Τα πρώτα στοιχεία για την μετάλλαξη Όμικρον τη συνδέουν με ηπιότερη συμπτωματολογία, εγείροντας ελπίδες η νέα παραλλαγή ίσως είναι λιγότερο σοβαρή από αυτές που προηγήθηκαν. 
 


«Ξεκάθαρα, στη Νότια Αφρική, η Όμικρον μεταδίδεται περισσότερο», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CNN ο δρ. Άντονι Φάουτσι, ανοσολόγος και σύμβουλος της προεδρίας των ΗΠΑ για την υγειονομική κρίση, προειδοποιώντας ωστόσο πως δεν πρόκειται παρά για προκαταρκτικά δεδομένα.

 

«Όμως ως τώρα, παρότι είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα, (η παραλλαγή) δεν μοιάζει να προκαλεί (νόσηση) με υψηλό βαθμό βαρύτητας», συνέχισε. «Μέχρι τώρα, οι ενδείξεις για τη σοβαρότητα είναι λιγάκι ενθαρρυντικές», επανέλαβε.

«Όμως, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί προτού προβούμε σε βεβαιότητες πως είναι λιγότερο σοβαρή ή πως δεν προκαλεί σοβαρή νόσηση σε σχέση με τη Δέλτα» τόνισε. 
 


Όπως αναφέρει η δρ Τερέζα Χέρμπερτ, η ηπιότητα που προκύπτει από τα προκαταρκτικά αυτά στοιχεία ίσως είναι δείγμα πως η ανθρωπότητα κινείται από την πανδημία σε ένα ενδημικό επίπεδο. 


«Αυτό, νομίζω, είναι μέρος της μετάβασής μας από την κρίση της πανδημίας στο πώς θα είναι αυτό για εμάς στο μέλλον» τονίζει. 


Η μετάλλαξη Όμικρον έχει ήδη καταγραφεί σε πάνω από 30 χώρες και η εμφάνισή της προκάλεσε πανικό σε πολλές άλλες, με κάποιες, μάλιστα, να αποφασίζουν απαγόρευση εισόδου ξένων επισκεπτών στο έδαφός τους. 


Ωστόσο, οι ειδικοί δημόσιας υγείας, παρότι συνιστούν προσοχή και επαγρύπνηση, παρατηρούν πως δεν υπάρχουν προσώρας σαφείς ενδείξεις πως η Όμικρον είναι πιο επικίνδυνη από προηγούμενες μεταλλάξεις όποως η Δέλτα. 

 

Βεβαίως, παρότι τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, όπως τα χαρακτήρισε κι ο Φάουτσι, παραμένουν ακόμη ανεπαρκή, καθώς βασίζονται σε μικρό δείγμα (όπως τα κρούσματα της νότιας Αφρικής που αφορούν κυρίως νέους ανθρώπους στους οποίους η νόσηση είναι ούτως ή άλλως ηπιοτερη και, άρα, τις ερχόμενες εβδομάδες ίσως καταγραφούν περιπτώσεις βαριάς νόσησης) και μικρής διάρκειας χρονικά κριτήρια

 

Σε κάθε περίπτωση, βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες σε εργαστήρια για να εξακριβωθεί σε ποιον βαθμό η νέα παραλλαγή, η οποία παρουσιάζει σειρά μεταλλάξεων που έχουν θορυβήσει τους επιστήμονες, είναι πιο μολυσματική, πιο ανθεκτική στην ανοσία που αναπτύσσεται έπειτα από μια πρώτη μόλυνση ή από κάποιο εμβόλιο, και εάν προκαλεί πιο βαριές μορφές της νόσου.

 

Με πληροφορίες από Nature, NYT, ABC