Η Ρωσία θα οργανώσει δική της αποστολή στον Άρη, μετά τη διακοπή συνεργασίας με την ESA

Η Ρωσία θα οργανώσει μία δική της αποστολή στον Άρη, μετά τη διακοπή συνεργασίας με την ESA Facebook Twitter
Φωτ.: PIXABAY
0

Η Ρωσία θα αρχίσει να εργάζεται για μία δική της αποστολή στον Άρη, αφού η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) ανέστειλε την κοινή ρωσοευρωπαϊκή αποστολή λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.

Σημειώνεται πως η ESA ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι είναι αδύνατον να συνεχίζει να συνεργάζεται με τη Ρωσία στο πλαίσιο της αποστολής ExoMars. Αργότερα φέτος ένας ρωσικός πύραυλος επρόκειτο να μεταφέρει στον κόκκινο πλανήτη ένα ευρωπαϊκής κατασκευής ρόβερ.

«Στο εγγύς μέλλον θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε για την υλοποίηση μίας αποστολής στον Άρη», είπε χθες ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos. Σύμφωνα με το Interfax, ο Ρογκόζιν είπε ότι δεν θεωρεί απαραίτητο να περιλαμβάνεται στην αποστολή ένα ρόβερ επειδή με τη μονάδα προσγείωσης θα μπορούσε να γίνει η απαιτούμενη επιστημονική δουλειά.

Ο Ρογκόζιν είπε ότι υπάρχουν «σοβαρές αμφιβολίες» για το τι θα μπορούσε να κάνει η ESA χωρίς τη Ρωσία, η οποία διαθέτει ήδη το διαστημόπλοιο, τον χώρο εκτόξευσης και τη μονάδα προσγείωσης. Η ESA θα χρειαζόταν τουλάχιστον έξι χρόνια για να αναπτύξει μια δική της μονάδα προσγείωσης, υποστήριξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ