Ένα φθηνό κινεζικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο, που το κόστος αγοράς του αγγίζει τα 4.500 δολάρια, ξεπερνάει σε πωλήσεις τα αυτοκίνητα της Tesla στην Κίνα. 

 

Το αυτοκίνητο αποδεικνύεται μία μεγάλη επιτυχία για την κρατική SAIC Motor, τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Κίνας. Το Hong Guang Mini EV κατασκευάζεται σε συνεργασία με την αμερικανική General Motors. Τον περασμένο μήνα οι πωλήσεις του ηλεκτρικού αυτοκινήτου ήταν περίπου διπλάσιες σε σχέση με εκείνες της Tesla, που η ασφάλεια των εγκαταστάσεων της αμφισβητήθηκε στην Κίνα κατά τον περασμένο μήνα. Παρότι το Hong Guang Mini παραμένει το πιο διάσημο μοντέλο, μία αναβαθμισμένη έκδοσή του διατίθεται στην αγορά με 5.000 δολάρια. Το αυτοκίνητο λανσάρεται ως «εργαλείο μετακίνησης των ανθρώπων». 

 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN, παρότι το αυτοκίνητο υστερεί σε σημεία - όπως η μπαταρία και οι επιδόσεις - σε σχέση με εκείνα της Tesla το γεγονός ότι είναι «βολικό» και η τιμή του χαμηλή το κάνουν ένα από τα νέας τεχνολογίας αυτοκίνητα με τις υψηλότερες πωλήσεις στην Κίνα. Η μέγιστη ταχύτητά του φτάνει τα 100 χιλιόμετρα/ώρα και μπορεί να μεταφέρει έως τέσσερα άτομα. Σημειώνεται ότι η Κίνα προσφέρει μία σειρά από κίνητρα για την απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων. 

 

Υπολογίζεται πως 112.000 μοντέλα του Hong Guang Mini EV πουλήθηκαν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Το αυτοκίνητο ήταν στη δεύτερη θέση πίσω από το Model 3 της Tesla που παράγεται από το εργοστάσιο της Σανγκάης. Η Κίνα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της Tesla μετά τις ΗΠΑ. Τον Ιανουάριο οι πωλήσεις του κινεζικού αυτοκινήτου ήταν 2/1 σε σχέση με τα αυτοκίνητα της Tesla. Πλέον πιστεύεται πως το Hong Guang Mini είναι το ηλεκτρικό αυτοκίνητο που έχει σημειώσει τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο, μετά το Model 3. 

 

Στην Κίνα, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, πωλήθηκαν 25.778 Hong Guang Mini τον Ιανουάριο και 13.843 Model 3 της Tesla. Ωστόσο η Tesla διπλασίασε τις πωλήσεις της στην Κίνα τον περασμένο χρόνο. 

 

Αναφορές θέλουν την κινεζική εταιρεία που παράγει το επιτυχημένο ηλεκτρικό όχημα να προετοιμάζεται για την εξαγωγή του, ενώ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN συνδέεται με εταιρεία στη Λετονία για την παραγωγή μίας έκδοσής του για την ευρωπαϊκή αγορά. Ωστόσο η τιμή του ενδέχεται να είναι διπλάσια λόγω των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών προδιαγραφών. 

Με πληροφορίες από BBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr