Παγωτό vs gelato: Ποιες οι διαφορές και ποιο έχει τις λιγότερες θερμίδες

Παγωτό vs gelato δεν είναι το ίδιο: Ποιες οι διαφορές και ποιο έχει τις λιγότερες θερμίδες Facebook Twitter
Ποιες οι διαφορές ανάμεσα στο παγωτό και το gelato; / Φωτ.: Unsplash
0

Το παγωτό και το gelato μοιάζουν αρκετά αλλά δεν πρόκειται για το ίδιο πράγμα.

Είνα κρύα επιδόρπια που δεν απαιτούν ψήσιμο και παρασκευάζονται με παρόμοια υλικά. «Αυτές είναι ουσιαστικά οι ομοιότητές τους», σχολιάζει το Taste Atlas, που αφιέρωσε ένα δημοσίευμα, για να εξηγήσει στο αναγνωστικό κοινό, τις διαφορές ανάμεσα στο κλασικό παγωτό και το ιταλικής προέλευσης gelato.

Παρόλο που από απόσταση μπορεί να φαίνονται σχεδόν ίδια, αυτά τα δύο παγωμένα γλυκά διαφέρουν σημαντικά ως προς τις αναλογίες των υλικών και την υφή τους. Ακόμη, η ιστορία, η διαδικασία παραγωγής, και τα χαρακτηριστικά τους είναι εντελώς διαφορετικά. Και για όσους μετρούν θερμίδες – θα τους ενδιέφερε να ξέρουν ότι το ένα έχει λιγότερες από το άλλο.

Η ιστορία του παγωτού και του gelato: Ποιο ήρθε πρώτο;

Η απάντηση είναι: το gelato. Το σύγχρονο gelato έχει ρίζες στην Ιταλία και χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, λίγοι ήρθαν σε επαφή με το παγωτό περίπου δύο αιώνες αργότερα.

Ωστόσο, τόσο το παγωτό όσο και το gelato έχουν έναν κοινό πρόγονο: ένα παγωμένο επιδόρπιο που, σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς, ανάγεται μέχρι τον 2ο αιώνα π.Χ., όταν ασιατικοί πολιτισμοί ανακάλυψαν ότι μπορούσαν να καταναλώνουν τριμμένο πάγο με γεύσεις.

Το Taste Atlas αναφέρει ακόμη, ότι περίπου το 500 π.Χ., οι Πέρσες ανακάτευαν πάγο με φρούτα και χυμό σταφυλιού για να δημιουργήσουν πολυτελή καλοκαιρινά εδέσματα, τα οποία απολάμβαναν κυρίως οι αυτοκράτορες και η αριστοκρατία.

Στη συνέχεια ήρθαν οι Άραβες, οι οποίοι επανακαθόρισαν την έννοια του παγωμένου γλυκού, εισάγοντας το γάλα και τη ζάχαρη. Μέχρι τον 10ο αιώνα, σε όλο τον αραβικό κόσμο παρασκευάζονταν επιδόρπια από γάλα, κρέμα, ροδόνερο, αποξηραμένα φρούτα και αμύγδαλα.

Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Μάρκο Πόλο, ο διάσημος ταξιδευτής, επέστρεψε στην Ιταλία μεταφέροντας μαζί του μυστικά της ανατολικής κουλτούρας, ανάμεσα στα οποία και μια συνταγή για παγωμένο επιδόρπιο με βάση το γάλα (και όχι τον πάγο). Αυτή η γνώση έδωσε ώθηση στη δημιουργία της ιταλικής βιομηχανίας παγωτού, και τελικά, τον 16ο αιώνα, γεννήθηκε το gelato όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Κάποιοι πιστεύουν ότι δημιουργός του ήταν ο καλλιτέχνης και αρχιτέκτονας Μπερνάρντο Μπουονταλέντι, που επινόησε και τον πρώτο αποδοτικό τρόπο αποθήκευσης του παγωτού – κάτι που επί αιώνες αποτελούσε το βασικό εμπόδιο για τη μαζική παραγωγή του.

Άλλοι αποδίδουν την εφεύρεση του gelato στον αλχημιστή και αστρολόγο Κοσίμο Ρουτζέρι, ο οποίος συμμετείχε σε διαγωνισμό μαγειρικής με θέμα «το πιο ασυνήθιστο πιάτο που έχετε δει ποτέ», που διοργάνωσε η βασίλισσα Αικατερίνη των Μεδίκων. Το έδεσμα με το οποίο κέρδισε ήταν, υποτίθεται, το fior di latte gelato.

Το gelato έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες γύρω στο 1770 από Ιταλούς μετανάστες. Όταν ο Ιταλός Τζιοβάνι Μπόζιο άνοιξε την πρώτη gelateria στη Νέα Υόρκη, οι Αμερικανοί λάτρεψαν αυτή την ιταλική λιχουδιά. Στη συνέχεια, άρχισαν να τροποποιούν τη συνταγή και δημιούργησαν αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως «παγωτό». Η τεχνολογική πρόοδος, όπως η μηχανική ψύξη, επέτρεψε την παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα, και το παγωτό τελικά επισκίασε το gelato στις ΗΠΑ.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ gelato και παγωτού;

Το παγωτό και το gelato είναι και τα δύο παγωμένα γαλακτοκομικά επιδόρπια που φτιάχνονται με γάλα, κρέμα, ζάχαρη και (συνήθως) κρόκους αυγών.

Η κύρια διαφορά είναι ότι το gelato έχει λιγότερα λιπαρά και παρασκευάζεται με πιο αργή ανάδευση. Έτσι, περιέχει λιγότερο αέρα και είναι πυκνότερο, με πιο έντονη γεύση και λιγότερες θερμίδες από το παραδοσιακό παγωτό.

Επειδή είναι πιο παχύρρευστο, το gelato αποθηκεύεται και σε υψηλότερη θερμοκρασία σε σχέση με το παγωτό, ώστε να διατηρείται η βελούδινη, κρεμώδης υφή που το χαρακτηρίζει. Η υφή του θυμίζει περισσότερο το soft serve παρά το συνηθισμένο παγωτό.

Ακόμα, πολλές αμερικανικές εκδοχές του παγωτού γλυκαίνονται με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, ενώ στο gelato χρησιμοποιείται συνήθως φυσική ζάχαρη, η οποία βοηθά στον σχηματισμό πολύ μικρών κρυστάλλων πάγου και προσδίδει τη χαρακτηριστική του κρεμώδη υφή.

Υπάρχουν και διαφορές στο σερβίρισμα:

  • Το παγωτό σερβίρεται σε μπάλες με κουτάλα.
  • Το gelato απλώνεται με επίπεδη σπάτουλα πάνω στο χωνάκι ή στο κύπελλο.
 
Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανησυχία για το συγκρότημα που έφτιαξε η τεχνητή νοημοσύνη και σαρώνει στο Spotify

Τech & Science / Ανησυχία στη μουσική βιομηχανία για την μπάντα που έφτιαξε η τεχνητή νοημοσύνη και σαρώνει στο Spotify

Παρά τις αυξανόμενες πιέσεις για ρύθμιση, δεν υπάρχει ακόμη σαφές νομικό πλαίσιο που να υποχρεώνει τις πλατφόρμες να ενημερώνουν το κοινό για το αν η μουσική είναι δημιουργία AI
LIFO NEWSROOM
Μαύρες τρύπες: Οι επιστήμονες εντόπισαν τη μεγαλύτερη συγχώνευση που έγινε ποτέ

Τech & Science / Μαύρες τρύπες: Οι επιστήμονες εντόπισαν τη μεγαλύτερη συγχώνευση που έγινε ποτέ

Οι δύο μαύρες τρύπες, η καθεμία με μάζα 100 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου, άρχισαν να περιστρέφονται η μία γύρω από την άλλη πριν από πολύ καιρό και τελικά συγκρούστηκαν, σχηματίζοντας μια ακόμη μεγαλύτερη μαύρη τρύπα
LIFO NEWSROOM
Αρχαίες πρωτεΐνες 29 εκατομμυρίων ετών αλλάζουν όσα ξέραμε για την εξέλιξη των ειδών

Τech & Science / Αρχαίες πρωτεΐνες 29 εκατομμυρίων ετών αλλάζουν όσα ξέραμε για την εξέλιξη των ειδών

Επιστήμονες ανέκτησαν πρωτεΐνες ηλικίας έως 29 εκατομμυρίων ετών από σμάλτο δοντιών απολιθωμάτων - Νέες ανακαλύψεις φωτίζουν τη διατροφή, το περιβάλλον και την εξέλιξη εξαφανισμένων ειδών
LIFO NEWSROOM
Επαναστατική ανακάλυψη: Εντερικά μικρόβια απομακρύνουν «παντοτινά χημικά» από το σώμα

Τech & Science / Επαναστατική ανακάλυψη: Εντερικά μικρόβια απομακρύνουν «παντοτινά χημικά» από το σώμα

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ δείχνει ότι συγκεκριμένα εντερικά μικρόβια απορροφούν επικίνδυνες χημικές ουσίες Pfas και τις αποβάλλουν μέσω των κοπράνων - Έρχεται νέο προβιοτικό συμπλήρωμα
LIFO NEWSROOM
Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ένδεχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

Τech & Science / Επιστήμονες εντόπισαν κομήτη που ενδέχεται να είναι παλαιότερος από τον Ήλιο

«Υπάρχει περίπου 66% πιθανότητα αυτός ο κομήτης να είναι παλαιότερος από το ηλιακό μας σύστημα και να περιπλανιέται στο διαστρικό διάστημα από τότε», σημείωσε ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στην ανακάλυψη
LIFO NEWSROOM
Γιγάντια κομμάτια του Φάρου της Αλεξάνδρειας ξανά στην επιφάνεια - Προσπάθεια ψηφιακής ανακατασκευής

Τech & Science / Γιγάντια κομμάτια του Φάρου της Αλεξάνδρειας ξανά στην επιφάνεια - Προσπάθεια ψηφιακής ανακατασκευής

Γάλλοι και Αιγύπτιοι ερευνητές στην Αλεξάνδρεια ανέλκυσαν 22 τεράστια πέτρινα μπλοκ που χρησιμοποιήθηκαν πριν από χιλιάδες χρόνια για την κατασκευή του διάσημου Φάρου της πόλης, ενός από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου
LIFO NEWSROOM
Αρχαία ποτάμια στον Άρη: Το παρελθόν του «κόκκινου πλανήτη» είναι πιο υγρό από ό,τι πιστεύαμε

Τech & Science / Αρχαία ποτάμια στον Άρη: Το παρελθόν του «κόκκινου πλανήτη» είναι πιο υγρό από ό,τι πιστεύαμε

Νέα ευρήματα αποκαλύπτουν χιλιάδες χιλιόμετρα αρχαίων ποταμιών στα νότια υψίπεδα του Άρη, ενισχύοντας τη θεωρία ότι ο πλανήτης ήταν κάποτε πολύ πιο υγρός απ’ ό,τι πιστεύαμε
LIFO NEWSROOM