ΗΠΑ: «Όχι» στην ασπιρίνη για την πρόληψη του πρώτου εμφράγματος - Περισσότεροι οι κίνδυνοι

Νέα σύσταση αμερικανικής task force: «Όχι» στη χρήση ασπιρίνης για την πρόληψη του πρώτου εμφράγματος Facebook Twitter
Στην περίπτωση που οριστικοποιηθούν, οι νέες συστάσεις για την ασπιρίνη θα επηρεάσουν δεκάδες εκατομμύρια ενηλίκους με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων - Πηγή φωτογραφίας: Unsplash
0

Οι ενήλικοι μεγαλύτερης ηλικίας χωρίς καρδιακά προβλήματα δεν πρέπει να παίρνουν μικρή δόση ασπιρίνης για την αποφυγή του πρώτου εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου, σύμφωνα με το νέο προσχέδιο οδηγιών Αμερικανών επιστημόνων. 

 

Η προτεινόμενη αυτή σύσταση βασίζεται στα ολοένα και περισσότερα στοιχεία πως ο κίνδυνος σοβαρών παρενεργειών -όπως αιμορραγίας- για τους ενηλίκους από τα 60 και πάνω που δεν είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό, υπερτερεί των ωφελειών αυτού που μέχρι πρότινος εθεωρείτο ένα φθηνό «όπλο» στη μάχη κατά των καρδιακών παθήσεων. 

Ως προς τη χρήση χαμηλής δόσης ασπιρίνης, η σύσταση της επιτροπής αφορά τους ανθρώπους κάτω των 60 χρόνων που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και για τους οποίους μια νέα αγωγή ήπιου αναλγητικού θα μπορούσε να είναι εργαλείο πρόληψης ενός πρώτου καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Οι προτεινόμενες οδηγίες δεν αφορούν όσους ήδη παίρνουν ασπιρίνη ή εκείνους που έχουν ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή. 

Για πρώτη φορά, η επιτροπή υπογράμμισε πως ίσως υπάρχουν μικρά οφέλη για ενηλίκους στα 40 τους που δεν έχουν παρουσιάσει κινδύνους αιμορραγίας. 

Η αμερικανική task force αποθαρρύνει με κατηγορηματικό τρόπο τους 60 και άνω από την έναρξη αγωγής χαμηλής δόσης ασπιρίνης (81 - 10 μιλιγκραμ) επικαλούμενη ανησυχίες για τον αυξημένο κίνδυνο απειλητικής για τη ζωή αιμορραγίας που προκύπτει από την ηλικία. 

Η έρευνα καταδεικνύει πως ο αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας συμβαίνει σχετικά γρήγορα από τη στιγμή που αρχίζει κάποιος την τακτική χρήση ασπιρίνης. 


Οι συστάσεις απευθύνονται σε ανθρώπους με υψηλή πίεση, υψηλή χοληστερίνη, παχυσαρκία ή άλλες παθήσεις που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Ανεξαρτήτως ηλικίας, οι ενήλικοι πρέπει να μιλήσουν με τους γιατρούς τους για την παύση ή την έναρξη ασπιρίνης, ώστε να επιβεβαιώσουν πως πρόκειται για τη σωστή επιλογή γι'αυτούς, αναφέρει ο δρ. Τζον Γουόνγκ, μέλος της ομάδας εργασίας και ειδικός πρωτοβάθμιας φροντίδας στο Ιατρικό Κέντρο Tufts. 

«Η χρήση ασπιρίνης μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη και ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία» προσθέτει ο ίδιος. 

Σημειώνεται πως οι γιατροί συνιστούν καθημερινή λήψη μικρής δόσης ασπιρίνης για πολλούς ασθενείς που έχουν ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Η ειδική επιτροπή δεν έχει αλλάξει αυτήν την οδηγία


Επιπλέον, η αμερικανική επιτροπή σχεδιάζει να υποχωρήσει από τη σύσταση του 2016 για λήψη μικρής δόσης ασπιρίνης για την αποτροπή του καρκίνου του παχέος εντέρου, σύσταση που τότε ήταν επαναστατική. Η Ομάδα Εργασίας Προληπτικών Υπηρεσιών (Preventive Services Task Force) σημειώνει πως τα πιο πρόσφατα δεδομένα εγείρουν ερωτήματα για τα φερόμενα οφέλη για τον καρκίνο και πως απαιτείται περαιτέρω έρευνα. 

H task force περιλαμβάνει 16 ειδικούς στην πρόληψη ασθενιών που περιοδικά αξιολογούν προληπτικές θεραπείες και εξετάσεις. Τα μέλη της επιτροπής διορίζονται από την ομοσπονδιακή υπηρεσία για Έρευνα και Ποιότητας της Υγείας, αλλά η επιτροπή είναι ανεξάρτητη και οι συστάσεις της συχνά συμβάλλουν στη διαμόρφωση της ιατρικής πρακτικής στις ΗΠΑ.


Οι νέες αυτές συστάσεις δεν είναι οριστικές. Στην περίπτωση, ωστόσο, που οριστικοποιηθούν θα επηρεάσουν δεκάδες εκατομμύρια ενηλίκους με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. 

Με πληροφορίες από New York Times/NPR

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 «Είμαι στην κόλαση και θα σε στοιχειώσω»: Η τεχνητή νοημοσύνη επαναφέρει τους νεκρούς με ολέθρια αποτελέσματα

Tech & Science / «Είμαι στην κόλαση και θα σε στοιχειώσω»: Η τεχνητή νοημοσύνη επαναφέρει τους νεκρούς με ολέθρια αποτελέσματα

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται η βιομηχανία της επικοινωνίας με αγαπημένους εκλιπόντες μέσω προσομοιώσεων τεχνητής νοημοσύνης. Κάποιες φορές όμως, τα αποτελέσματα είναι απολύτως τρομακτικά.
THE LIFO TEAM
Εφευρέτριες δημιούργησαν "έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο" που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Τech & Science / Εφευρέτριες στην Τυνησία δημιούργησαν «έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο» που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Το αμαξίδιο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο αφού τα άτομα που το χρησιμοποιούν μπορούν να το κινήσουν με τη χρήση οθόνης αφής, φωνητικής εντολής και εκφράσεων προσώπου.
NEWSROOM