ΗΠΑ: Γυναίκα πέθανε από σούπερ βακτήριο που ήταν ανθεκτικό σε 26 γνωστά αντιβιοτικά

ΗΠΑ: Γυναίκα πέθανε από σούπερ βακτήριο που ήταν ανθεκτικό σε 26 γνωστά αντιβιοτικά Facebook Twitter
0

Μια 70χρονη γυναίκα από τη Νεβάδα πέθανε τον περασμένο Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ από σηπτικό σοκ εξαιτίας ενός θανατηφόρου βακτηρίου που αποδείχθηκε ανθεκτικό σε 26 αντιβιοτικά που δοκίμασαν οι γιατροί.

H άτυχη γυναίκα που είχε σπάσει το πόδι της κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Ινδία και αναγκάστηκε να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο της χώρας, επέστρεψε στην πατρίδα της τον Αύγουστο με λοίμωξη που είχε επεκταθεί από το κόκκαλο του ποδιού στο δεξί ισχίο.

Η κατάστασή της ήταν εξαιρετικά σοβαρή. Το ανοσοποιητικό της σύστημα είχε φτάσει στα όρια του, σε μία προσπάθεια να καταπολεμήσει τη λοίμωξη που είχε δημιουργήσει φλεγμονές σε όλο της το σώμα.

Η υγεία της επιδεινώθηκε πολύ γρήγορα και πέθανε από σηπτικό σοκ. Οι εργαστηριακές αναλύσεις έδειξαν ότι η ηλικιωμένη ασθενής είχε προσβληθεί από στέλεχος του βακτηρίου Klebsiella pneumoniae, το οποίο κανονικά ζει στο έντερο χωρίς να προκαλεί προβλήματα στον οργανισμό. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση το συγκεκριμένο στέλεχος αποδείχθηκε ανθεκτικό και στα 26 αντιβιοτικά που υπήρχαν διαθέσιμα στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου και του επονομαζόμενου ως «φαρμάκου της τελευταίας λύσης», του «Colistin».

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα τεστ των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το βακτήριο έδειξε χαμηλά ποσοστά αντίστασης στη φωσφομυκίνη, αντιβιοτικό που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ μόνο για τη θεραπεία της κυστίτιδας.

Σύμφωνα με έκθεση των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι λοιμώξεις που αντιστέκονται σε όλα τα αντιβιοτικά είναι εξαιρετικά ασυνήθιστες, εντούτοις, το συγκεκριμένο περιστατικό αντιμετωπίζεται περισσότερο ως υπενθύμιση για τους κινδύνους που εγκυμονεί για την παγκόσμια υγεία η εμφάνιση υπερ-ανθεκτικών βακτηρίων, αλλά και τις συνέπειες από την κατάχρηση αντιβιοτικών.

Ορισμένοι γιατροί υποστηρίζουν πως με δεδομένη την ολοένα και πιο αργή ανακάλυψη νέων αντιβιοτικών τις τελευταίες δεκαετίες, βρισκόμαστε προ των πυλών της «εποχής χωρίς αντιβιοτικά», με περιπτώσεις όπως αυτής της γυναίκας από τη Νεβάδα να κάνουν την εμφάνισή τους όλο και πιο συχνά. 

Με πληροφορίες από BBC και I Love Science

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφευρέτριες δημιούργησαν "έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο" που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Τech & Science / Εφευρέτριες στην Τυνησία δημιούργησαν «έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο» που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Το αμαξίδιο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο αφού τα άτομα που το χρησιμοποιούν μπορούν να το κινήσουν με τη χρήση οθόνης αφής, φωνητικής εντολής και εκφράσεων προσώπου.
NEWSROOM
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Τech & Science / Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Η Ελληνίδα ερευνήτρια του διαστήματος, Καθηγήτρια Αστροφυσικής με μακρά πορεία στη NASA Χρύσα Κουβελιώτου και ο κορυφαίος ερευνητής της σύγχρονης βιοϊατρικής έρευνας που καθοδηγεί την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ερευνητικά δρώμενα, Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης βραβεύονται για την καθοριστική τους συμβολή στην εξέλιξη της επιστήμης
NEWSROOM