Οι αρσενικές μύγες πίνουν αλκοόλ για να γίνουν πιο ελκυστικές - Γιατί είναι αποτελεσματικό

Οι αρσενικές μύγες πίνουν αλκοόλ για να γίνουν πιο ελκυστικές - Γιατί είναι αποτελεσματικό Facebook Twitter
Δύο φρουτόμυγες συμμετέχουν σε χορό που προηγείται του ζευγαρώματος / Φωτ: Getty Images
0

Οι αρσενικές φρουτόμυγες γίνονται πιο ελκυστικές στα θηλυκά αφού καταναλώσουν αλκοόλ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η προσθήκη αλκοόλ στην τροφή των αρσενικών αυξάνει την απελευθέρωση χημικών ουσιών που προσελκύουν τα θηλυκά και οδηγεί σε μεγαλύτερη επιτυχία στο ζευγάρωμα.

Οι φρουτόμυγες, ένα είδος γνωστό στην επιστημονική κοινότητα ως Δροσόφιλα, συχνά εντοπίζονται κοντά σε κάδους απορριμάτων, καθώς τρέφονται με σάπια φρούτα που σταδιακά παράγουν αλκοόλ.

Οι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να μελετήσουν γιατί έλκονται από το αλκοόλ και πώς αυτό τις επηρεάζει.

Προηγούμενες έρευνες έχουν εξετάσει διάφορες θεωρίες σχετικά με αυτή την έλξη, όπως ότι οι μύγες αναζητούσαν μια ευφορική κατάσταση ή ένα υποκατάστατο για το έντονο συναίσθημα του ζευγαρώματος, ειδικά ανάμεσα στα αρσενικά που απορρίπτονται από τα θηλυκά.

Ο Μπιλ Χάνσον, συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής του Τμήματος Εξελικτικής Νευροηθολογίας στο Ινστιτούτο Max Planck με έδρα τη Γερμανία, δήλωσε ότι τέτοιες έρευνες έχουν λάβει μια ανθρωπομορφική άποψη της συμπεριφοράς των μυγών. Ωστόσο, αυτή η τελευταία μελέτη υποδηλώνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ δίνει στις μύγες ένα αναπαραγωγικό πλεονέκτημα.

Πώς το αλκοόλ δίνει στις μύγες αναπαραγωγικό πλεονέκτημα

«Δεν πιστεύουμε ότι οι μύγες πίνουν αλκοόλ επειδή έχουν κατάθλιψη», είπε.

Στη μελέτη, το αλκοόλ, και ιδιαίτερα η μεθανόλη, αύξησε την παραγωγή και την απελευθέρωση των αρσενικών χημικών σεξουαλικών σημάτων, που ονομάζονται φερομόνες, τα οποία τα έκαναν πιο ελκυστικά για τα θηλυκά.

Οι φερομόνες απελευθερώνονται στον αέρα από ένα άτομο για να επηρεάσουν τη συμπεριφορά ενός άλλου ζώου του ίδιου είδους.
Επομένως, τα αρσενικά έλκονταν έντονα από το αλκοόλ, ιδίως τα αρσενικά που δεν είχαν ποτέ ζευγαρώσει.

Η νέα μελέτη έδειξε επίσης ότι η αντίδραση της μύγας στη μυρωδιά του αλκοόλ ελέγχεται από τρία διαφορετικά νευρωνικά κυκλώματα στον εγκέφαλό της.

Ενώ δύο είναι υπεύθυνα για την προσέλκυση των αρσενικών μυγών σε μικρές ποσότητες αλκοόλ, ένα τρίτο εξασφαλίζει ότι η υπερβολική κατανάλωση θα έχει αποτρεπτικό αποτέλεσμα.

«Αυτό σημαίνει ότι οι μύγες διαθέτουν έναν μηχανισμό ελέγχου που τους επιτρέπει να έχουν όλα τα οφέλη της κατανάλωσης αλκοόλ χωρίς να διακινδυνεύουν τη δηλητηρίαση από το αλκοόλ», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Ian Keesey, από το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα.

Για τις έρευνές τους, οι επιστήμονες συνδύασαν φυσιολογικές μελέτες, όπως τεχνικές απεικόνισης των διεργασιών στον εγκέφαλο της μύγας, αλλά και χημικές αναλύσεις περιβαλλοντικών οσμών και μελέτες συμπεριφοράς.

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ