Κορωνοϊός: Το εμβόλιο Pfizer προστατεύει από νοσηλεία κατά τη διάρκεια του κύματος της μετάλλαξης Όμικρον

Κορωνοϊός: Το εμβόλιο Pfizer προστατεύει από νοσηλεία κατά τη διάρκεια του κύματος της μετάλλαξης Όμικρον Facebook Twitter
AP
0

Δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer-BioNTech κατά του κορωνοϊού φαίνεται ότι παρέχουν 70% προστασία κατά της νοσηλείας στη Νότια Αφρική τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με πραγματική μελέτη σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο της Όμικρον.

Η μελέτη που κυκλοφόρησε από τον μεγαλύτερο διαχειριστή ιδιωτικής ασφάλισης υγείας της Νότιας Αφρικής, Discovery Health, βασίστηκε σε περισσότερα από 211.000 θετικά αποτελέσματα τεστ COVID-19 από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου, περίπου 78.000 από τα οποία αποδόθηκαν στην μετάλλαξη Όμικρον.


Τα 78.000 αποτελέσματα δεν είναι ωστόσο επιβεβαιωμένα κρούσματα Όμικρον (αποδίδονται όμως σε αυτήν), πράγμα που σημαίνει ότι η μελέτη δεν είναι σε θέση να βγάλει οριστικά ευρήματα σχετικά με την μετάλλαξη, που προκαλεί ανησυχία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Νοτιοαφρικανοί επιστήμονες έχουν επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής περίπου 550 αλληλουχίες της Όμικρον, με την μετάλλαξη να αντιπροσωπεύει το 78% των αλληλουχιών από τον Νοέμβριο, περισσότερο από την προηγουμένως κυρίαρχη μετάλλαξη Δέλτα.

Η Νότια Αφρική ειδοποίησε τον κόσμο για την Όμικρον στα τέλη του περασμένου μήνα, προκαλώντας συναγερμό ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αύξηση των παγκόσμιων μολύνσεων και στην επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών στη νότια Αφρική.

Οι ημερήσιες μολύνσεις στη Νότια Αφρική έχουν αυξηθεί από τότε σε περίπου 20.000 τις τελευταίες ημέρες.

Με βάση την ανάλυση της κλινικής έρευνας και των αναλογιστικών ομάδων του Discovery, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας της Νότιας Αφρικής (SAMRC), η μελέτη υπολόγισε ότι δύο δόσεις Pfizer-BioNTech προσέφεραν 70% προστασία κατά της νοσηλείας σε σύγκριση με τους μη εμβολιασμένους κατά την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων και 33% προστασία από λοιμώξεις.

Ανέφερε ότι αυτό αντιπροσωπεύει μείωση από το 80% της προστασίας έναντι της μόλυνσης και συγκρίνεται με πάνω από 90% αποτελεσματικότητα κατά της εισαγωγής στο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια της επικράτησης της μετάλλαξης Δέλτα στη Νότια Αφρική, η οποία είναι η παγκοσμίως κυρίαρχη και θεωρείται η πιο μολυσματική που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η Discovery προειδοποίησε ότι τα ευρήματα της μελέτης θα πρέπει να θεωρηθούν προκαταρκτικά.

Ωστόσο, η Glenda Gray, πρόεδρος του SAMRC, είπε ότι είναι σημαντικό το εμβόλιο Pfizer-BioNTech να φαίνεται ότι προσφέρει καλή προστασία από σοβαρές ασθένειες και νοσηλεία, καθώς κυκλοφορεί μια εξαιρετικά μεταδοτική νέα μετάλλαξη.

Η ανάλυση δείχνει επίσης ότι η προστασία κατά της εισαγωγής στο νοσοκομείο διατηρείται σε όλες τις ηλικίες, σε άτομα από 18 έως 79 ετών, με ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα προστασίας για τους ηλικιωμένους.

Η προστασία από την εισαγωγή είναι επίσης συνεπής σε μια σειρά χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία και άλλες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η Νότια Αφρική χρησιμοποιεί τα εμβόλια Pfizer-BioNTech και Johnson & Johnson στην εκστρατεία ανοσοποίησης, με περισσότερες από 20 εκατομμύρια δόσεις Pfizer να έχουν χορηγηθεί μέχρι στιγμής.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε υψηλότερος κίνδυνος επαναμόλυνσης κατά το τέταρτο κύμα σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα και ότι ο κίνδυνος νοσηλείας μεταξύ των ενηλίκων που είχαν διαγνωστεί με COVID-19 ήταν 29% χαμηλότερος από ό,τι κατά το πρώτο κύμα στη χώρα στις αρχές του περασμένου έτους.

Τα παιδιά φάνηκε να έχουν 20% υψηλότερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο με επιπλοκές κατά το τέταρτο κύμα από ό,τι κατά το πρώτο, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Με πληροφορίες του Rueters

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ