Κορωνοϊός: Έως και 23 φορές μικρότερο το «σύννεφο» μικροβίων όταν βήχουμε με μάσκα

Κορωνοϊός: Έως και 23 φορές μικρότερο το «σύννεφο» μικροβίων όταν βήχουμε με μάσκα Facebook Twitter
EPA
0

Η χρήση της μάσκας φέρεται να μειώνει το μέγεθος του «σύννεφου» των μολυσματικών σωματιδίων του κορωνοϊού που δημιουργούνται από τον βήχα έως και 23 φορές, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ερευνητές από την Ινδία ερεύνησαν πώς εξελίσσονται τα «σύννεφα των μικροβίων» από τον βήχα και πώς εξαπλώνονται.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι μια χειρουργική μάσκα μειώνει τον όγκο του εν λόγω νέφους κατά επτά φορές σε σύγκριση με το να μην φορά κανείς μάσκα, ενώ μια πιο εξειδικευμένη μάσκα προσώπου μείωσε τον όγκο 23 φορές.

Όταν δηλαδή κανείς φορά μάσκα μειώνει το σύννεφο της μόλυνσης σε έναν μεγάλο βαθμό. Σύμφωνα με την έρευνα, ο όγκος των μολυσμένων σωματιδίων μειώνεται επτά φορές με τη χειρουργική μάσκα και 23 φορές με τη μάσκα N95.

Ακόμα και η χρήση μαντιλιού μπροστά από το στόμα ή και η χρήση του αγκώνα κατά τον βήχα είναι δυνατόν να ελαττώσουν τον βαθμό μετάδοσης του ιού.

«Βρήκαμε ότι οτιδήποτε μειώνει την απόσταση που διανύει το σύννεφο των σωματιδίων, μειώνει σημαντικά και την περιοχή στην οποία διασκορπίζονται τα σταγονίδια κατά το βήχα», δήλωσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ινδίας.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ