Κορωνοϊός: Τι δείχνει μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης για την υπερβάλλουσα θνησιμότητα το 2021 & το 2022

Κορωνοϊός: Τι δείχνει μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης για την υπερβάλλουσα θνησιμότητα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Απαντήσεις για το αν η υπερβάλλουσα θνησιμότητα οφείλεται στον κορωνοϊό ή άλλους παράγοντες δίνουν ερευνητές του Πολυτεχνείου Κρήτης. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές,  η υπερβάλλουσα θνησιμότητα για τα έτη 2021 και 2022 οφείλεται στην πανδημία  κορωνοϊού με τους θανάτους από την πανδημία να καταγράφονται κυρίως στις ηλικίες 65 και άνω.

«Το πρώτο εξάμηνο του έτους οι θάνατοι λόγω κορωνοϊού ήταν 9.392, και το αντίστοιχο εξάμηνο του 2021 ήταν 7.780. Αν τους αφαιρέσουμε από το σύνολο, τότε οι θάνατοι εκτός κορωνοϊού κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με τα αντίστοιχα διαστήματα πριν την πανδημία. Μάλιστα, οι θάνατοι εκτός κορωνοϊού για το 2022 (64.443) είναι λιγότεροι από εκείνους του 2019 (65.496) και του 2017 (65.756), ενώ το 2021 κυμαίνονται σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα (61.571 θάνατοι). Άρα, ναι μεν η υπερβάλλουσα θνησιμότητα για τα έτη 2021 και 2022 οφείλεται στον πανδημικό ιό, αλλά οι θάνατοι από άλλες αιτίες δεν είναι αυξημένοι στην Ελλάδα» επισημαίνει ο επικεφαλής καθηγητής της έρευνας, Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης αποκλειστικά στο protothema.gr. 

Κορωνοϊός: Τα lockdown απέτρεψαν χιλιάδες θανάτους - Τι δείχνει μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης Facebook Twitter

Όπως προκύπτει από την έρευνα, η υπερβάλλουσα θνησιμότητα, τόσο από κορωνοϊό όσο και από άλλες αιτίες, συμβαίνει στις ηλικίες άνω των 65 ετών, με τους θανάτους από τον κορωνοϊού στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα να αυξάνονται κατά 1.759 το τρέχον έτος. 

Παρότι έχουν αποδοθεί και στα εμβόλια ευθύνες για την υπερβάλλουσα θνησιμότητα, από  τα στοιχεία δεν προκύπτει κάτι τέτοιο: «Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που παρατέθηκαν παραπάνω, αφού οι υπερβάλλοντες θάνατοι που δεν οφείλονται στον κορωνοϊό είναι λιγότεροι τα δύο χρόνια των εμβολιασμών, σε σχέση με κάποια από τα προπανδημικά έτη» σημειώνει ο ερευνητής, Μανώλης Καρακώστας.


 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ