Οι αρσενικές μύγες πίνουν αλκοόλ για να γίνουν πιο ελκυστικές - Γιατί είναι αποτελεσματικό

Οι αρσενικές μύγες πίνουν αλκοόλ για να γίνουν πιο ελκυστικές - Γιατί είναι αποτελεσματικό Facebook Twitter
Δύο φρουτόμυγες συμμετέχουν σε χορό που προηγείται του ζευγαρώματος / Φωτ: Getty Images
0

Οι αρσενικές φρουτόμυγες γίνονται πιο ελκυστικές στα θηλυκά αφού καταναλώσουν αλκοόλ, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η προσθήκη αλκοόλ στην τροφή των αρσενικών αυξάνει την απελευθέρωση χημικών ουσιών που προσελκύουν τα θηλυκά και οδηγεί σε μεγαλύτερη επιτυχία στο ζευγάρωμα.

Οι φρουτόμυγες, ένα είδος γνωστό στην επιστημονική κοινότητα ως Δροσόφιλα, συχνά εντοπίζονται κοντά σε κάδους απορριμάτων, καθώς τρέφονται με σάπια φρούτα που σταδιακά παράγουν αλκοόλ.

Οι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να μελετήσουν γιατί έλκονται από το αλκοόλ και πώς αυτό τις επηρεάζει.

Προηγούμενες έρευνες έχουν εξετάσει διάφορες θεωρίες σχετικά με αυτή την έλξη, όπως ότι οι μύγες αναζητούσαν μια ευφορική κατάσταση ή ένα υποκατάστατο για το έντονο συναίσθημα του ζευγαρώματος, ειδικά ανάμεσα στα αρσενικά που απορρίπτονται από τα θηλυκά.

Ο Μπιλ Χάνσον, συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής του Τμήματος Εξελικτικής Νευροηθολογίας στο Ινστιτούτο Max Planck με έδρα τη Γερμανία, δήλωσε ότι τέτοιες έρευνες έχουν λάβει μια ανθρωπομορφική άποψη της συμπεριφοράς των μυγών. Ωστόσο, αυτή η τελευταία μελέτη υποδηλώνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ δίνει στις μύγες ένα αναπαραγωγικό πλεονέκτημα.

Πώς το αλκοόλ δίνει στις μύγες αναπαραγωγικό πλεονέκτημα

«Δεν πιστεύουμε ότι οι μύγες πίνουν αλκοόλ επειδή έχουν κατάθλιψη», είπε.

Στη μελέτη, το αλκοόλ, και ιδιαίτερα η μεθανόλη, αύξησε την παραγωγή και την απελευθέρωση των αρσενικών χημικών σεξουαλικών σημάτων, που ονομάζονται φερομόνες, τα οποία τα έκαναν πιο ελκυστικά για τα θηλυκά.

Οι φερομόνες απελευθερώνονται στον αέρα από ένα άτομο για να επηρεάσουν τη συμπεριφορά ενός άλλου ζώου του ίδιου είδους.
Επομένως, τα αρσενικά έλκονταν έντονα από το αλκοόλ, ιδίως τα αρσενικά που δεν είχαν ποτέ ζευγαρώσει.

Η νέα μελέτη έδειξε επίσης ότι η αντίδραση της μύγας στη μυρωδιά του αλκοόλ ελέγχεται από τρία διαφορετικά νευρωνικά κυκλώματα στον εγκέφαλό της.

Ενώ δύο είναι υπεύθυνα για την προσέλκυση των αρσενικών μυγών σε μικρές ποσότητες αλκοόλ, ένα τρίτο εξασφαλίζει ότι η υπερβολική κατανάλωση θα έχει αποτρεπτικό αποτέλεσμα.

«Αυτό σημαίνει ότι οι μύγες διαθέτουν έναν μηχανισμό ελέγχου που τους επιτρέπει να έχουν όλα τα οφέλη της κατανάλωσης αλκοόλ χωρίς να διακινδυνεύουν τη δηλητηρίαση από το αλκοόλ», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Ian Keesey, από το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα.

Για τις έρευνές τους, οι επιστήμονες συνδύασαν φυσιολογικές μελέτες, όπως τεχνικές απεικόνισης των διεργασιών στον εγκέφαλο της μύγας, αλλά και χημικές αναλύσεις περιβαλλοντικών οσμών και μελέτες συμπεριφοράς.

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM