ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Οι χρήστες του Twitter μεταπηδούν στο Mastodon - αλλά τι ακριβώς είναι;

Οι χρήστες του Twitter μεταπηδούν στο Mastodon - αλλά τι ακριβώς είναι; Facebook Twitter
0

Μετά την εξαγορά του Twitter από τον Έλον Μασκ, πολλοί χρήστες αναζητούν εναλλακτικές πλατφόρμες. Και το Mastodon είναι αναμφίβολα από τους μεγάλους κερδισμένους. Αλλά τι ακριβώς είναι;

Το κοινωνικό δίκτυο λέει ότι μετρά πλέον πάνω από 655.000 χρήστες - με περισσότερους από 230.000 να έχουν ενταχθεί την τελευταία εβδομάδα.

Εκ πρώτης όψεως, το Mastodon μοιάζει με το Twitter - οι χρήστες γράφουν αναρτήσεις (που ονομάζονται toots), οι οποίες μπορούν να απαντηθούν, να μαζέψουν like και να αναδημοσιευτούν, ενώ μπορούν επίσης να ακολουθούν ο ένας τον άλλον.

Στην πραγματικότητα, όμως, λειτουργεί εντελώς διαφορετικά.

Οι χρήστες του Twitter μεταπηδούν στο Mastodon - αλλά τι ακριβώς είναι; Facebook Twitter

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που προσελκύει νέους χρήστες, ωστόσο έχει προκαλέσει μεγάλη σύγχυση σε όσους εγγράφονται για πρώτη φορά.

Η πλατφόρμα είναι έξι ετών, αλλά η τρέχουσα δραστηριότητά της είναι πρωτοφανής και παλεύει υπό το βάρος των νέων μελών.

Τι είναι όλοι αυτοί οι servers;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν εγγραφείτε είναι να επιλέξετε έναν server (διακομιστή). Υπάρχουν πάρα πολλοί και χωρίζονται συνήθως ανά χώρα, πόλη ή ενδιαφέρον - όπως για παράδειγμα Ηνωμένο Βασίλειο, κοινωνικά, τεχνολογία, παιχνίδια και ούτω καθεξής.

Δεν έχει μεγάλη σημασία σε ποιο από αυτά είστε, επειδή θα μπορείτε να ακολουθείτε τους χρήστες σε όλα τα υπόλοιπα ούτως ή άλλως, αλλά σας δίνει μια αρχική κοινότητα που είναι πιο πιθανό να δημοσιεύει πράγματα που σας ενδιαφέρουν.

Ορισμένες από τις δημοφιλείς κατηγορίες - όπως το social- λειτουργούν αυτή την στιγμή σε πολύ αργούς ρυθμούς λόγω της τεράστιας ζήτησης.

Ο Ράιαν Γουάιλντ, ο οποίος διαχειρίζεται τον διακομιστή MastodonApp.UK μέσω της εταιρείας του Superior Networks, δήλωσε ότι είχε πάνω από 6.000 νέους χρήστες μέσα σε 24 ώρες και αναγκάστηκε να διακόψει τις εγγραφές.

«Ήθελα να δω τι ήταν αυτός ο ντόρος», είπε. «Έβαλα τον server σε λειτουργία στις 22:00 το βράδυ της Παρασκευής και ξύπνησα το επόμενο πρωί και είδα 1.000 άτομα που δεν ήξερα ότι θα έμπαιναν».

Οι χρήστες του Twitter μεταπηδούν στο Mastodon - αλλά τι ακριβώς είναι; Facebook Twitter

Πώς βρίσκετε κόσμο;

Ο server που επιλέγετε γίνεται μέρος του user name (όνομα χρήστη) σας- για παράδειγμα, ένα τυχαίο ψευδώνυμο zsk στο Twitter με διακομιστή Ηνωμένου Βασιλείου, κάνει το όνομα χρήστη @[email protected]. Και αυτή θα είναι η διεύθυνσή του εκεί.

Αν βρίσκεστε στον ίδιο διακομιστή, μπορείτε να κάνετε αναζήτηση χρησιμοποιώντας μόνο το όνομα ενός ατόμου, αλλά αν βρίσκεται σε διαφορετικό server, θα χρειαστείτε την πλήρη διεύθυνσή του.

Σε αντίθεση με το Twitter, το Mastodon δεν προτείνει followers που μπορεί να σας ενδιαφέρουν.

Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε hashtags.

Γιατί υπάρχουν εκεί οι servers;

Αυτό είναι λιγάκι περίπλοκο, αλλά το BBC εξηγεί: «Το Mastodon δεν είναι μια πλατφόρμα. Δεν είναι ένα "πράγμα" και δεν ανήκει σε ένα άτομο ή μια εταιρεία. Όλοι αυτοί οι διαφορετικοί servers (διακομιστές) συνδέονται μεταξύ τους και σχηματίζουν ένα συλλογικό δίκτυο, αλλά ανήκουν σε διαφορετικούς ανθρώπους και οργανισμούς».

Οι χρήστες του Twitter μεταπηδούν στο Mastodon - αλλά τι ακριβώς είναι; Facebook Twitter

Αυτό ονομάζεται «αποκέντρωση», και οι φανς των decentralised πλατφορμών -όπως αποκαλούνται- τις προτιμούν ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο, επειδή δεν μπορούν να διοικηθούν από την ιδιοτροπία μιας και μόνο οντότητας, να αγοράζονται ή να πωλούνται.

Ωστόσο, το μειονέκτημα είναι ότι αντί για αυτό είστε έρμαιο των διαθέσεων του ατόμου ή του οργανισμού που διαχειρίζεται τον διακομιστή σας- κι αν αποφασίσει να τον εγκαταλείψει, χάνετε τον λογαριασμό σας. Το Mastodon ζητά από τους ιδιοκτήτες server να δώσουν στους χρήστες τους προειδοποίηση τριών μηνών αν αποφασίσουν να τον κλείσουν.

Παρεμπιπτόντως, ο αρχικός ιδρυτής του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, εργάζεται πάνω σε ένα νέο δίκτυο που ονομάζεται BlueSky - και έχει πει ότι θέλει και αυτό να είναι «αποκεντρωμένο».

 

Πώς ρυθμίζεται το Mastodon;

Αυτό είναι όντως «καυτή πατάτα». Αυτή τη στιγμή όλοι οι διακομιστές έχουν τους δικούς τους ρυθμιστικούς κανόνες, και μερικοί δεν έχουν κανέναν. Ορισμένοι servers επιλέγουν να μην συνδέονται με άλλους που είναι γεμάτοι bots ή φαίνεται να έχουν μεγάλη ποσότητα περιεχομένου μίσους - αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι ορατοί σε όσους βρίσκονται σε servers όπου είναι μπλοκαρισμένοι.

Αν πρόκειται για ρητορική μίσους ή παράνομο περιεχόμενο, τότε οι ιδιοκτήτες των servers μπορούν να το διαγράψουν - αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα το διαγράψουν παντού.

Και θα αποτελέσει τεράστιο ζήτημα αν η πλατφόρμα συνεχίσει να αναπτύσσεται.

Υπάρχουν ήδη αναφορές για ανθρώπους που έχουν στοχοποιηθεί από περιεχόμενο μίσους και το BBC κάνει επίσης λόγο για παραδείγματα ομοφοβικής κακοποίησης.

Υπάρχουν διαφημίσεις;

Όχι. Δεν υπάρχουν διαφημίσεις, αν και δεν υπάρχει επίσης τίποτα που να σας εμποδίζει να γράψετε μια ανάρτηση για την προώθηση της εταιρείας ή του προϊόντος σας.

Το Mastodon δεν προσφέρει επίσης μια εμπειρία όπως το Twitter όσον αφορά τον τρόπο προβολής των αναρτήσεων - γενικά βλέπετε τι λένε οι οπαδοί σας, όπως το λένε.

Είναι δωρεάν η χρήση του;

Εξαρτάται από τον server στον οποίο βρίσκεστε - ορισμένοι ζητούν δωρεές, καθώς δεν πληρώνονται, αλλά σε μεγάλο βαθμό είναι δωρεάν.

Τech & Science
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM