Nτους κατά τη διάρκεια καταιγίδας: Οι ειδικοί απαντούν αν πρέπει να κάνουμε ή όχι

Nτους κατά τη διάρκεια καταιγίδας: Οι ειδικοί απαντούν αν πρέπει να κάνουμε ή όχι Facebook Twitter
Μπορούμε να κάνουμε ντους ενώ πέφτουν κεραυνοί; / Φωτογραφία αρχείου: Freepik.com
0

Πρέπει να κάνουμε ντους κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας ή όχι; 

Ειδικοί που μίλησαν στην Washington Post, απαντούν αν είναι ασφαλές ή αν θα πρέπει να το αποφεύγουμε.

Η πιθανότητα να μας χτυπήσει κεραυνός σε εσωτερικό χώρο είναι χαμηλή, αλλά όχι μηδενική - ιδίως αν κάνουμε ντους ή πλένουμε πιάτα. Οι ειδικοί συνιστούν προσοχή, καθώς το νερό και οι μεταλλικές σωληνώσεις μπορούν να γίνουν αγωγοί ηλεκτρισμού σε συνθήκες κεραυνικής δραστηριότητας.

Είναι αλήθεια ότι μπορούμε να πάθουμε ηλεκτροπληξία ενώ κάνουμε ντους κατά τη διάρκεια καταιγίδας; 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ναι - ακόμη και μέσα στο σπίτι.

Ντους και καταιγίδα: Η επιστήμη πίσω από την προειδοποίηση

Οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη να τηρείται η παλιά αλλά διαχρονικά επίκαιρη σύσταση: να αποφεύγεται το ντους ή άλλες δραστηριότητες που περιλαμβάνουν χρήση νερού κατά τη διάρκεια καταιγίδας.

Η πιθανότητα να χτυπηθεί κάποιος από κεραυνό γενικά είναι πολύ χαμηλή - λιγότερη από 1 στις 1.000.000 σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. 

Ωστόσο, υπάρχει και ο -έστω περιορισμένος- κίνδυνος ηλεκτροπληξίας σε εσωτερικούς χώρους, ειδικά κατά το ντους. «Εάν ο κεραυνός ταξιδεύει μέσα από την καλωδίωση ή μέσα από τις υδραυλικές εγκαταστάσεις, θα μπορούσατε να πάθετε ηλεκτροπληξία», δήλωσε ο Chris Vagasky, μετεωρολόγος στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας από Κεραυνούς.

Κατά τη διάρκεια μιας κεραυνοκαταιγίδας, το ηλεκτρικό φορτίο διαχέεται αστραπιαία σε διάφορες κατευθύνσεις. Τα καλά κατασκευασμένα κτίρια, όπως τα περισσότερα σπίτια, λειτουργούν ως προστατευτικά «κλουβιά» μεταφέροντας την ενέργεια στο έδαφος μέσω ηλεκτρικών καλωδίων ή υδραυλικών συστημάτων - υπό την προϋπόθεση ότι δεν είμαστε σε επαφή με αυτά τα συστήματα.

Εάν το ρεύμα περάσει από μεταλλικούς σωλήνες, τότε τόσο ο σωλήνας όσο και το νερό γίνονται αγωγοί του ηλεκτρισμού. «Όποιος αγγίξει τις υδραυλικές εγκαταστάσεις ή το νερό κατά τη διάρκεια ενός κεραυνού μπορεί να υποστεί μη θανατηφόρα ή και θανατηφόρα ηλεκτροπληξία», ανέφεραν οι ειδικοί.

Αν και οι πλαστικοί σωλήνες που χρησιμοποιούνται σε πολλά σύγχρονα σπίτια μειώνουν τον κίνδυνο, «το νερό παραμένει καλός αγωγός του ηλεκτρισμού», υπογραμμίζει ο Keith Sherburn, συντονιστής προγραμμάτων για ακραία καιρικά φαινόμενα στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

Ντους και καταιγίδα: Οι καταγεγραμμένοι κίνδυνοι και τι να αποφεύγουμε

Παρότι δεν υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένα περιστατικά θανάτων από κεραυνό την ώρα του ντους τα τελευταία 20 χρόνια, οι ειδικοί τονίζουν ότι αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει υπάρξει ηλεκτροπληξία.

«Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι έχουν υποστεί ηλεκτροπληξία ενώ κάνουν ντους, επειδή οι τραυματισμοί από κεραυνό δεν παρακολουθούνται συστηματικά», εξηγεί ο Sherburn.

Δεν είναι μόνο το ντους που ενέχει κίνδυνο. Οι ειδικοί προειδοποιούν επίσης να αποφεύγονται δραστηριότητες όπως το πλύσιμο των χεριών, των ρούχων ή των πιάτων, όταν έξω βροντά.

Η ανησυχία αφορά όχι τη βροχή, αλλά τις βροντές, γιατί αυτές αποτελούν προειδοποιητικό σημάδι ότι κεραυνοί είναι ενεργοί στην περιοχή. «Άνθρωποι που βρίσκονται 10 έως 15 μίλια από το επίκεντρο της καταιγίδας μπορούν να ακούσουν τις βροντές και να χτυπηθούν από κεραυνό», προειδοποιεί ο Vagasky.

«Γι' αυτό λέμε πάντα: "Όταν βροντάει, μπείτε μέσα", γιατί αν μπορείτε να ακούσετε τη βροντή, είστε ήδη αρκετά κοντά για να σας χτυπήσει κεραυνός», καταλήγει.

Με πληροφορίες από The Washington Post

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινά επίσημη έρευνα για το Grok του Έλον Μασκ

Τech & Science / Το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινά επίσημη έρευνα για το Grok του Έλον Μασκ

Η βρετανική κυβέρνηση κάλεσε την περασμένη εβδομάδα το X να βρει «επειγόντως» λύση για να αποτραπεί η διασπορά πλαστών, «εξοργιστικών» εικόνων γυμνών γυναικών και παιδιών που δημιουργήθηκαν από το Grok
THE LIFO TEAM
Οι εκδότες φοβούνται ότι τα chatbots και οι περιλήψεις μέσω AI σηματοδοτούν το «τέλος της εποχής της επισκεψιμότητας»

Τech & Science / Τα chatbots και οι περιλήψεις μέσω AI σηματοδοτούν το «τέλος της εποχής της επισκεψιμότητας» στα ειδησεογραφικά sites

Η επισκεψιμότητα προς ειδησεογραφικές ιστοσελίδες έχει ήδη υποχωρήσει κατά ένα τρίτο μέσα σε μόλις έναν χρόνο παγκοσμίως, λόγω της ανόδου των AI overviews και των chatbots
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΗ - Ένα κόκκινο pixel στο χιόνι: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη έλυσε το μυστήριο ενός αγνοούμενου ορειβάτη

Τech & Science / Ένα κόκκινο pixel στο χιόνι: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη έλυσε το μυστήριο ενός αγνοούμενου ορειβάτη

Μετά τη διακοπή των ερευνών λόγω χιονιού το 2024, το 2025 η τεχνητή νοημοσύνη και τα drones ανέλαβαν να σαρώσουν τις δύσβατες πλαγιές των Άλπεων για τον εντοπισμό του
THE LIFO TEAM