Μαϊμούδες μολυσμένες από Έμπολα θεραπεύτηκαν με ένα χάπι

Μολυσμένες από Έμπολα μαϊμούδες θεραπεύτηκαν με ένα χάπι Facebook Twitter
Φωτ.: Freepik
0

Μαϊμούδες που έχουν μολυνθεί από τον ιό Έμπολα μπορούν να θεραπευτούν με ένα χάπι, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή και θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για πιο πρακτικές και οικονομικά προσιτές θεραπείες για τον άνθρωπο.

Τα κρούσματα πλήττουν κυρίως την υποσαχάρια Αφρική, με αποτέλεσμα, οι φαρμακευτικές εταιρείες να μην έχουν οικονομικά κίνητρα για την ανάπτυξη θεραπειών. Παράλληλα, ο σποραδικός χαρακτήρας των κρουσμάτων έχει καταστήσει δύσκολες τις κλινικές δοκιμές, ενώ οι ενδοφλέβιες θεραπείες αντισωμάτων που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του ιού, απαιτούν δαπανηρή αποθήκευση και είναι δύσκολο να χορηγηθούν σε ορισμένες από τις φτωχότερες περιοχές του κόσμου.

«Προσπαθούμε πραγματικά να βρούμε κάτι πιο πρακτικό, πιο εύκολο στη χρήση, που θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη, τον έλεγχο και τον περιορισμό των κρουσμάτων», δήλωσε στο AFP ο Thomas Geisbert, ιολόγος στο University of Texas Medical Branch at Galveston ο οποίος υπήρξε και επικεφαλής της νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Science Advances.

Για το πείραμά τους, ο Geisbert και οι συνεργάτες του δοκίμασαν το αντιιικό Obeldesivir, την από του στόματος μορφή του ενδοφλέβιου Remdesivir, που αναπτύχθηκε αρχικά για τον COVID-19.

Το Obeldesivir είναι ένας «αναστολέας πολυμεράσης», που σημαίνει ότι μπλοκάρει ένα ζωτικής σημασίας ένζυμο για τον πολλαπλασιασμό του ιού. Η ομάδα μόλυνε μακάκους rhesus και cynomolgus με υψηλή δόση της παραλλαγής Makona του Έμπολα. Μια ημέρα μετά την έκθεση, δέκα μαϊμούδες έλαβαν στη συνέχεια ένα χάπι Obeldesivir για δέκα ημέρες, ενώ τρεις δεν έλαβαν καμία θεραπεία και πέθαναν.

Το Obeldesivir προστάτευσε το 80% των μακάκων cynomolgus και το 100% των μακάκων rhesus, οι οποίοι είναι βιολογικά πιο κοντά στον άνθρωπο. Το φάρμακο όχι μόνο καθάρισε τον ιό από το αίμα των μαϊμούδων που έλαβαν θεραπεία, αλλά προκάλεσε και μια ανοσολογική απόκριση, βοηθώντας τους να αναπτύξουν αντισώματα, αποφεύγοντας παράλληλα τη βλάβη των οργάνων.

Με πληροφορίες από Medical Xpress

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ