Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα να γίνει παγκόσμιο κέντρο της τεχνητής νοημοσύνης»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα να γίνει παγκόσμιο κέντρο της AI» Facebook Twitter
Φωτ. : EUROKINISSI
0

Για τις ευκαιρίες αλλά ταυτόχρονα και τις προκλήσεις που έρχονται μαζί με την τεχνητή νοημοσύνη, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έδωσε το παρών στην εκδήλωση για τα 15 χρόνια της Google στη χώρα. Μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τις εξελίξεις που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Στόχος, τόνισε, είναι η χώρα να γίνει παγκόσμιο κέντρο της τεχνητής νοημοσύνης.

«Στόχος να γίνουμε ένα παγκόσμιο κέντρο όσον αφορά την ηθική και τον κωδικα δεοντολογίας τεχνητής νοημοσύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ένα από τα πιο περίπλοκα ηθικά προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης» ανέφερε μεταξύ άλλων, ενώ σημείωσε πως τον συναρπάζει αυτό το θέμα. Συμπλήρωσε δε, πως εκτός από τις μεγάλες ευκαιρίες με τις νέες εφαρμογές, δημιουργούνται και τεράστιες ευθύνες για τον τρόπο διαχείρισης της νέας αυτής τεχνολογίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση σε θέματα δεοντολογίας και ρυθμιστικά ζητήματα, ενώ αναφέρθηκε σε τρεις τομείς στο δημόσιο χώρο όπου η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να έχει ωφέλειες για το κοινωνικό σύνολο.

Αναφέρθηκε σε ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε θέματα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, όπως εξελιγμένα μοντέλα πρόβλεψης των ακραίων καιρικών φαινομένων με πιο ακριβείς εκτιμήσεις, στον τομέα της υγείας, στον οποίο παρουσιάζονται μεγάλες ευκαιρίες με μεγάλο αριθμό νέων εργαλείων για την έρευνα που ήδη έχουν αποτελέσματα, αλλά και στην εκπαίδευση, επισημαίνοντας ότι οι προκλήσεις σε αυτόν τον τομέα είναι πιο μεγάλες, λαμβάνοντας υπόψη ότι ζητήματα που συνδέονται με την παραγωγή κειμένων και ομιλίας.

Έδωσε επίσης έμφαση στην αντιμετώπιση διεθνών ζητημάτων, που συνδέονται με την τεχνητή νοημοσύνη και τις τεχνολογίες, όπως η παραπληροφόρηση και γενικότερα ζητήματα που συνδέονται με παραμέτρους της λειτουργίας της Δημοκρατίας. Ζητήματα που απαιτούν την συνεργασία των τεχνολογικών εταιριών και των κρατών σε διεθνές επίπεδο.

Έθεσε επίσης επίκαιρα ερωτήματα που απασχολούν την διεθνή κοινότητα σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το θέμα της λήψης αποφάσεων σε διάφορες επιμέρους διαδικασίες εργασιών κλπ. «Ο ανθρώπινος εγκέφαλος βασίζεται στη διάδραση με τον κόσμο. Αν εμείς μειώσουμε αυτή τη διάδραση, τι θα συμβεί;», διερωτήθηκε.

Στην επετειακή εκδήλωση της Google, επιβεβαιώθηκε επίσης η επένδυση που ανακοινώθηκε 14 μήνες πριν, για τη δημιουργία data center στη χώρα μας σε ορίζοντα τριετίας. Το κέντρο θα γίνει στην Αθήνα, και πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική επένδυση, η οποία αναμένεται έως το 2030, να συνεισφέρει συνολικά 2,2 δισ. δολάρια στο εθνικό ΑΕΠ, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει τη δημιουργία περισσότερων από 19.400 θέσεων εργασίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΕΡΤ

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη είναι ευθυγραμμισμένος με το χειμερινό ηλιοστάσιο, σύμφωνα με έρευνα

Τech & Science / Αμφίπολη: «Ο Τύμβος Καστά είναι ευθυγραμμισμένος με το χειμερινό ηλιοστάσιο», υποστηρίζει ερευνητής

Ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη ευθυγραμμίζεται με το ηλιακό φως του χειμερινού ηλιοστασίου, υποδηλώνοντας τελετουργική χρήση και πιθανή σύνδεση με τον Ηφαιστίωνα ή τον Μέγα Αλέξανδρο, σύμφωνα με μελέτη στο Nexus Network Journal
LIFO NEWSROOM
«Γαλάζιος Δούναβης»: Το διάσημο βαλς του Γιόχαν Στράους του νεότερου θα ταξιδέψει στο Διάστημα

Τech & Science / «Γαλάζιος Δούναβης»: Το διάσημο βαλς του Γιόχαν Στράους του νεότερου θα ταξιδέψει στο Διάστημα

Η μουσική, που έγινε παγκοσμίως γνωστή μέσα από την ταινία «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, θα φτάσει στη Σελήνη σε μόλις 1,5 δευτερόλεπτο
LIFO NEWSROOM
Καρκίνος του δέρματος: Πού εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες και γυναίκες – Σημαντική αύξηση κρουσμάτων φέτος

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Πού εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες και γυναίκες – Σημαντική αύξηση κρουσμάτων φέτος

Νέα έρευνα δείχνει ότι το μελάνωμα εμφανίζεται συχνότερα στον κορμό των ανδρών και στα κάτω άκρα των γυναικών -Τα περιστατικά αυξάνονται, με προβλέψεις για 21.300 νέα κρούσματα φέτος στο Ηνωμένο Βασίλειο
LIFO NEWSROOM