Τον Οκτώβριο του 2017 η ρωσική εταιρεία λογισμικού ασφάλειας Kaspersky Lab ανακοίνωσε την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Διαφάνειας καθώς και τα σχέδια της για τη μετατόπιση μέρους της υποδομής της από τη Ρωσία στην Ελβετία.


Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια η ρωσική εταιρεία αντιμετώπισε πολλούς ψευδείς ισχυρισμούς από διαφορετικές πηγές ότι έχει πέσει σε παραπτώματα. Σήμερα η εταιρεία που ίδρυσε ο Eugene Kaspersky πιστεύει ότι είναι δική της ευθύνη να αποδείξει ότι η Kaspersky Lab μπορεί και πρέπει να είναι αξιόπιστη, θεωρώντας ότι υπάρχουν θεμελιώδεις λόγοι για τους οποίους αξίζουν την εμπιστοσύνη των χρηστών. Σε αυτούς αφορά η Παγκόσμια Πρωτοβουλία Διαφάνειας και αυτό είναι το μεγάλο έργο της εταιρείας που προωθεί με σημαντικά βήματα.

 

Η Ilijana Vavan, Managing Director Europe της εταιρείας, δήλωσε χαρακτηριστικά «Η Kaspersky Lab έχει συνάψει συμφωνίες με δύο Ευρωπαϊκούς παρόχους - τους Interxion και NTS - που θα παρέχουν τις εγκαταστάσεις οι οποίες θα φιλοξενήσουν τους servers της εταιρείας. Για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των ενδιαφερόμενων φορέων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σχετικά με τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στα δεδομένα των πελατών, τα εν λόγω κέντρα δεδομένων θα φιλοξενήσουν τη νέα υποδομή που απαιτείται για τη συλλογή, επεξεργασία και αποθήκευση των δεδομένων των πελατών στη Ζυρίχη της Ελβετίας μέχρι το τέλος του 2018. Η μετεγκατάσταση επεξεργασίας και αποθήκευσης δεδομένων για τους ευρωπαίους πελάτες θα ξεκινήσει αργότερα αυτό το έτος, με τις υπόλοιπες χώρες να ακολουθούν. Η πλήρης μετεγκατάσταση για τις ευρωπαϊκές χώρες προβλέπεται να οριστικοποιηθεί το τέταρτο τρίμηνο του 2019». 

 

«Η επιλογή της τοποθεσίας είναι μάλλον προφανής εδώ - αφενός, η Ελβετία βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, αφετέρου δεν αποτελεί κράτος- μέλος της ΕΕ, γεγονός που την καθιστά ανεξάρτητη χώρα που μπορεί να πάρει τις δικές της αποφάσεις. Μία από τις βασικές αρχές της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Διαφάνειας είναι να δείξει η εταιρεία ότι είναι ανεξάρτητοι και δεν υπάρχει καλύτερο μέρος από την Ελβετία για να ξεκινήσει. Η Ελβετία είναι επίσης γνωστή για το εξαιρετικά καινοτόμο και προηγμένο τοπίο πληροφορικής και για τους αυστηρούς κανονισμούς της σχετικά με την επεξεργασία των αιτήσεων δεδομένων που έλαβαν οι αρχές. Έτσι, τα δεδομένα των πελατών της Kaspersky Lab θα αποθηκεύονται και επεξεργάζονται σε μία από τις πιο ασφαλείς τοποθεσίες στον κόσμο».

 

Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία Διαφάνειας της Kaspersky Lab
H Ilijana Vavan, Managing Director Europe της Kaspersky Lab

 

Τι θα ακολουθήσει για την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Διαφάνειας; Το πρώτο Κέντρο Διαφάνειας στην Ελβετία θα ανοίξει μόλις η Kaspersky Lab θεωρήσει ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει την επεξεργασία δεδομένων στα κέντρα δεδομένων της Ζυρίχης (αυτό είναι προγραμματισμένο για αργότερα μέσα στο έτος).

 

'Οπως τονίζει η Vavan, «Είμαστε αποφασισμένοι να μεταφέρουμε τις εγκαταστάσεις που είναι επιφορτισμένες με την επεξεργασία δεδομένων των πελατών και σε άλλες χώρες. Πρόκειται για μια πολύ περίπλοκη διαδικασία, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν τυχόν διαταραχές στην προστασία των πελατών μας, αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε μια βαθμιαία προσέγγιση. Έτσι, θα επιστρέψουμε σε αυτό αφού ολοκληρώσουμε τη μετεγκατάσταση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας δεδομένων για τους Ευρωπαίους πολίτες στην Ελβετία. Η επανεξέταση του κώδικα και των διεργασιών τρίτων μερών θα επακολουθήσει της μετεγκατάστασης, καθώς τώρα αναζητούμε έναν κατάλληλο συνεργάτη. Η εφαρμογή της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Διαφάνειας είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία για εμάς. Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι η επένδυση χρόνου και προσπάθειας σε αυτό το μακρόπνοο έργο είναι απαραίτητη για να αποδείξουμε ότι η Kaspersky Lab είναι πλήρως διαφανής, ανεξάρτητη και έχει κάθε λόγο να είναι άξια εμπιστοσύνης. Όταν έχουμε περισσότερα νέα σχετικά με τις συνεχιζόμενες διαδικασίες της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Διαφάνειας, θα ενημερώσουμε τον ιστότοπο του Κέντρου Διαφάνειας, έτσι ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να βρουν συγκεντρωμένες σε ένα μέρος όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με την Πρωτοβουλία Διαφάνειας».