Οι καλές εφαρμογές που θα σε προφυλάξουν από τις κακές εφαρμογές (που σε κατασκοπεύουν)

Οι καλές εφαρμογές που θα σε προφυλάξουν από τις κακές εφαρμογές (που σε κατασκοπεύουν) Facebook Twitter
0

Μία από τις βασικές ανησυχίες που έχουμε όλοι όσον αφορά την πλοήγησή μας στο Ίντερνετ είναι εάν και κατά πόσο βρισκόμαστε σε ένα μόνιμο καθεστώς παρακολούθησης. Βέβαια, αυτή η ανησυχία μας μπορεί κάπως να μετριαστεί χάρη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, όπως το Disconnect.Me και το Jumbo.


Οι παραπάνω υπηρεσίες λειτουργούν για τους χρήστες κάπως σαν «ψηφιακοί θυρωροί», οι οποίοι φροντίζουν για την προστασία των ρυθμίσεων απορρήτου και διαγράφουν όσα δεδομένα θεωρούνται ευαίσθητα. Βέβαια, πολλοί είναι αυτοί που ανησυχούν ότι οι συγκεκριμένες εφαρμογές ουσιαστικά ελέγχουν πλήρως την ιδιωτικότητά μας και έτσι μπορούμε εύκολα να αποτελέσουμε θύμα χειραγώγησης.


Ως απάντηση στους προβληματισμούς μας, το Jumbo (εφαρμογή για iOS και Android) ξεκίνησε το 2019 και ουσιαστικά, αφού την κατεβάσεις, μπορεί κάνει εκ μέρους σου όλες τις απαραίτητες ενέργειες: εντοπίζει ποιες ρυθμίσεις ή επιλογές φαίνονται ύποπτες και άρα, υπάρχει πιθανότητα να δημιουργήσουν προβλήματα στη συσκευή και ποιες όχι.

Tο κατά πόσο η Google μας παρακολουθεί όλο το 24ωρο εξαρτάται από το πότε ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήσαμε το Google Maps και αν έχουμε αλλάξει έκτοτε τις σχετικές ρυθμίσεις.


Μία σημαντική παράμετρος που ίσως πολλές φορές αγνοούμε όσον αφορά την ιδιωτικότητά μας είναι ότι οι ρυθμίσεις μας εξαρτώνται από το πότε δημιουργήσαμε τον λογαριασμό μας, από την τελευταία φορά που κάναμε log-in και από το σε πόσα pop-up παράθυρα, που μας έχουν εμφανιστεί κατά καιρούς, έχουμε συμφωνήσει. Για παράδειγμα, το κατά πόσο η Google μας παρακολουθεί όλο το 24ωρο εξαρτάται από το πότε ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήσαμε το Google Maps και αν έχουμε αλλάξει έκτοτε τις σχετικές ρυθμίσεις.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο ιδρυτής της εταιρείας, Pierre Valade, «πρόκειται για ένα άδικο παιχνίδι, το οποίο από τη μία μεριά έχει τους χρήστες και από την άλλη τις εταιρείες. Οι εταιρείες συντάσσουν τις πολιτικές τους σχετικά με την ιδιωτικότητα των χρηστών μαζί με δικηγόρους, πράγμα που δημιουργεί πρόβλημα σε ένα χρήστη για το ποιες επιλογές πρέπει να κάνει και για το ποια δεδομένα πρέπει να διαγράψει».

Μία ακόμη εφαρμογή, πέρα από το Jumbo, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον ίδιο σκοπό είναι το Disconnect.Me. Η παραπάνω υπηρεσία ουσιαστικά συνδυάζει adblockers, firewalls και VPNs (virtual private networks). Μέσα από αυτά τα χαρακτηριστικά, ο χρήστης μπορεί να ελέγχει ποιες πληροφορίες μπορούν να δημοσιευτούν.


Βέβαια, όπως και να 'χει, το βασικό ερώτημα που προκύπτει σχετικά με εφαρμογές αυτής της κατηγορίας είναι κατά πόσο μπορούμε να τις εμπιστευτούμε για την ασφάλεια των δεδομένων μας, δηλαδή εάν μπορούμε να μοιραστούμε πολύ προσωπικές πληροφορίες για μας.

Με πληροφορίες από Guardian

 

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς με αφορμή την Ολυμπιάδα, η Αθήνα έγινε μια επιτηρούμενη πόλη όπου σε παρακολουθούν από παντού

Αθήνα / Πώς η Αθήνα έγινε μια επιτηρούμενη πόλη όπου σε παρακολουθούν από παντού

Και πώς η Ελλάδα αγόρασε έναντι 1,2 δισ. δολαρίων το σύστημα «καθολικής παρακολούθησης» C4i που όχι μόνο δεν λειτούργησε ποτέ επαρκώς, αλλά χρησιμοποιήθηκε ως εικονικό έργο, δηλαδή ως πύλη διόδου χρημάτων για πληρωμές συμβούλων, δωροδοκίες κ.λπ.
ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΛΙΑΚΟΥ*

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ