Εν μέσω έξαρσης της μετάλλαξης Δέλτα, η μεγαλύτερη διεθνής μελέτη για ασθενείς με «μακρά Covid», εντόπισε περισσότερα από 200 συμπτώματα σε ανθρώπους που χτυπήθηκαν από τον κορωνοϊό Sars-CoV-2. 

 

Τα συμπτώματα ποικίλουν από «θολούρα» στη σκέψη και παραισθήσεις, μέχρι τρέμουλα και εμβοές, και απλώνονται σε δέκα διαφορετικά συστήματα οργάνων του ανθρώπινου σώματος. Το ένα τρίτο των συμπτωμάτων συνέχισε να επηρεάζει τους ασθενείς για τουλάχιστον έξι μήνες. 

 

Οι ερευνητές ζητούν την διεύρυνση των κλινικών οδηγιών για την παρακολούθηση των ασθενών που είναι πιθανό να υποφέρουν από μακρά Covid, πέρα από τα καρδιαγγειακά τεστ και τους ελέγχους του αναπνευστικού. Η νευροεπιστήμονας Athena Akrami του πανεπιστημίου του Λονδίνου, εκ των επικεφαλής της μελέτης, σημειώνει πέρα από τα προβλήματα αναπνοής, πολλά από τα υπόλοιπα συμπτώματα απαιτούν μια πιο ολιστική προσέγγιση. 

 

Η ίδια η ερευνήτρια εξακολουθεί να εκδηλώνει συμπτώματα 16 μήνες μετά την μόλυνσή της με κορωνοϊό. «Είναι πιθανό να υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες ασθενών με μακρά Covid που υποφέρουν στη σιωπή, αβέβαιοι για το αν τα συμπτώματά τους συνδέονται με την Covid-19».

 

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο EClinicalMedicine του επιστημονικού περιοδικού Lancet, μελέτησε 3.762 περιπτώσεις ασθενών με επιβεβαιωμένη μακρά Covid, από 56 χώρες. Κατέγραψε συνολικά 203 συμπτώματα από τα οποία τα 66 παρακολουθήθηκαν επί επτά μήνες. 

 

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα

 

Τα πιο κοινά συμπτώματα ήταν η κόπωση, το αίσθημα κακουχίας μετά την άσκηση και «θολούρα» στο μυαλό. Άλλα συμπτώματα περιλάμβαναν οπτικές παραισθήσεις, τρέμουλο, φαγούρα στο δέρμα, αλλαγές στην εμμηνόρροια, σεξουαλική δυσλειτουργία, αίσθημα παλμών, προβλήματα ουροδόχου κύστης, έρπητας ζωστήρας, απώλεια μνήμης, θολή όραση, διάρροια και εμβοές.

 

Οι ερευνητές κατέγραψαν επίσης μια εξέλιξη των συμπτωμάτων σε βάθος χρόνου. «Μετά από έξι μήνες, τα περισσότερα από τα εναπομείναντα συμπτώματα είναι συστηματικά - όπως το ζήτημα της θερμοκρασίας, της κόπωσης, της κακουχίας μετά από άσκηση αλλά και τα νευρολογικά, που επηρεάζουν τον εγκέφαλο, την σπονδυλική στήλη και τα υπόλοιπα νεύρα, εξηγεί η Akrami.

 

Πάνω από 2.540 ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη και είχαν συμπτώματα διάρκειας άνω των έξι μηνών, ανέφεραν ότι ταλαιπωρήθηκαν από περισσότερα από 13 συμπτώματα ο καθένας, κατά μέσο όρο, για μία περίοδο επτά μηνών. Κατά μέσο όρο, τα συμπτώματα επηρέασαν εννέα όργανα. Η Akrami λέει πως η πληροφορία είναι σημαντική για τους ιατρικούς ερευνητές που αναζητούν υποκείμενους μηχανισμούς, αλλά και για τους γιατρούς, που δεν πρέπει να εστιάζουν απλώς σε ένα οργανικό σύστημα. 

 

Αδύνατον να εργαστούν

 

Περίπου το 22% των συμμετεχόντων ανέφεραν αδυναμία εργασίας και είτε απολύθηκαν, είτε έλαβαν παρατεταμένη άδεια ασθενείας, είτε τελικώς παραιτήθηκαν εξαιτίας της αρρώστιας. Το 45% αναγκάστηκε να εργαστεί με μειωμένο ωράριο ή φόρτο εργασίας. 

 

Εν τω μεταξύ, μια έρευνα του πανεπιστημίου του Μπέρμινχαμ κατέδειξε πως οι ασθενείς με περισσότερα από πέντε συμπτώματα της νόσου Covid-19 κατά την πρώτη εβδομάδα της μόλυνσης, διέτρεχαν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν μακρά Covid, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου. 

 

Ανεξάρτητη έρευνα κατέγραψε πως οι μισοί από εκείνους που νοσηλεύτηκαν με Covid-19,  ανέπτυξαν τουλάχιστον μία ακόμα επιπλοκή κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, ενώ το 25% των ασθενών δεν ήταν σε θέση να φροντίσουν τους εαυτούς ακόμα και αφότου έλαβαν εξιτήριο. Το προβλήματα ήταν πιο συχνά μεταξύ των ασθενών με νευρολογικές επιπλοκές όπως εγκεφαλικά επεισόδια ή μηνιγγίτιδα.

 

Αν και οι άνδρες άνω των 60 ετών ήταν εκείνοι που επηρεάζονται περισσότερο, το 27% των ασθενών ηλικίας 19 έως 29 ετών, και το 37% των ασθενών 30-39 ετών που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο, αντιμετώπισαν τουλάχιστον μία επιπλοκή. 

 

Με πληροφορίες από Guardian