Παγωτό vs gelato: Ποιες οι διαφορές και ποιο έχει τις λιγότερες θερμίδες

Παγωτό vs gelato δεν είναι το ίδιο: Ποιες οι διαφορές και ποιο έχει τις λιγότερες θερμίδες Facebook Twitter
Ποιες οι διαφορές ανάμεσα στο παγωτό και το gelato; / Φωτ.: Unsplash
0

Το παγωτό και το gelato μοιάζουν αρκετά αλλά δεν πρόκειται για το ίδιο πράγμα.

Είνα κρύα επιδόρπια που δεν απαιτούν ψήσιμο και παρασκευάζονται με παρόμοια υλικά. «Αυτές είναι ουσιαστικά οι ομοιότητές τους», σχολιάζει το Taste Atlas, που αφιέρωσε ένα δημοσίευμα, για να εξηγήσει στο αναγνωστικό κοινό, τις διαφορές ανάμεσα στο κλασικό παγωτό και το ιταλικής προέλευσης gelato.

Παρόλο που από απόσταση μπορεί να φαίνονται σχεδόν ίδια, αυτά τα δύο παγωμένα γλυκά διαφέρουν σημαντικά ως προς τις αναλογίες των υλικών και την υφή τους. Ακόμη, η ιστορία, η διαδικασία παραγωγής, και τα χαρακτηριστικά τους είναι εντελώς διαφορετικά. Και για όσους μετρούν θερμίδες – θα τους ενδιέφερε να ξέρουν ότι το ένα έχει λιγότερες από το άλλο.

Η ιστορία του παγωτού και του gelato: Ποιο ήρθε πρώτο;

Η απάντηση είναι: το gelato. Το σύγχρονο gelato έχει ρίζες στην Ιταλία και χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, λίγοι ήρθαν σε επαφή με το παγωτό περίπου δύο αιώνες αργότερα.

Ωστόσο, τόσο το παγωτό όσο και το gelato έχουν έναν κοινό πρόγονο: ένα παγωμένο επιδόρπιο που, σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς, ανάγεται μέχρι τον 2ο αιώνα π.Χ., όταν ασιατικοί πολιτισμοί ανακάλυψαν ότι μπορούσαν να καταναλώνουν τριμμένο πάγο με γεύσεις.

Το Taste Atlas αναφέρει ακόμη, ότι περίπου το 500 π.Χ., οι Πέρσες ανακάτευαν πάγο με φρούτα και χυμό σταφυλιού για να δημιουργήσουν πολυτελή καλοκαιρινά εδέσματα, τα οποία απολάμβαναν κυρίως οι αυτοκράτορες και η αριστοκρατία.

Στη συνέχεια ήρθαν οι Άραβες, οι οποίοι επανακαθόρισαν την έννοια του παγωμένου γλυκού, εισάγοντας το γάλα και τη ζάχαρη. Μέχρι τον 10ο αιώνα, σε όλο τον αραβικό κόσμο παρασκευάζονταν επιδόρπια από γάλα, κρέμα, ροδόνερο, αποξηραμένα φρούτα και αμύγδαλα.

Σύμφωνα με τον θρύλο, ο Μάρκο Πόλο, ο διάσημος ταξιδευτής, επέστρεψε στην Ιταλία μεταφέροντας μαζί του μυστικά της ανατολικής κουλτούρας, ανάμεσα στα οποία και μια συνταγή για παγωμένο επιδόρπιο με βάση το γάλα (και όχι τον πάγο). Αυτή η γνώση έδωσε ώθηση στη δημιουργία της ιταλικής βιομηχανίας παγωτού, και τελικά, τον 16ο αιώνα, γεννήθηκε το gelato όπως το γνωρίζουμε σήμερα.

Κάποιοι πιστεύουν ότι δημιουργός του ήταν ο καλλιτέχνης και αρχιτέκτονας Μπερνάρντο Μπουονταλέντι, που επινόησε και τον πρώτο αποδοτικό τρόπο αποθήκευσης του παγωτού – κάτι που επί αιώνες αποτελούσε το βασικό εμπόδιο για τη μαζική παραγωγή του.

Άλλοι αποδίδουν την εφεύρεση του gelato στον αλχημιστή και αστρολόγο Κοσίμο Ρουτζέρι, ο οποίος συμμετείχε σε διαγωνισμό μαγειρικής με θέμα «το πιο ασυνήθιστο πιάτο που έχετε δει ποτέ», που διοργάνωσε η βασίλισσα Αικατερίνη των Μεδίκων. Το έδεσμα με το οποίο κέρδισε ήταν, υποτίθεται, το fior di latte gelato.

Το gelato έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες γύρω στο 1770 από Ιταλούς μετανάστες. Όταν ο Ιταλός Τζιοβάνι Μπόζιο άνοιξε την πρώτη gelateria στη Νέα Υόρκη, οι Αμερικανοί λάτρεψαν αυτή την ιταλική λιχουδιά. Στη συνέχεια, άρχισαν να τροποποιούν τη συνταγή και δημιούργησαν αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως «παγωτό». Η τεχνολογική πρόοδος, όπως η μηχανική ψύξη, επέτρεψε την παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα, και το παγωτό τελικά επισκίασε το gelato στις ΗΠΑ.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ gelato και παγωτού;

Το παγωτό και το gelato είναι και τα δύο παγωμένα γαλακτοκομικά επιδόρπια που φτιάχνονται με γάλα, κρέμα, ζάχαρη και (συνήθως) κρόκους αυγών.

Η κύρια διαφορά είναι ότι το gelato έχει λιγότερα λιπαρά και παρασκευάζεται με πιο αργή ανάδευση. Έτσι, περιέχει λιγότερο αέρα και είναι πυκνότερο, με πιο έντονη γεύση και λιγότερες θερμίδες από το παραδοσιακό παγωτό.

Επειδή είναι πιο παχύρρευστο, το gelato αποθηκεύεται και σε υψηλότερη θερμοκρασία σε σχέση με το παγωτό, ώστε να διατηρείται η βελούδινη, κρεμώδης υφή που το χαρακτηρίζει. Η υφή του θυμίζει περισσότερο το soft serve παρά το συνηθισμένο παγωτό.

Ακόμα, πολλές αμερικανικές εκδοχές του παγωτού γλυκαίνονται με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, ενώ στο gelato χρησιμοποιείται συνήθως φυσική ζάχαρη, η οποία βοηθά στον σχηματισμό πολύ μικρών κρυστάλλων πάγου και προσδίδει τη χαρακτηριστική του κρεμώδη υφή.

Υπάρχουν και διαφορές στο σερβίρισμα:

  • Το παγωτό σερβίρεται σε μπάλες με κουτάλα.
  • Το gelato απλώνεται με επίπεδη σπάτουλα πάνω στο χωνάκι ή στο κύπελλο.
 
Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαρροή ιδιωτικών συνομιλιών του ChatGPT στο Google

Τech & Science / Διαρροή ιδιωτικών συνομιλιών του ChatGPT στο Google

Πολλοί χρήστες συνειδητοποίησαν έκπληκτοι ότι περιεχόμενο που θεωρούσαν ιδιωτικό - όπως αιτήσεις εργασίας, επιχειρηματικά σχέδια, κομμάτια κώδικα ή ακόμα και ευαίσθητα προσωπικά δεδομέν - ήταν ξαφνικά δημόσια προσβάσιμο με ένα απλό κλικ
LIFO NEWSROOM
Σουηδία: Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως συμβουλεύεται το ChatGPT για «μια δεύτερη γνώμη» στις πολιτικές του αποφάσεις

Τech & Science / Σουηδία: Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως συμβουλεύεται το ChatGPT για «μια δεύτερη γνώμη» στις πολιτικές του αποφάσεις

«Όσο περισσότερο βασίζεται στη τεχνητή νοημοσύνη για απλά ζητήματα, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος να υπερεμπιστευτεί το σύστημα. Πρέπει να απαιτήσουμε αξιοπιστία. Δεν ψηφίσαμε το ChatGPT»
LIFO NEWSROOM
Θέλει να γίνει το Android των ανθρωποειδών ρομπότ: H OpenMind υπόσχεται επανάσταση στη συμβίωση ανθρώπου–μηχανής

Τech & Science / Θέλει να γίνει το Android των ανθρωποειδών ρομπότ: H OpenMind υπόσχεται επανάσταση στη συμβίωση ανθρώπου–μηχανής

Με λογισμικό ανοικτού κώδικα που επιτρέπει στα ρομπότ να επικοινωνούν, να μαθαίνουν και να συνυπάρχουν, η νεοφυής εταιρεία από τη Silicon Valley φιλοδοξεί να γίνει το λειτουργικό σύστημα των ανθρωποειδών ρομπότ της επόμενης εποχής.
LIFO NEWSROOM
Μούμια με τατουάζ

Τech & Science / Τα τατουάζ στα χέρια μιας μούμιας, ηλικίας 2.300 ετών, αποκαλύπτουν νέες πληροφορίες για την τεχνική τους στην αρχαία Σιβηρία

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι τα τατουάζ της μουμιοποιημένης γυναίκας, που απεικονίζουν φανταστικά ζώα, δημιουργήθηκαν με άγνωστα εργαλεία, πιθανώς από βιοδιασπώμενα υλικά
LIFO NEWSROOM
Καρκίνος: Ξένοι ερευνητές με επικεφαλής Έλληνα καθηγητή ανέπτυξαν καινοτόμο μέθοδο για διάγνωση και θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος: Ξένοι ερευνητές με επικεφαλής Έλληνα καθηγητή ανέπτυξαν καινοτόμο μέθοδο για διάγνωση και θεραπεία

«Τα ευρήματα αυτής της έρευνας θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική εξέλιξη στη διάγνωση, την πρόγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου», δήλωσε ο Κώστας Αρβανίτης
LIFO NEWSROOM
Πώς η κλιματική κρίση απειλεί τον εγκέφαλο: Οι επιπτώσεις της ζέστης σε νευρολογικές παθήσεις

Τech & Science / Πώς η κλιματική κρίση απειλεί τον εγκέφαλο: Οι επιπτώσεις της ζέστης σε νευρολογικές παθήσεις

Η ακραία ζέστη λόγω της κλιματικής αλλαγής επιδεινώνει νευρολογικές παθήσεις όπως η επιληψία, η άνοια και τα εγκεφαλικά - Τι αποκαλύπτουν επιστήμονες για τον «καυτό εγκέφαλο» και τις νέες προκλήσεις που έρχονται
LIFO NEWSROOM