Η πρώτη αμερικανική απόπειρα προσσελήνωσης μετά από μισό αιώνα

Πραγματοποιήθηκε η παρθενική εκτόξευση του πύραυλου Vulcan προς το φεγγάρι Facebook Twitter
Φωτ.: X
0

Ο πύραυλος Vulcan εκτοξεύθηκε στις 9:18 π.μ ώρα Ελλάδας, από το ακρωτήρι Κανάβεραλ της Φλόριντα με προορισμό τη Σελήνη.

Πρόκειται για την πρώτη πτήση του πυραύλου, ο οποίος κατασκευάζονταν εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια από κοινού, από τις United Launch Alliance (ULA), Boeing και Lockheed. Η αποστολή με την ονομασία Peregrine, αποτελεί την πρώτη αμερικανική απόπειρα για προσσελήνωση μετά από τουλάχιστον μισό αιώνα. Εάν καταφέρει να προσγειωθεί με ασφάλεια, θα είναι ο πρώτος αμερικανικός πύραυλος, που θα πραγματοποιήσει προσεδάφιση στην επιφάνεια της Σελήνης από την εποχή του Apollo. Ο πύραυλος Vulcan, της εταιρείας United Launch Alliance, είναι ο βασικός ανταγωνιστής της εταιρείας SpaceX, του Ίλον Μασκ και μεταφέρει πέντε επιστημονικά όργανα. 

Η προσσελήνωση του πυραύλου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 23 Φεβρουαρίου. Η αποστολή έχει σκοπό να συλλέξει δεδομένα για την επιφάνεια της Σελήνης, πριν πραγματοποιηθούν νέες αποστολές με πλήρωμα.

Με πληροφορίες από BBC / Reuters

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ