Ολλανδία: Το Ανώτατο δικαστήριο εγκρίνει την ευθανασία σε ασθενείς με προχωρημένη άνοια

Ολλανδία: Το Ανώτατο δικαστήριο εγκρίνει την ευθανασία σε ασθενείς με προχωρημένη άνοια Facebook Twitter
0

Οι γιατροί στην Ολλανδία θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν ευθανασία σε ασθενείς με σοβαρή άνοια, χωρίς το φόβο δίωξης ακόμα και στην περίπτωση που ο ασθενής είναι ανήμπορος πια να εκφράζει τη ρητή επιθυμία του θανάτου, σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

Η απόφαση διαδέχεται μια υπόθεση - σταθμό στη χώρα κατά την οποία γιατρός αθωώθηκε για την ευθανασία γυναίκας, το 2016, με σοβαρό Αλτσχάιμερ που είχε αιτηθεί τη διαδικασία προτού επιδεινωθεί η κατάστασή της.

Όταν διαγνώστηκε με Αλτσχάιμερ, τέσσερα χρόνια πριν το θάνατό της, η ασθενής υπέγραψε μία αίτηση όπου εξέφραζε την επιθυμία της να θανατωθεί προτού εισαχθεί σε άσυλο, προσθέτοντας όμως πως ήθελε να αποφασίσει «ενώ έχω ακόμα τις αισθήσεις μου και όταν θεωρήσω πως είναι η κατάλληλη στιγμή».

Πριν εισαχθεί στο κέντρο ατόμων με άνοια, ο γιατρός αποφάσισε πως θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί υποβοηθούμενη αυτοκτονία βάσει της πρότερης επιθυμίας της. Αυτό επιβεβαιώθηκε από δύο διαφορετικούς γιατρούς.

Όταν έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, της χορηγήθηκε ηρεμιστικό μέσω του καφέ της, με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις της. Ωστόσο, η γυναίκα επανήλθε και χρειάστηκε να τη συγκρατήσουν η κόρη της και ο σύζυγός της έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε δημόσια αντιπαράθεση στη χώρα, καθώς η εισαγγελία κατηγόρησε το γιατρό για ευθανασία χωρίς τη συγκατάθεση της πελάτη του, υποστηρίζοντας πως η 74χρονη μπορεί να είχε στο μεταξύ αλλάξει γνώμη για το θάνατό της.

Τα κατώτερα δικαστικά όργανα αθώωσαν τον γιατρό και έτσι η εισαγγελία απέσυρε τις εις βάρος του κατηγορίες.

Το Ανώτατο Δικαστήριο με έδρα τη Χάγη απεφάνθη πως «ένας γιατρός μπορεί να εκτελέσει μετά από έγγραφο αίτημα ευθανασία για ανθρώπους με προχωρημένη άνοια». Ωστόσο, κάτι τέτοιο πρέπει να διασφαλίζεται υπό αυστηρούς κανόνες, μεταξύ αυτών της προϋπόθεσης πως «ο ασθενείς υποφέρει από αφόρητους και ατελείωτους πόνους» και πως τη διαδικασία πρέπει να έχουν συμφωνήσει να πραγματοποιήσουν τουλάχιστον δύο γιατροί. Επιπλέον, η/ο ασθενείς πρέπει να έχει αιτηθεί ευθανασία προτού καταστεί «ανήμπορος συνεπεία της προχωρημένης άνοιας να εκρφάσει τη θέλησή του».

Η σημερινή απόφαση ενίσχυσε τις ετυμηγορίες άλλων δικαστηρίων που συμφωνούσαν πως ο 64χρονος γιατρός ακολούθησε όλες τις ενδεδειγμένες διαδικασίες που υπαγορεύει ο νόμος.

Σημειώνεται πως η Ολλανδία έγινε, το 2002, η πρώτη χώρα παγκοσμίως που νομιμοποίησε την ευθανασία. Η πρόσφατη αυτή απόφαση αποτελεί ορόσημο καθώς επεκτείνει το νόμο περί ευθανασίας σε περιπτώσεις με προχωρημένο στάδιο άνοιας. 

Με πληροφορίες από Guardian/BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τεχνητή νοημοσύνη «ζωντανεύει» ερωτικές φωτογραφίες του 1976 στις Κάννες

Τech & Science / Η τεχνητή νοημοσύνη «ζωντανεύει» ερωτικές φωτογραφίες του 1976 στις Κάννες

Μια σειρά μικρού μήκους ταινιών, δημιουργημένων με τεχνητή νοημοσύνη από ερωτικά περιοδικά πριν από 50 χρόνια, παρουσιάστηκε στο περιθώριο των Καννών και προβάλλεται στο Cultpix, με κυκλοφορία σε Blu-ray και περιορισμένη έκδοση VHS.
THE LIFO TEAM
Ο Πάπας ετοιμάζει την πρώτη μεγάλη εγκύκλιο για την AI και τη βλέπει ως νέα Βιομηχανική Επανάσταση

Διεθνή / Ο Πάπας ετοιμάζει την πρώτη μεγάλη εγκύκλιο για την AI και τη βλέπει ως τη νέα Βιομηχανική Επανάσταση

Στην πρώτη μεγάλη εγκύκλιο της παποσύνης του, ο Λέων ΙΔ΄ βάζει την τεχνητή νοημοσύνη δίπλα στη Βιομηχανική Επανάσταση, ανοίγοντας τη συζήτηση για την εργασία, τον πόλεμο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
THE LIFO TEAM
Η AI ανέβηκε στο βήμα της αποφοίτησης και οι φοιτητές τη γιούχαραν

Τech & Science / Η AI ανέβηκε στο βήμα της αποφοίτησης και οι φοιτητές τη γιούχαραν

Σε τελετές αποφοίτησης στις ΗΠΑ, η λέξη AI προκάλεσε γιουχαΐσματα. Για αρκετούς νέους, η τεχνητή νοημοσύνη ακούγεται λιγότερο σαν υπόσχεση και περισσότερο σαν απειλή για τη δουλειά τους.
THE LIFO TEAM