Κορωνοϊός: Γιατί τα εμβόλια της Οξφόρδης και της Ρωσίας κάνουν κοινές κλινικές δοκιμές

Κορωνοϊός: Γιατί τα εμβόλια της Οξφόρδης και της Ρωσίας κάνουν κοινές κλινικές δοκιμές Facebook Twitter
Κορωνοϊός: Γιατί τα εμβόλια της Οξφόρδης και της Ρωσίας κάνουν κοινές κλινικές δοκιμές (PIxabay)
0

Η AstraZeneca και η Ρωσία ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε κοινές κλινικές δοκιμές  για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

«Ανακοινώνουμε πρόγραμμα κλινικών δοκιμών για να αξιολογήσουμε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του συνδυασμού του ASD1222, που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και του Sputnik V, που αναπτύχθηκε από τον ερευνητικό εργαστήριο Gamaleya», ανακοίνωσε το παράρτημα της AstraZeneca στην Ρωσία, διευκρινίζοντας ότι οι δοκιμές θα γίνουν σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Η ανάμιξη δύο παρόμοιων εμβολίων θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη ανοσολογική απόκριση στους ανθρώπους.

Οι δοκιμές, που θα διεξαχθούν στη Ρωσία, θα περιλαμβάνουν άτομα άνω των 18 ετών, αν και δεν είναι σαφές πόσα άτομα θα συμμετάσχουν.

Η AstraZeneca είπε ότι διερευνά συνδυασμούς διαφορετικών αδενοϊών - ενός ιού που προκαλεί συνήθως το κοινό κρυολόγημα - στα εμβόλια για να μάθουν αν η ανάμιξή τους οδηγεί σε μεγαλύτερη προστασία.

Το βρετανικό εμβόλιο της Οξφόρδης, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την AstraZeneca και το ρωσικό Sputnik V, το οποίο αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Ερευνών Gamaleya στη Μόσχα, είναι παρόμοια επειδή και τα δύο περιέχουν γενετικό υλικό από την πρωτεΐνη ακίδα Sars-CoV-2.

Τα πρώιμα αποτελέσματα από δοκιμές του εμβολίου Sputnik V έδειξαν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.

Ρώσοι επιστήμονες θεωρούν ότι ο συνδυασμός των δύο εμβολίων είναι πιθανόν να αυξήσει κατά πολύ την αποτελεσματικότητά τους.

Τον περασμένο μήνα, η ρωσική πλευρά είχε προτείνει μέσω του Twitter στην AstraZeneca αυτό το εγχείρημα, με βάση την υπόθεση ότι ενδεχομένως η χρήση δύο δόσεων από δύο εμβόλια θα είναι αποτελεσματικότερη από την χορήγηση δύο δόσεων του ιδίου εμβολίου.

Με πληροφορίες του Reuters/AFP/BBC 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Check4facts: Μια νέα πλατφόρμα fact checking από ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους

Media / Check4facts: Μια νέα πλατφόρμα fact checking από ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους

Σε μια εποχή που τα fake news εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα στη δημόσια σφαίρα, μια νέα πλατφόρμα fact checking, η Check4Facts/Science, που λειτουργεί με τη στήριξη επτά επιστημονικών φορέων, βάζει στο μικροσκόπιο της έρευνας ειδήσεις και δηλώσεις πολιτικών προσώπων, προκειμένου να αποφανθεί για τον βαθμό ακρίβειας ή ανακρίβειας που εμπεριέχουν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Ο γυναικείος εγκέφαλος αλλάζει κατά την διάρκεια του έμμηνου κύκλου

Τech & Science / Ο γυναικείος εγκέφαλος αλλάζει κατά την διάρκεια του έμμηνου κύκλου

Τα μεταβαλλόμενα επίπεδα το ορμονών επηρεάζουν τον όγκο και το μέγεθος διάφορων περιοχών του γυναικείου εγκεφάλου. Μπορούν, όμως, αυτές οι αλλαγές να επηρεάσουν τις σκέψεις και τις πράξεις;
NEWSROOM