Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: Τα ανησυχητικά συμπτώματα- Πότε χρειάζεται επίσκεψη σε πνευμονολόγο

Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: Τα ανησυχητικά συμπτώματα- Πότε χρειάζεται επίσκεψη σε πνευμονολόγο Facebook Twitter
Φωτ: Pixabay
0

Η Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Τρίτη του Μαΐου. Ο επιπολασμός του άσθματος παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις από χώρα σε χώρα, με μέσο όρο περίπου 7% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του 2019, περίπου 900.000 παιδιά και ενήλικες -το 8,6% του γενικού πληθυσμού- έχει άσθμα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Αλλεργία (World Allergy Organization), περίπου το 50% των ασθματικών ηλικίας άνω των 30 ετών, είναι παράλληλα αλλεργικοί, σημειώνοντας ότι μία αλλεργία είναι αυτή που προκαλεί το άσθμα περίπου στο 80% των περιπτώσεων. Επίσης μεγαλύτερο ποσοστό ασθματικών μικρότερης ηλικίας, έχει αλλεργίες.

Μελέτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ εκτιμούν ότι 300 εκατομμύρια άνθρωποι (παιδιά και ενήλικες) πάσχουν από άσθμα σε ολόκληρο τον πλανήτη, με 250.000 θανάτους ετησίως και τονίζουν ότι το 1/3 των παιδιών σχολικής ηλικίας που πάσχουν από άσθμα, δεν έχει διαγνωστεί.

Ποια συμπτώματα πρέπει να μας οδηγήσουν στον πνευμονολόγο

Το άσθμα χαρακτηρίζεται από την περιγραφή συμπτωμάτων όπως ο συριγμός, η δύσπνοια, το σφίξιμο στο στήθος, ο βήχας, που η ένταση τους αλλάζει στο χρόνο, μαζί με εναλλασσόμενη μείωση της εκπνευστικής ροής του αέρα.

Περαιτέρω επιδείνωση της κλινικής εικόνας (μη ελεγχόμενο ή αδιάγνωστο άσθμα) προκαλεί υπερδιάταση του πνεύμονα και τεράστια αύξηση του έργου της αναπνοής που, αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση των αναπνευστικών μυών, σε αναπνευστική ανεπάρκεια και σε θάνατο.

Ο πνευμονολόγος με την άρτια εκπαίδευσή του, στις παθοφυσιολογικές αλλαγές που επιφέρει η νόσος τόσο στη σταθερή κατάσταση όσο και στους παροξυσμούς, αλλά και στην εκτέλεση και ερμηνεία των λειτουργικών δοκιμασιών του πνεύμονα, μπορεί να εκτιμήσει σωστά τη βαρύτητα της νόσου και να επιλέξει την κατάλληλη φαρμακευτική και ανοσολογική θεραπευτική αγωγή.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ