Nέα επιστημονικά δεδομένα για την πανάρχαια σχέση σκύλου - ανθρώπου και την καταγωγή της

Nέα επιστημονικά δεδομένα για την πανάρχαια σχέση σκύλου - ανθρώπου και την καταγωγή της Facebook Twitter
0

Ο σκύλος, το πιο αγαπητό και σεβαστό ζώο στη γη και η σχέση του με τον άνθρωπο που έχει ιστορία πολλών χιλιάδων ετών είναι το αντικείμενο μιας ακόμη επιστημονικής μελέτης που επιχειρεί να διαφωτίσει ιστορικά την ανάπτυξη αυτής της φιλίας.

Από την Κεντρική Ασία, πιθανότατα από τη Μογγολία ή το Νεπάλ έλκουν την καταγωγή τους οι σκύλοι οι οποίοι σύμφωνα με νέα νέα διεθνή επιστημονική έρευνα είναι εξημερωμένοι λύκοι. Τα δεδομένα της έρευνας, που είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα του είδους της, προκύπτουν από γενετικές αναλύσεις σε δείγματα από χιλιάδες σκύλους ανά τον κόσμο.


Οι σκύλοι εκτιμάται ότι υπάρχουν στη Γη εδώ και περίπου 15.000 χρόνια. Η εξημέρωση ορισμένων άγριων λύκων έγινε σταδιακά, καθώς αυτοί πλησίαζαν τους καταυλισμούς των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών. Οι τελευταίοι βρήκαν πολύτιμη βοήθεια στους σκύλους, όταν πήγαιναν για κυνήγι. Σήμερα πια, οι σκύλοι εμφανίζουν την μεγαλύτερη ποικιλομορφία από όλα τα ζώα του πλανήτη, χάρη στις διαδοχικές επιλεκτικές επεμβάσεις που επί χιλιάδες χρόνια έχουν κάνει οι άνθρωποι κατά την εκτροφή τους.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ανταμ Μπόικο του αμερικανικού Πανεπιστημίου Κορνέλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (PNAS) των ΗΠΑ, ανέλυσαν δείγματα DNA από περίπου 5.200 σκύλους, ράτσας και μη, από 38 χώρες. Όπως είπε ο Μπόικο, «πρόκειται για την πρώτη πραγματικά παγκόσμια γενετική μελέτη σχετικά με την καταγωγή των σκύλων».


Στο παρελθόν έχει προταθεί ότι η εξημέρωση των σκύλων από τους γκρίζους λύκους μπορεί να συνέβη ανεξάρτητα σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Όμως η νέα μελέτη δεν ενισχύει αυτή την άποψη, αντίθετα εντοπίζει γεωγραφικά την προέλευσή τους στην κεντρική Ασία, κάπου μεταξύ Μογγολίας και Νεπάλ. Στη συνέχεια, οι σκύλοι σταδιακά εξαπλώθηκαν στην Ινδία και σε άλλες περιοχές της Ασίας.


'Αλλες πάντως γενετικές έρευνες στο παρελθόν έχουν καταλήξει σε διαφορετικά συμπεράσματα, τοποθετώντας την καταγωγή των σκύλων στην Μέση Ανατολή, στη Σιβηρία, στην Ανατολική Ασία, στη Νότια Κίνα ή ακόμη και στην Ευρώπη. Η νέα μελέτη είναι μάλλον απίθανο να θεωρηθεί ως η οριστική απάντηση στο επίμαχο ζήτημα, όπως παραδέχθηκε και ο Μπόικο.


Στο μέλλον, οι επιστήμονες ελπίζουν να φωτίσουν καλύτερα το πρόβλημα, αναλύοντας δείγματα αρχαίου DNA από ευρήματα σκύλων σε αρχαιολογικές τοποθεσίες.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Meta παγώνει τις προσλήψεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη, μετά τις δαπανηρές κινήσεις Ζούκερμπεργκ

Τech & Science / Η Meta παγώνει τις προσλήψεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη, μετά τις δαπανηρές κινήσεις Ζούκερμπεργκ

Ο Ζούκερμπεργκ είχε αναλάβει προσωπικά την προσέλκυση ταλέντων από OpenAI, Google DeepMind και άλλες εταιρείες, προσφέροντας πακέτα αποδοχών ακόμη και 100 εκατ. δολαρίων
LIFO NEWSROOM
Η πρόωρη εφηβεία ενδέχεται να συνδέεται με κοινό χημικό σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας

Τech & Science / Η πρόωρη εφηβεία ενδέχεται να συνδέεται με κοινό χημικό σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας

Μία χημική ένωση που βρίσκεται σε πληθώρα προϊόντων - από καλλυντικά και αρωματικά χώρου έως απορρυπαντικά και σαπούνια - μπορεί να στέλνει σήμα σε περιοχή του εγκεφάλου που ενεργοποιεί την έναρξη της εφηβείας
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ σε διαπραγματεύσεις για το 10% της Intel: «Ο πρόεδρος θέτει τις ανάγκες της Αμερικής σε προτεραιότητα»

Τech & Science / Οι ΗΠΑ σε διαπραγματεύσεις για το 10% της Intel: «Ο πρόεδρος θέτει τις ανάγκες της Αμερικής σε προτεραιότητα»

Επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος πως υπάρχει ενδιαφέρον για τη γιγαντιαία εταιρεία μικροτσίπ - Οι ΗΠΑ ζητούν μερίδιο σε αντάλλαγμα για παλαιότερες επιχορηγήσεις
LIFO NEWSROOM
Η Intel εξασφαλίζει «σωσίβιο» 2 δισ. δολαρίων από τη SoftBank – Σκέψεις για συμμετοχή και από την κυβέρνηση Τραμπ

Τech & Science / Η Intel εξασφαλίζει «σωσίβιο» 2 δισ. δολαρίων από τη SoftBank – Σκέψεις για συμμετοχή και από την κυβέρνηση Τραμπ

Οι μετοχές της Intel κατέγραψαν άνοδο άνω του 5% - Ο Τραμπ έχει ήδη συμφωνήσει με Nvidia και AMD να καταβάλουν το 15% των εσόδων τους από πωλήσεις κινεζικών AI chips στο αμερικανικό κράτος
LIFO NEWSROOM
Curio: Τα λούτρινα παιχνίδια με τεχνητή νοημοσύνη που μιλούν στα παιδιά

Τech & Science / Curio: Τα λούτρινα παιχνίδια με τεχνητή νοημοσύνη που μιλούν στα παιδιά

Η εταιρεία Curio δημιουργεί αρκουδάκια-chatbots με τεχνητή νοημοσύνη που συνομιλούν με παιδιά από 3 ετών - Πώς αλλάζουν τα παιχνίδια την έννοια του παιδικού παιχνιδιού και τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς;
LIFO NEWSROOM
Έλον Μασκ και Τζεφ Μπέζος σχεδιάζουν ανεφοδιασμό καυσίμων στο διάστημα για αποστολές σε Σελήνη και Άρη

Τech & Science / Έλον Μασκ και Τζεφ Μπέζος σχεδιάζουν ανεφοδιασμό καυσίμων στο διάστημα για αποστολές σε Σελήνη και Άρη

Ο Έλον Μασκ και ο Τζεφ Μπέζος εξερευνούν τον ανεφοδιασμό καυσίμων σε τροχιά, ώστε τα διαστημόπλοια να ταξιδεύουν πιο μακριά με λιγότερο βάρος στην εκτόξευση, ανοίγοντας τον δρόμο για φθηνότερες και μακρινότερες αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη
LIFO NEWSROOM