Χαιρετίζει τη νέα έρευνα για το Αλτσχάιμερ ο Μπιλ Γκέιτς, καθώς η ανακάλυψη πως πρωτεΐνες του ανθρώπινου σώματος σχετίζονται με τη γήρανση αλλάζει τον τρόπο παρακολούθησης και θεραπείας καταστροφικών νευρολογικών ασθενειών όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η νόσος Πάρκινσον.
Η έρευνα για τη μεγαλύτερη βιβλιοθήκη πρωτεϊνών που έχει δημιουργηθεί ποτέ βοηθά την ανθρωπότητα να φέρει «πιο κοντά από ποτέ την ημέρα που η διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ θα πάψει να είναι μια θανατική καταδίκη», δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος μερικώς χρηματοδότησε το έργο.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν σε διάφορες εκδόσεις του Nature Medicine, αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας συνδυασμού μεγάλων βιολογικών συνόλων δεδομένων με τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου να εντοπιστούν πρώιμα προγνωστικά σημάδια που μπορούν να συμβάλουν στην ανίχνευση και την καταπολέμηση παθήσεων που θεωρούνται δύσκολες στη διαχείριση.
Αλτσχάιμερ: Τι αποκάλυψε η έρευνα στις πρωτεΐνες
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα δεδομένα για να εντοπίσουν μια «υπογραφή πρωτεΐνης» – ή βιοδείκτη – που σχετίζεται με φορείς μιας γενετικής παραλλαγής που είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Εξέτασαν επίσης πώς τα επίπεδα πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη γνωστική λειτουργία αλλάζουν με την ηλικία και εντόπισαν πρότυπα στις μεταβολές που συνδέονται με διάφορες νευροεκφυλιστικές παθήσεις.
«Το πιο άμεσα συναρπαστικό κομμάτι είναι ότι τα πρότυπα πρωτεϊνικής ανωμαλίας που προβλέπουν νευροεκφυλιστικές ασθένειες αποκαλύπτουν νέες γνώσεις σχετικά με τη βιολογία του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται αυτές οι παθήσεις», δήλωσε ο Τσαρλς Μάρσαλ, καθηγητής Κλινικής Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου. «Αυτό ανοίγει τον δρόμο για έρευνες ανακάλυψης φαρμάκων που θα μπορούσαν τελικά να οδηγήσουν σε νέες θεραπείες», πρόσθεσε.
Ο Σάιμον Λάβστοουν, επικεφαλής παγκόσμιας ανακάλυψης και μεταφραστικής έρευνας στη Johnson & Johnson, δήλωσε ότι ύστερα από δεκαετίες σταδιακής προόδου, ο τομέας της έρευνας για τις νευροεκφυλιστικές νόσους γνωρίζει ραγδαία επιτάχυνση. «Η κλίμακα και το βάθος του συνόλου δεδομένων, σε συνδυασμό με τα εναρμονισμένα κλινικά δεδομένα, το καθιστούν έναν εξαιρετικό πόρο με τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο μελετάμε, ανιχνεύουμε και θεραπεύουμε νευροεκφυλιστικές ασθένειες», υπογράμμισε.
Η έρευνα αποτελεί μέρος της Παγκόσμιας Κοινοπραξίας Πρωτεωμικής Νευροεκφύλισης (Global Neurodegeneration Proteomics Consortium, GNPC), μιας πρωτοβουλίας που ιδρύθηκε το 2023 και φέρνει κοντά ερευνητικά ιδρύματα με τη στήριξη της Johnson & Johnson και της Gates Ventures, του ιδιωτικού επενδυτικού γραφείου του συνιδρυτή της Microsoft.
Η κοινοπραξία έχει συγκεντρώσει περίπου 250 εκατομμύρια μοναδικές μετρήσεις πρωτεϊνών και 35.000 βιοδείγματα από 23 ομάδες συμμετεχόντων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, μαζί με άλλες ανώνυμες κλινικές πληροφορίες. Όλα τα δεδομένα είναι προσβάσιμα δωρεάν στο διαδίκτυο για ερευνητές και άλλους ενδιαφερόμενους.
Με πληροφορίες από Financial Times