Η Κομισιόν ζητά επενδύσεις 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για την έρευνα στην τεχνητή νοημοσύνη

Η Κομισιόν ζητά επενδύσεις 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για την έρευνα στην τεχνητή νοημοσύνη Facebook Twitter
EPA
0

Επιπλέον επενδύσεις 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για την έρευνα της τεχνητής νοημοσύνης επιθυμούν οι Βρυξέλλες, καθώς φοβούνται ότι η Ευρώπη μένει πίσω στον ανταγωνισμό από τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει από τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις επενδύσεις τους για την έρευνα και την καινοτομία στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, με προτεραιότητα στους τομείς της υγείας, της γεωργίας και των μεταφορών. 

Ωστόσο σε ό,τι αφορά την αναγνώριση «δικαιωμάτων» σε όσες μηχανές αποκτήσουν αυτοσυνειδησία στο μέλλον, η ευρωπαϊκή επιτροπή οπισθοχωρεί από την περσινή της «φιλοσοφική αναζήτηση».

«Δεν νομίζω ότι θα συμβεί», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής, Άντρους Άνσιπ. «Η σκούπα μου δεν χρειάζεται να αποκτήσει ανθρώπινα δικαιώματα».

Πέρυσι, ένα πάνελ ευρωβουλευτών, επιστημόνων και επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον χώρο συζήτησε το ενδεχόμενο αναγνώρισης «προσώπου και δικαιωμάτων» σε μηχανές με συνείδηση του εαυτού τους.

Τώρα όμως, ο προβληματισμός αυτός μπαίνει χαμηλότερα στην ατζέντα καθώς η επιτροπή καλείται να αντιμετωπίσει τα πιο άμεσα και πρακτικά προβλήματα από την εισαγωγή συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας.

Εκατοντάδες επιστήμονες, επιχειρηματίες και πολιτικοί προειδοποιούν πως η αλλαγή θα είναι αστραπιαία σε ό,τι αφορά την ανεργία, την ιδιωτικότητα και τον κοινωνικό αποκλεισμό των εκατομμυρίων νεο-ανέργων.

Στο πλαίσιο αυτό, πολιτικοί και διανοητές επιθυμούν μία πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση για το παρόν και το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης.

Φρένο στο brain drain

  

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Guardian, αμερικανικές εταιρείες προσλαμβάνουν καθηγητές από την Βρετανία με εξαψήφιες ετήσιες απολαβές.

Σε μία προσπάθεια να σταματήσει η «διαρροή εγκεφάλων» προς ΗΠΑ και Κίνα, Eυρωπαίοι επιστήμονες σχεδιάζουν την ίδρυση ενός τιτάνιου Ινστιτούτου Τεχνητής Νοημοσύνης με εργαστήρια και κέντρα σε πολλά κράτη-μέλη.

Μόλις τον περασμένο μήνα άλλωστε, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε κρατικές επιχορηγήσεις 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την τεχνητή νοημοσύνη έως το 2022 ώστε να μετατρέψει την Γαλλία σε ένα «έθνος start-up».

Η Κομισιόν υποσχέθηκε από την πλευρά της να αυξήσει τη χρηματοδότηση κατά 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ για την τριετία 2018-2020, στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020.

Με αυτή την κίνηση οι Βρυξέλλες ελπίζουν πως θα πυροδοτήσουν και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, είκοσι τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες υπέγραψαν μία διακήρυξη για τα συστήματα A.I.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, χρειάζεται να δοθεί η μέγιστη προσοχή καθώς, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να επιλύσει μία σειρά από σοβαρές κοινωνικές προκλήσεις σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή, την κυβερνοασφάλεια και τη βιώσιμη μετανάστευση.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η Αιθιοπία γίνεται ένας απρόσμενος ηγέτης στην επανάσταση των ηλεκτρικών οχημάτων

Τech & Science / Πώς η Αιθιοπία γίνεται ένας απρόσμενος ηγέτης στην επανάσταση των ηλεκτρικών οχημάτων

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, περίπου 115.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυκλοφορούν ήδη στην Αιθιοπία, από τα 1,5 εκατομμύρια συνολικά οχήματα στη χώρα, με στόχο να φτάσουν τα 500.000 μέχρι το 2030
LIFO NEWSROOM
Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει ολοκληρωτικά το διαδίκτυο: Ευκαιρίες, προκλήσεις και παγίδες

Τech & Science / Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει ολοκληρωτικά το διαδίκτυο: Ευκαιρίες, προκλήσεις και παγίδες

Η σύγχρονη πρόκληση είναι να διασφαλίσουμε ότι όπου αλληλεπιδρούμε με την ΤΝ, θα γνωρίζουμε ότι «μιλάμε με ένα bot» — και ότι το bot αυτό είναι ειλικρινές και αυθεντικό όσο και ο ίδιος ο άνθρωπος
LIFO NEWSROOM
Σπάνια απολιθώματα στην Καισάρεια: Κρανία ελεφάντων 7,7 εκατ. ετών σε άριστη κατάσταση

Τech & Science / Σπάνια απολιθώματα στην Καισάρεια: Κρανία ελεφάντων 7,7 εκατ. ετών σε άριστη κατάσταση

Συγκλονιστική ανακάλυψη στην Καισάρεια: τρία κρανία ελεφάντων 7,7 εκατ. ετών βρέθηκαν άθικτα, μαζί με απολιθώματα ρινόκερων, σμιλόδοντα και τριδάκτυλων αλόγων - Η «ζώνη των ελεφάντων» αλλάζει την παλαιοντολογική ιστορία της περιοχής
LIFO NEWSROOM
Η εντυπωσιακή «φωταγώγηση» νευρώνων του εγκεφάλου ενώ λαμβάνεται μια απόφαση

Τech & Science / Η εντυπωσιακή «φωταγώγηση» νευρώνων του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια λήψης μιας απόφασης

Νευροεπιστήμονες έφτιαξαν τον πρώτο «χάρτη» στην ιστορία του κλάδου τους που παρέχει μια πλήρη εικόνα του τι συμβαίνει σε όλο τον εγκέφαλο τη στιγμή που λαμβάνεται μια απόφαση
LIFO NEWSROOM
H NASA αποκαλύπτει ενδείξεις ζωής σε βράχους του Άρη – Τι βρήκε το Perseverance

Τech & Science / H NASA αποκαλύπτει ενδείξεις ζωής σε βράχους του Άρη – Τι βρήκε το Perseverance

Το ρομπότ Perseverance της NASA εντόπισε βράχους στον Άρη με ασυνήθιστα χαρακτηριστικά που μπορεί να προέρχονται από αρχαία μικροβιακή ζωή. Οι επιστήμονες εξετάζουν αν αυτά τα ορυκτά αποτελούν τα πρώτα ίχνη ζωής στον κόκκινο πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Ηνωμένο Βασίλειο: Ασθενείς θα υποβληθούν δοκιμαστικά σε εξέταση αίματος που θα μπορούσε να «αλλάξει ριζικά» τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ

Τech & Science / Νέα εξέταση αίματος θα μπορούσε να «αλλάξει ριζικά» τη διάγνωση του Αλτσχάιμερ

Στόχος είναι να διαπιστωθεί εάν η εξέταση αίματος, η οποία είναι ακριβής στον εντοπισμό πρωτεϊνών που συνδέονται με το Αλτσχάιμερ, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάγνωσης για ασθενείς που εμφανίζουν πρώιμα σημάδια της ασθένειας, που αποτελεί τη συνηθέστερη αιτία άνοιας
LIFO NEWSROOM
Το κλάμα των μωρών μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματος των ανθρώπων σύμφωνα με έρευνα

Τech & Science / Το κλάμα των μωρών μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματος των ανθρώπων, σύμφωνα με έρευνα

Με τη χρήση θερμικής κάμερας, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όταν εθελοντές άκουγαν ηχογραφήσεις μωρών να κλαίνε ανέβηκε αισθητά η θερμοκρασία του σώματος τους
LIFO NEWSROOM