάνει συχνές στάσεις ώστε να εξετάζει πετρώματα που μπορεί να αποδείξουν την ύπαρξη αρχαίων πολιτισμών στον πλανήτη. Θα συλλέξει ορισμένα εξ αυτών και θα τα εναποθέσει στη βάση του δέλτα για να τα παραλάβουν άλλες αποστολές.  

Στόχος είχε να φτάσουν τα πετρώματα στη Γη περί το 2030 ώστε να γίνει διεξοδική μελέτη τους. 

«Το δέλτα είναι στον κρατήρα Jezero, τον κύριο αστροβιολογικό στόχο του Perseverance» εξήγησε η αναπληρώτρια επιστήμονας του προγράμματος, Δρ. Katie Stack Morgan.

«Αυτά τα πετρώματα, πιστεύουμε, έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να περιέχουν ίχνη αρχαίας ζωής και μπορούν, επίσης, να μας πουν για το κλίμα στον Άρη και το πώς εξελίχθηκε με τον χρόνο» είπε η ίδια στο BBC.

Το Perseverance προσγειώθηκε στον κρατήρα τον Φεβρουάριο του 2021 και έκτοτε ελέγχει τα συστήματά του και να συλλέγει πληροφορίες για τον περιβάλλοντα χώρο του. Στόχος του, ωστόσο, είναι να εξετάσει τεράστιο ύψωμα ιζημάτων στα δυτικά του Jezero.

Οι αρχικές εκτιμήσεις, από τις δορυφορικές εικόνες, είχαν δημιουργήσει την υποψία ότι επρόκειτο για δέλτα και αυτό αποδείχθηκε από το ρόβερ. Υπάρχουν υποψίες πως πριν από δισεκατομμύρια χρόνια υπήρχε στο σημείο ένα μεγάλο ποτάμι. 

«Τα ποτάμια που ρέουν σε ένα δέλτα φέρνουν θρεπτικά συστατικά, τα οποία προφανώς είναι χρήσιμα για τη ζωή» εξήγησε ο επιστήμονας της αποστολής καθηγητής Sanjeev Gupta από το Imperial College του Λονδίνου.

«Επίσης, αν υπάρχει ζωή στην ενδοχώρα, αυτή μπορεί να κατέβει στο ποτάμι και να συγκεντρωθεί σε ένα δέλτα» συμπλήρωσε. 

Η επιστήμονας της αποστολής, καθηγήτρια Briony Horgan από το Πανεπιστήμιο Purdue της Ιντιάνα, εξήγησε πως το «ρόβερ διαθέτει μια καταπληκτική σειρά από όργανα που μπορούν να μας πουν για τη χημεία, την ορυκτολογία και τη δομή του δέλτα, εξετάζοντας τα ιζήματα μέχρι και την κλίμακα ενός κόκκου αλατιού. (...) Θα μάθουμε για τη χημεία αυτής της αρχαίας λίμνης, αν τα νερά της ήταν όξινα ή ουδέτερα, αν ήταν κατοικήσιμο περιβάλλον και τι είδους ζωή θα μπορούσε να έχει υποστηρίξει». 

Ωστόσο, τα όργανα αυτά δεν είναι επαρκή για να δώσουν τελικές απαντήσεις και γιαυτό πρέπει να μεταφερθούν τα στοιχεία στη Γη. 

«Ο ισχυρισμός ότι υπάρχει μικροσκοπική ζωή σε έναν άλλο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος είναι ένας τεράστιος. Και έτσι και η απόδειξη πρέπει να είναι, επίσης, τεράστια» υπογράμμισε η Jennifer Trosper, υπεύθυνη του πρότζεκτ Perseverance.

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ