ΗΠΑ: Γυναίκα πέθανε από σούπερ βακτήριο που ήταν ανθεκτικό σε 26 γνωστά αντιβιοτικά

ΗΠΑ: Γυναίκα πέθανε από σούπερ βακτήριο που ήταν ανθεκτικό σε 26 γνωστά αντιβιοτικά Facebook Twitter
0

Μια 70χρονη γυναίκα από τη Νεβάδα πέθανε τον περασμένο Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ από σηπτικό σοκ εξαιτίας ενός θανατηφόρου βακτηρίου που αποδείχθηκε ανθεκτικό σε 26 αντιβιοτικά που δοκίμασαν οι γιατροί.

H άτυχη γυναίκα που είχε σπάσει το πόδι της κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Ινδία και αναγκάστηκε να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο της χώρας, επέστρεψε στην πατρίδα της τον Αύγουστο με λοίμωξη που είχε επεκταθεί από το κόκκαλο του ποδιού στο δεξί ισχίο.

Η κατάστασή της ήταν εξαιρετικά σοβαρή. Το ανοσοποιητικό της σύστημα είχε φτάσει στα όρια του, σε μία προσπάθεια να καταπολεμήσει τη λοίμωξη που είχε δημιουργήσει φλεγμονές σε όλο της το σώμα.

Η υγεία της επιδεινώθηκε πολύ γρήγορα και πέθανε από σηπτικό σοκ. Οι εργαστηριακές αναλύσεις έδειξαν ότι η ηλικιωμένη ασθενής είχε προσβληθεί από στέλεχος του βακτηρίου Klebsiella pneumoniae, το οποίο κανονικά ζει στο έντερο χωρίς να προκαλεί προβλήματα στον οργανισμό. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση το συγκεκριμένο στέλεχος αποδείχθηκε ανθεκτικό και στα 26 αντιβιοτικά που υπήρχαν διαθέσιμα στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου και του επονομαζόμενου ως «φαρμάκου της τελευταίας λύσης», του «Colistin».

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα τεστ των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το βακτήριο έδειξε χαμηλά ποσοστά αντίστασης στη φωσφομυκίνη, αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ μόνο για τη θεραπεία της κυστίτιδας.

Σύμφωνα με έκθεση των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι λοιμώξεις που αντιστέκονται σε όλα τα αντιβιοτικά είναι εξαιρετικά ασυνήθιστες, εντούτοις, το συγκεκριμένο περιστατικό αντιμετωπίζεται περισσότερο ως υπενθύμιση για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την παγκόσμια υγεία η εμφάνιση υπερ-ανθεκτικών βακτηρίων, αλλά και τις συνέπειες από την κατάχρηση αντιβιοτικών.

Ορισμένοι γιατροί υποστηρίζουν πως με δεδομένη την ολοένα και πιο αργή ανακάλυψη νέων αντιβιοτικών τις τελευταίες δεκαετίες, βρισκόμαστε προ των πυλών της «εποχής χωρίς αντιβιοτικά», με περιπτώσεις όπως αυτής της γυναίκας από τη Νεβάδα να κάνουν την εμφάνισή τους όλο και πιο συχνά. 

Με πληροφορίες από BBC και I Love Science

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ