Ως γνωστόν, τα κινητά μας τηλέφωνα είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία επιτήρησης που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως. Γι'αυτό το λόγο, αυτήν την εβδομάδα, οι NYT δημοσίευσαν ένα κείμενο για το πώς ένα ολόκληρο έθνος βρίσκεται σε συνεχές καθεστώς επιτήρησης, καθώς συλλέγονται άπειρα δεδομένα εκατομμυρίων Αμερικανών σχετικά με τη γεωγραφική θέση στην οποία βρίσκονται. 

 

Κι εφόσον υπάρξει διαμοιρασμός των δεδομένων μας με τις εκάστοτε εταιρείες, δεν υπάρχει τρόπος να διαγράψουμε ή να ανακτήσουμε αυτές τις πληροφορίες. Επομένως, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε για να αποφύγουμε αυτήν την κατάσταση, είναι πολύ απλά να σταματήσουμε να μοιραζόμαστε online πληροφορίες σχετικά με τη γεωγραφική μας θέση. Ακολουθούν, λοιπόν, ορισμένα βήματα που προτείνουν οι NYT και τα οποία μπορείτε να εφαρμόσετε για να αισθάνεστε μικρότερη ανησυχία σχετικά με τα δεδομένα σας: 

 

 

 

1. Σταματήστε να μοιράζεστε δεδομένα σχετικά με τη γεωγραφική σας τοποθεσία με άλλες εφαρμογές 

 

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε, είναι να σταματήσετε να μοιράζεστε πληροφορίες σχετικά με τη γεωγραφική σας τοποθεσία με άλλες εφαρμογές. Η διαδικασία αυτή είναι αρκετά απλή και δε χρειάζεται να ανοίξετε καθεμία από τις εφαρμογές που έχετε εγκατεστημένες. 

 

Συγκεκριμένα, για τις iPhone συσκευές, αρκεί απλώς να μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Privacy > Location Services. Από εκεί μπορείτε να επιλέξετε πότε μπορούν να μοιραστούν οι πληροφορίες για τη θέση σας και με ποιες εφαρμογές. Όσον αφορά όμως τα Android, για να απενεργοποιήσετε τον διαμοιρασμό αυτών των δεδομένων, πρέπει να μεταβείτε και πάλι στις Ρυθμίσεις > Biometrics and security > App permissions > Location.

 

2. Απενεργοποιήστε το αναγνωριστικό διαφήμισης (ad ID)

 

Η δραστηριότητά μας online είναι στενά συνδεδεμένη με το αναγνωριστικό διαφήμισης (ad ID), το οποίο ουσιαστικά είναι ένας μοναδικός αριθμός που δημιουργείται από την εκάστοτε συσκευή και στη συνέχεια στέλνεται στους διαφημιστές και στους δημιουργούς των εφαρμογών. 

 

Όμως, τις περισσότερες φορές, σ'αυτήν την αποστολή υπάρχουν κι άλλες πληροφορίες που αφορούν τη γεωγραφική μας τοποθεσία. Εάν θέλετε, λοιπόν, να σταματήσουν οι εταιρείες να συλλέγουν τέτοιου είδους δεδομένα για εσάς, τότε πρέπει να πατήσετε στις Ρυθμίσεις > Google > Ads κι έπειτα να ενεργοποιήσετε το "Opt out of Ads Personalization".

 

3. Εμποδίστε την Google να αποθηκεύει την τοποθεσία σας

 

Εάν έχετε λογαριασμό στην Google, τότε θα πρέπει να ξέρετε ότι η εταιρεία έχει αποθηκεύσει άπειρα γεωγραφικά δεδομένα για εσάς. Για να εμποδίσετε, όμως, την περαιτέρω αποθήκευση αυτών των σημαντικών πληροφοριών, δεν έχετε παρά να μεταβείτε στα "Στοιχεία ελέγχου δραστηριότητες" του λογαριασμού σας και να τα απενεργοποιήσετε. 

 

4. Πρέπει να καταλάβετε ότι είναι αρκετά δύσκολο να «γλιτώσουμε» από τον γεωγραφικό μας εντοπισμό

 

Ασχέτως του εάν ακολουθήσετε όλες τις παραπάνω οδηγίες, πρέπει να έχετε υπ'όψιν σας ότι οι εταιρείες βρίσκουν συνεχώς νέους τρόπους για να «επέμβουν» στις συσκευές σας. Ένας από αυτούς τους τρόπους, για παράδειγμα, είναι μέσω των εταιρειών τηλεπικοινωνίας, οι οποίες συνηθίζουν να πωλούν τα δεδομένα μας σε άλλες εταιρείες. 

 

Με πληροφορίες από NYT

 

4 απλά βήματα για να σταματήσετε να φρικάρετε με την προστασία των δεδομένων στο κινητό σας