Αν και το Instagram βρίσκεται διαρκώς στην επικαιρότητα για θέματα που αφορούν τη λογοκρισία για γυμνό και σεξουαλικό περιεχόμενο - έστω και ήπιας μορφής - η στάση του όσον αφορά την αντιμετώπιση των trolls φαίνεται να είναι εξαιρετικά ελαστική. 

 

Όλα αυτά, όμως, μέχρι πρότινος, καθώς με βάση την νέα απόφαση της πλατφόρμας, βασιζόμενη στην τεχνητή νοημοσύνη, οι χρήστες θα λαμβάνουν πλέον ειδοποίηση κάθε φορά που ένα σχόλιό τους θεωρείται προσβλητικό, θέλοντας έτσι να ενθαρρύνει τη θετική αλληλεπίδραση μεταξύ των χρηστών. Πριν δημοσιευθεί η εκάστοτε ανάρτηση, το Instagram θα ρωτάει "Είσαι σίγουρος ότι θέλεις να το δημοσιεύσεις;". Ο χρήστης καλείται εκείνη τη στιγμή να αναστοχαστεί για ό,τι έχει γράψει και μετέπειτα να πάρει την απόφαση αν πράγματι θέλει να το κοινοποιήσει ή όχι.  

 

Παρόλο που πολλά trolls είναι σχεδόν απίθανο να αποτραπούν από μία και μόνο τέτοια απόφαση του κοινωνικού δικτύου, είναι σίγουρα ένα καλό πρώτο βήμα για να μειωθούν τα εμπαθή σχόλια των χρηστών και κατ'επέκταση να σκέφτονται διπλά πριν αποφασίσουν να αναρτήσουν κάτι για το οποίο ενδεχομένως να μετανιώσουν μελλοντικά. 

 

Το Instagram θα δίνει πλέον στους χρήστες τη δυνατότητα να περιορίζουν τα trolls και το cyberbullying

 

Ωστόσο, τα καλά νέα για όσους έχουν πέσει θύμα εκφοβισμού στο Instagram δε σταματούν εδώ. Η πλατφόρμα στην απόφασή της αναφέρει ακόμη και την ενεργοποίηση ενός νέου feature, με τίτλο Restrict, χάρη στο οποίο οι λάτρεις της εφαρμογής θα μπορούν να προστατεύουν τους λογαριασμούς τους από ανεπιθύμητα άτομα, χωρίς όμως να χρειάζεται να τα μπλοκάρουν. Η νέα αυτή λειτουργία, η οποία θα είναι διαθέσιμη σε όλους τους χρήστες μέχρι το τέλος του έτους, έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς πολλές φορές το να μπλοκάρεις κάποιον από το Instagram θα μπορούσε να οδηγήσει σε χειρότερες συνέπειες για το άτομο που υφίσταται διαδικτυακό εκφοβισμό.

 

Με πληροφορίες από Dazed και Libero

 

Το Instagram θα δίνει πλέον στους χρήστες τη δυνατότητα να περιορίζουν τα trolls και το cyberbullying