Μόσιαλος: Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες - Οι προϋποθέσεις

Μόσιαλος: Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες - Οι προϋποθέσεις Facebook Twitter
0

Η επιστροφή στην κανονικότητα και το «τέλος» της μάσκας σε εξωτερικούς (και αργότερα σε εσωτερικούς) χώρους θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από το ποια μετάλλαξη του κορωνοϊού θα επικρατήσει στην Ελλάδα, εξηγεί ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) Ηλίας Μόσιαλος. 

«Αν μείνουμε με την βρετανική μετάλλαξη, που είναι το κυρίαρχο στέλεχος, θα χρειαστεί να εμβολιαστεί το 75% του πληθυσμού ή να έχει ανοσία (με συνδυασμό φυσικής ανοσίας). Αν όμως επικρατήσει η ινδική μετάλλαξη, αυτό το ποσοστό θα ανέβει στο 83% του πληθυσμού, που θα πρέπει είτε να έχει εμβολιαστεί, είτε να έχει αποκτήσει φυσική ανοσία» μετά από νόσηση. 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ξεκαθάρισε πως, ναι μεν μόνο το 20% του πληθυσμού έχει κάνει και τις δύο δόσεις, αλλά ήδη το 40% έχει κάνει την πρώτη δόση κάποιου εμβολίου που παρέχει επαρκή προστασία για τους περισσότερους μετά από ένα χρονικό διάστημα - δύο με τρεις βδομάδες, ή και παραπάνω αν πρόκειται για το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Από τα μέσα Ιουνίου οι περισσότεροι πολίτες που ανήκουν σε αυτό 40% θα έχουν μία «σχετικά επαρκή προστασία» και προς τον Ιούλιο αυτό το ποσοστό θα έχει μεγαλώσει. «Για να είμαστε απόλυτα σίγουρα θα πρέπει να πάμε σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά, και πιστεύουμε ότι θα πάμε σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά. Το πρόβλημα που υπάρχει είναι τα χαμηλότερα ποσοστά των εμβολιασθέντων στις ηλικίες άνω των 60 ετών» υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα είναι σε καλύτερο σημείο σε σχέση με άλλες χώρες, σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς πολιτών κάτω των εξήντα ετών. 

Πότε θα βγουν οι μάσκες

Ο καθηγητής τόνισε πως, για τους εσωτερικούς χώρους, δεν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα έχει επιτύχει τα απαιτούμενα ποσοστά στα τέλη Ιουλίου, αλλά ήδη φαίνεται η θετική επίδραση των εμβολιασμών, καθώς έχουν μειωθεί εντυπωσιακά οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, και ο αριθμός των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ και σε κλίνες έχει ελαττωθεί κατά ένα τρίτο σε σχέση με μερικές εβδομάδες πριν. Σημαντική θεωρείται η πτώση και στους θανάτους. 

«Όσο αυξάνει το ποσοστό των εμβολιασθέντων, τόσο μικρότερη θα είναι η πίεση στο σύστημα υγείας και τόσο πιο εύκολες θα είναι οι αποφάσεις της Πολιτείας όσον αφορά την αποκλιμάκωση των μέτρων (...) Για τους εξωτερικούς χώρους αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η πιθανότητα μετάδοσης είναι 18 με 20 φορές μικρότερη σε σύγκριση με τους εσωτερικούς χώρους.» Η πολιτική μπορεί να είναι πολύ πιο ευέλικτη σε σχέση με τους εξωτερικούς χώρους. Υπομονή θα χρειαστεί για τους εσωτερικούς χώρους ιδιαίτερα για τα εστιατόρια ενώ στα γυμναστήρια θα μπαίνει ένα άτομο ανά 10 τ.μ. 

Δεν είναι σίγουρα απαραίτητη τρίτη δόση εμβολίου - Τα στοιχεία από την Λομβαρδία

«Δεν ξέρουμε αν θα χρειαστεί τρίτη δόση εμβολίου, για αυτή τη στιγμή υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η προστασία από το εμβόλιο μπορεί να διαρκέσει και πάνω από ένα χρόνο», εξήγησε ο καθηγητής. «Γνωρίζουμε ότι αν κολλήσει κάποιος των κορωνοϊό, η προστασία μπορεί να υπερβαίνει και τον ένα χρόνο. Έχουμε πρόσφατα στοιχεία από την Λομβαρδία της Ιταλίας που επλήγη περισσότερο από όλες τις περιοχές στην Ευρώπη στην αρχή της πανδημίας, σύμφωνα με τα οποία μόνο το 0,3% από όσους κόλλησαν κορωνοϊό πριν έναν χρόνο είχαν επαναλοίμωξη. Πέντε άτομα στα 1.600 και μόνο ένας από αυτούς χρειάστηκε να νοσηλευτεί.»

«Δεν γνωρίζουμε αν θα χρειαστεί να κάνουμε την τρίτη δόση τόσο νωρίς, και ιδιαίτερα για αυτούς που εμβολιάζονται τώρα - Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο - σίγουρα αυτοί δεν θα χρειαστεί να κάνουν επαναληπτική - αναμνηστική δόση τόσο νωρίς, αλλά ίσως να γίνει για συγκεκριμένες κατηγορίες ευάλωτων ομάδων, υπερήλικες και όσους είναι σε ανοσοκαταστολή»

Mix and match

«Εκεί ίσως χρειαστεί μια τρίτη δόση -όχι κατ’ ανάγκη από το ίδιο εμβόλιο, μπορεί να είναι και από άλλο εμβόλιο. Για παράδειγμα αν γίνει αναμνηστική δόση στην Ελλάδα, όσοι έχουν εμβολιαστεί με το AstraZeneca το πιο πιθανό είναι ότι θα κάνουν το εμβόλιο της Pfizer μετά. Μπορεί να πάμε σε μίξη εμβολίων γιατί είναι γνωστό ότι αν γίνει μίξη εμβολίων, η ανοσοαπόκριση μπορεί να είναι μεγαλύτερη». 

«Οι Ρώσοι έκαναν κάτι έξυπνο με το Sputnik, έβαλαν δύο διαφορετικούς αδενοϊούς στην πρώτη και στην δεύτερη δόση, έτσι ώστε αν υπάρχει αντίσταση στον έναν, να μην υπάρχει αντίσταση στο δεύτερο. Αν κάνουμε δύο δόσεις, ίσως χρειαστεί η τρίτη να γίνει με Moderna, Pfizer, ή Novavax.»

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τech & Science / Πιο κοντά στην απαγόρευση του TikTok οι ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοθεσία που θα απαγορεύει το TikTok στις ΗΠΑ εάν ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης με έδρα την Κίνα δεν πουλήσει το μερίδιό του
NEWSROOM