Η Βρετανία αναμένεται να φτάσει στο όριο της ανοσίας της αγέλης τη Δευτέρα σύμφωνα με υπολογιστικό μοντέλο του University College London που επικαλέστηκε σε χθεσινό της δημοσίευμα τη Telegraph. 

 

Συγκεκριμένα, η έρευνα του UCL υποστηρίζει πως το 73,4% του πληθυσμού θα έχει ανοσία απέναντι στον ιό είτε εξαιτίας του εμβολίου, είτε εξαιτίας προηγούμενης μόλυνσης στις 12 Απριλίου. Σύμφωνα με τον Independent η έρευνα αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις κυβερνητικές προβλέψεις που προειδοποιούν για αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία κατά το καλοκαίρι και μετά την πλήρη άρση των περιορισμών – ανάλογη με αυτή του Ιανουαρίου.

 

Ο υπολογισμός αυτός, ωστόσο, διαφέρει σημαντικά από την πρόβλεψη του Imperial College του Λονδίνου για ανοσία του 34% του πληθυσμού έως τα τέλη Μαρτίου.

 

Σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας, που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα, περίπου 54% του πληθυσμού είχε αντισώματα έως τις 14 Μαρτίου, είτε εξαιτίας του εμβολίου, είτε εξαιτίας προηγούμενης μόλυνσης. Από τότε περίπου 7,1 εκατ. έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου και σχεδόν 100.000 μολύνθηκαν από τον ιό.

 

Η Τelegraph αναφέρει ότι θα έχουν υπάρξει επίσης περισσότερες περιπτώσεις ασυμπτωματικών, άτομα που θα έχουν αναπτύξει αντισώματα λόγω άλλων κορωνοϊών και πολίτες με ανοσία μέσω μεγάλης ποσότητας των Τ-λεμφοκυττάρων, τα οποία δεν ανιχνεύονται στα τεστ αντιγόνων.

 

Εκ μέρους του UCL ο καθηγητής Καρλ Φρίστον ανέφερε πως οι εκτιμήσεις για την ανοσία της αγέλης τον εντυπωσιάζουν, «ωστόσο προκύπτει εύλογα αν αναλογιστεί κανείς ότι πάνω από το 50% του ενηλίκου πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, ότι περίπου το 42% των πολιτών έχει εκτεθεί στον κορωνοϊό και ότι ένα 10% έχει προϋπάρχουσα ανοσία».

 

Σημειώνεται πως ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πρόγραμμα δωρεάν τεστ για την Αγγλία.

 

«Καθώς συνεχίζουμε να σημειώνουμε καλή πρόοδο στο πρόγραμμά μας εμβολιασμού και ο οδικός μας χάρτης για την προσεκτική χαλάρωση των περιορισμών βρίσκεται σε εξέλιξη, τα τακτικά, γρήγορα τεστ είναι ακόμη πιο σημαντικά για να εξασφαλίσουμε ότι αυτές οι προσπάθειες δεν πάνε χαμένες», ανέφερε ο Τζόνσον σε ανακοίνωσή του.

 

Επιχειρήσεις του κλάδου φιλοξενίας και αναψυχής αναμένεται να ανοίξουν στις 12 Απριλίου, στα πλαίσια της χαλάρωσης των περιορισμών.

Με πληροφορίες από Telegraph/Independent/Evening Standard 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr