Η Apple κατέβασε app για το Κοράνι την Κίνα

Η Apple κατέβασε app για το Κοράνι την Κίνα Facebook Twitter
Pixabay
0

Η Apple κατέβασε στην Κίνα μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές για το Κοράνι στον κόσμο, μετά από αίτημα αξιωματούχων.

Το Quran Majeed είναι διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο στο App Store και έχει σχεδόν 150.000 κριτικές. Χρησιμοποιείται από εκατομμύρια μουσουλμάνους.

Η διαγραφή της εφαρμογής έγινε για πρώτη φορά αντιληπτή από το Apple Censorship, έναν ιστότοπο που παρακολουθεί εφαρμογές στο App Store της Apple παγκοσμίως.

O κατασκευαστήw της εφαρμογής, PDMS, ανέφερε πως «Σύμφωνα με την Apple, η εφαρμογή μας Quran Majeed έχει αφαιρεθεί από το China App Store επειδή περιλαμβάνει περιεχόμενο που είναι παράνομο».

«Προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή με τη Διοίκηση του Κυβερνοχώρου της Κίνας και τις αρμόδιες κινεζικές αρχές για να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα».

Η εταιρεία δήλωσε ότι είχε σχεδόν ένα εκατομμύριο χρήστες στην Κίνα.

Αν και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας αναγνωρίζει επίσημα το Ισλάμ ως θρησκεία στη χώρα, η Κίνα έχει κατηγορηθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακόμη και για γενοκτονία, κατά της κυρίως μουσουλμανικής εθνότητας των Ουιγούρων στο Σιντζιάνγκ.

Νωρίτερα φέτος το BBC ανέφερε ότι οι ιμάμηδες Ουιγούροι είχαν στοχοποιηθεί στην καταστολή της Κινσιάνγκ στην Κίνα.

Η Apple αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά προώθησε το BBC στην Πολιτική του για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία αναφέρει πως «Απαιτείται να συμμορφωνόμαστε με τους τοπικούς νόμους και μερικές φορές υπάρχουν περίπλοκα ζητήματα για τα οποία μπορεί να διαφωνήσουμε με τις κυβερνήσεις».

Ωστόσο, δεν είναι σαφές ποιους κανόνες παραβιάζει η εφαρμογή στην Κίνα. Το Quran Majeed λέει ότι «το εμπιστεύονται πάνω από 35 εκατομμύρια μουσουλμάνοι παγκοσμίως».

Η Κίνα είναι μία από τις μεγαλύτερες αγορές της Apple και η εταιρεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κινεζική παραγωγή.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ έχει επικριθεί για υποκρισία στον τομέα της πολιτικής της εταιρείας στις ΗΠΑ επειδή μίλησε για την αμερικανική πολιτική, αλλά έμεινε σιωπηλός για την Κίνα.

Επικρίθηκε επίσης ότι συμμορφώθηκε με την κινεζική κυβέρνηση σε θέματα λογοκρισίας και δεν την επικρίνει δημόσια για τη μεταχείριση των μουσουλμανικών μειονοτήτων.

Τα θέματα που δεν μπορούν να συζητήσουν στις εφαρμογές οι χρήστες περιλαμβάνουν την πλατεία Τιενανμέν, το κινεζικό πνευματικό κίνημα Φάλουν Γκονγκ, τον Δαλάι Λάμα και την ανεξαρτησία του Θιβέτ και της Ταϊβάν.

Μια άλλη δημοφιλής θρησκευτική εφαρμογή, το Olive Tree's Bible App, καταργήθηκε επίσης αυτήν την εβδομάδα στην Κίνα.

Την Πέμπτη, η Microsoft δήλωσε ότι έκλεισε το κοινωνικό της δίκτυο, LinkedIn, στην Κίνα, λέγοντας ότι η συμμόρφωση με το κινεζικό κράτος γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Με πληροφορiες του BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ