Ανήκεις σε αυτούς που έπεσαν από τα σύννεφα μαθαίνοντας για το σκανδαλώδες πείραμα που διεξήγαγε το Facebook, χρησιμοποιώντας τους χρήστες του ως πειραματόζωα; Έψαχνες απλά να βρεις έναν τρόπο ή μια αφορμή για να το κάνεις;

 

Ιδού λοιπόν, πως θα διαγράψεις (όχι απενεργοποιήσεις, δι-α-γρά-ψεις) το προφίλ που έχτισες με τόσο κόπο και ξενύχτια, και τώρα ανησυχείς ότι είναι έρμαιο του κάθε μεγαλομανή ερευνητή που ψάχνει να βρει τρόπους να κάνει το Facebook να σε γνωρίζει καλύτερα, πουλώντας την έρευνά του στους διαφημιστές.

 

Φύγαμε!

 

1. Πάρε ένα backup όλων των στοιχείων που έχεις ανεβάσει κατά καιρούς στο facebook καθώς και όλων των στοιχείων σχετικά με το πρόσωπό σου, έχει κρατήσει η υπηρεσία για λογαρισμό σου όπως likes, shares κλπ. Είναι κρίμα να μην κρατήσεις ένα 'ψηφιακό ενθύμιο' από την εμπειρία σου με το κοινωνικό δίκτυο. Δες παρακάτω βήμα-βήμα πως θα λάβεις σε ένα ZIP αρχείο το 'ενδεικτικό αποφοίτησης' από το Facebook.

Αυτό είναι το menu που σε οδηγεί στις "ρυθμίσεις" λογαριασμού σου

 

Κανε κλικ στο "Download a copy of your Facebook Data" 

2. Διέγραψε όλα τα Facebook Apps ή τις υπόλοιπες mobile εφαρμογές, με τις οποίες έχεις κατά καιρούς συνδεθεί, με το στανιό ή με την έγκρισή σου. Ο λόγος είναι ότι στις 14 ημέρες που σου δίνει το Facebook να το ξανασκεφτείς, εάν χρησιμοποιήσεις κάποιο από αυτά τα app ή κάποια εφαρμογή αναφέρει το όνομά σου, έστω και με ένα notification, το Facebook το ανιχνεύει και επανενεργοποιεί το προφίλ σου. 

Πάτησε το APPS για να εμφανιστούν οι εφαρμογές και κάνε κλικ στο "EDIT" για να τις διαγράψεις μία μία 

 

3. Γύρισε το Platform στο 'off''. Εϊναι η γέφυρα που συνδέει όλα τα apps τρίτων με το Facebook. Ο λόγος είναι ο ίδιος με το βήμα #2.

Πάτα το off στον παραπάνω πίνακα για να βγάλεις την πρίζα μεταξύ applications και facebook

 

4. Καθάρισε (προαιρετικά) ολόκληρο το ιστορικό των ενεργειών σου στο Facebook. Αυτό θα κρατήσει πολύ ώρα, ειδικά αν είσαι ιδιαίτερα ενεργός χρήστης, αλλά ταυτόχρονα θα κρατήσει μακρυά τους διαφημιστές από τα likes και τα shares που συνδέονται με το όνομά σου, στο μέλλον, ακόμα και όταν έχεις διαγράψει το προφίλ σου.

Κάνε κλικ στο 'Activity Log' ή "ιστορικό ενεργειών' για να δεις τι έκανες στο Facebook

 

5. Πυρ! Κάνε κλικ σε αυτό το link (μην ανησυχείς, πάτησέ το ακόμα κι αν δεν έχεις σκοπό να διαγράψεις το προφιλ σου), και στείλε το αίτημα διαγραφής στο Facebook, αφού πρώτα συμπληρώσεις το password σου καθώς και έναν κωδικό επιβεβαίωσης της ενέργειάς σου. Τσέκαρε το email που έχεις συνδέσει με το Facebook, για να διαπιστώσεις ότι ξεκίνησε η διαδικασία.

Σημαντικό: Μην μπεις στο Facebook. Θα αναστραφεί η διαδικασία διαγραφής και ο λογαριασμός σου θα επανέλθει στην κανονική του μορφή.

Μετά από τις 14 μέρες που θα σου δώσει το Facebook, να το "ξανασκεφτείς", και εφόσον δεν γίνει κατά λάθος κάποια αναφορά στο όνομά σου που θα ακυρώσει την διαδικασία, δεν υπάρχει γυρισμός. Σύμφωνα με τους όρους χρήσης, θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας μέχρι την απόλυτη 'ανυπαρξία'. Δηλαδή την οριστική διαγραφή σου, αν και ορισμένα στοιχεία μπορεί να μείνουν στο αρχείο της υπηρεσίας για 90 ημέρες.

Πατώντας το "Delete my account" είσαι 1 βήμα και 1 μήνα μακριά από την ανυπαρξία στο Facebook

 

Συγχαρητήρια (;) βρίσκεσαι πλέον στη διαδικασία απομάκρυνσης από 1,23 δισεκατομμύρια γήινους που χρησιμοποιούν την υπηρεσία. Enjoy!

 

+BONUS: Εάν τελικά το μετάνοιωσες, η Wall Street Journal προσφέρει έναν εύχρηστο οδηγό που σε βοηθά να ορίζεις εσύ (ως έναν βαθμό) τι θέλεις να εμφανίζεται στο News feed σου. 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr