24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Η Meta αναβάλλει για το 2023 τα κρυπτογραφημένα μηνύματα σε Facebook και Instagram

Η Meta αναβάλλει για το 2023 τα κρυπτογραφημένα μηνύματα σε Facebook και Instagram Facebook Twitter
Πηγή φωτό AP
0

Αναβάλλεται για το 2023 το πλάνο για κρυπτογράφηση των μηνυμάτων των χρηστών στο Facebook και το Instagram, εν μέσω προειδοποιήσεων από υπερασπιστές της ασφάλειας των παιδιών ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προστατεύει από τον εντοπισμό όσους έχουν κακοποιητική συμπεριφορά. 

Ο κολοσσός των social media δεχόταν πίεση να εγκαταλείψει τα σχέδια για κρυπτογράφηση, πλάνο που η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ, έχει χαρακτηρίσει «απλά μη αποδεκτό». 

Η επικεφαλής ασφάλειας της Meta ανακοίνωσε ότι η διαδικασία κρυπτογράφησης θα γίνει το 2023. Παλιότερα, η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι αυτή η αλλαγή θα γινόταν το νωρίτερο το 2022. 

«Παίρνουμε τον χρόνο μας για να το κάνουμε σωστά και δεν σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε το παγκόσμιο λανσάρισμα της end-to-end κρυπτογράφησης σε όλες τις υπηρεσίες μηνυμάτων μας έως το 2023», έγραψε η Antigone Davis στη Sunday Telegraph. 

Η Meta ήδη χρησιμοποιεί αυτή την κρυπτογράφηση στο WhatsApp και σχεδίαζε να την επεκτείνει στο Messenger και το Instagram την επόμενη χρονιά. Ήδη έχει κρυπτογραφημένες ηχητικές κλήσεις και βιντεοκλήσεις στο Messenger. 

Ανακοινώνοντας την απόφαση το 2019, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είχε δηλώσει: «Οι άνθρωποι αναμένουν ότι οι ιδιωτικές επικοινωνίες τους θα είναι ασφαλείς και θα τις βλέπουν μόνο οι άνθρωποι στους οποίους τις έχουν στείλει. Όχι σε χάκερ, εγκληματίες, κυβερνήσεις που το παρακάνουν ή ακόμη και σε ανθρώπους που λειτουργούν τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν». 

Η Davis ανέφερε ότι η Meta θα είναι σε θέση να ανιχνεύει την κακοποιητική συμπεριφορά υπό την κρυπτογράφηση που σχεδιάζει, χρησιμοποιώντας μη κρυπτογραφημένα δεδομένα, πληροφορίες λογαριασμών και αναφορές από χρήστες. Μία παρόμοια προσέγγιση ήδη έχει ενεργοποιηθεί στο WhatsApp, για να γίνονται αναφορές στις αρχές για την ασφάλεια των παιδιών. 

«Η πρόσφατη αξιολόγησή μας από κάποιες ιστορικές υποθέσεις έδειξαν ότι θα έχουμε ακόμη τη δυνατότητα να παρέχουμε κρίσιμες πληροφορίες στις αρχές, ακόμη και αν αυτές οι υπηρεσίες έχουν κρυπτογραφηθεί end-to-end», ανέφερε. 

Η Πατέλ είναι ανάμεσα σε αυτούς που αντιδρούν στα σχέδια της Meta. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μία κατάσταση στην οποία εμποδίζεται σοβαρά η δυνατότητα των αρχών επιβολής του νόμου να αντιμετωπίσουν αποτρόπαιες εγκληματικές πράξεις και να προστατεύσουν τα θύματα», είχε δηλώσει τον Απρίλιο η Βρετανίδα υπουργός Εσωτερικών. 

Το ζήτημα ανησυχεί επίσης την Ofcom, τη βρετανική ρυθμιστική αρχή για τις επικοινωνίες, που θα έχει το καθήκον εφαρμογής του νομοσχεδίου για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί το 2023. 

Με βάση αυτό, οι τεχνολογικές εταιρείες θα έχουν το καθήκον να προστατεύουν τα παιδιά από το επιβλαβές περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους και να αποτρέπουν την κακοποιητική συμπεριφορά. Η επικεφαλής της Ofcom, Melanie Dawes, δήλωσε στους Times ότι οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα έπρεπε να απαγορεύσουν σε ενήλικες να στέλνουν απευθείας μηνύματα σε παιδιά ή διαφορετικά να αντιμετωπίζουν κυρώσεις. 

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ