Γιγαντιαίος αστεροειδής, σχεδόν διπλάσιος του Empire State Building, θα περάσει σήμερα δίπλα από τη Γη

Γιγαντιαίος αστεροειδής, σχεδόν διπλάσιος του Empire State Building, θα περάσει σήμερα δίπλα από τη Γη Facebook Twitter
Φωτ.:NASA
0

Ένας γιγαντιαίος και «δυνητικά επικίνδυνος» αστεροειδής που μπορεί να έχει διπλάσιο μέγεθος από το Empire State Building πρόκειται να πλησιάσει τη Γη σήμερα, σύμφωνα με τη NASA.

Ο αστεροειδής, που ονομάζεται 418135 (2008 AG33), έχει εκτιμώμενη διάμετρο μεταξύ 350 έως 780 μέτρων και θα εισέλθει στην τροχιά της Γης με ταχύτητα 37.400 χλμ/ώρα.  Ωστόσο, ο αστεροειδής αναμένεται να περάσει «ξυστά» από την Γη χωρίς κανέναν κίνδυνο πρόσκρουσης.

Στο πλησιέστερο σημείο του, ο αστεροειδής – που ταξιδεύει με ταχύτητα μεγαλύτερη από 30 φορές την ταχύτητα του ήχου – θα φτάσει σε απόσταση περίπου 3,2 εκατ. χλμ. από τη Γη, απόσταση δηλαδή που είναι περίπου οκτώ φορές η μέση απόσταση μεταξύ Γης και Σελήνης.

Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν μεγάλο κενό, αλλά σε κοσμικά πρότυπα, πρόκειται για απόσταση αναπνοής.

Η NASA επισημαίνει πως οποιοδήποτε διαστημικό αντικείμενο βρίσκεται σε απόσταση 193 εκατ. χλμ. από τη Γη θεωρείται ως «αντικείμενο κοντά στη Γη» και οποιοδήποτε αντικείμενο ταχέως κινούμενο εντός 7,5 εκατ. χλμ. θεωρείται αντίστοιχα  ως «δυνητικά επικίνδυνο».

Ο αστεροειδής ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στις 12 Ιανουαρίου 2008, από επιθεωρητές αστεροειδών στο παρατηρητήριο Mt. Lemmon SkyCenter στην Αριζόνα και τελευταία φορά πέρασε από τη Γη την 1η Μαρτίου 2015, σύμφωνα με το Κέντρο Μελετών Αντικειμένων Κοντά στη Γη (CNEOS) της NASA.

Ο αστεροειδής περνά δίπλα από την Γη περίπου κάθε επτά χρόνια, με την επόμενη κοντινή επαφή του να να προβλέπεται για τις 25 Μαΐου 2029.

Ο αστεροειδής αυτός ωστόσο μπορεί να μην είναι καν ο μεγαλύτερος διαστημικός βράχος που θα περάσει κοντά από τον πλανήτη Γη τις επόμενες εβδομάδες.

Αυτός ο οποίος θα περάσει ακόμα πιο κοντά είναι ο 467460 (2006 JF42), ο οποίος έχει εκτιμώμενη διάμετρο μεταξύ 380 έως 860 μέτρων και αναμένεται να περάσει δίπλα από τη Γη στις 9 Μαΐου 2022 με ταχύτητα περίπου 40.700 χλμ/ώρα.

Με πληροφορίες του LiveScience

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εφευρέτριες δημιούργησαν "έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο" που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Τech & Science / Εφευρέτριες στην Τυνησία δημιούργησαν «έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο» που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Το αμαξίδιο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο αφού τα άτομα που το χρησιμοποιούν μπορούν να το κινήσουν με τη χρήση οθόνης αφής, φωνητικής εντολής και εκφράσεων προσώπου.
NEWSROOM
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Τech & Science / Το Αριστείο Μποδοσάκη σε δύο σημαντικούς ερευνητές με διεθνή απήχηση

Η Ελληνίδα ερευνήτρια του διαστήματος, Καθηγήτρια Αστροφυσικής με μακρά πορεία στη NASA Χρύσα Κουβελιώτου και ο κορυφαίος ερευνητής της σύγχρονης βιοϊατρικής έρευνας που καθοδηγεί την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ερευνητικά δρώμενα, Καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης βραβεύονται για την καθοριστική τους συμβολή στην εξέλιξη της επιστήμης
NEWSROOM
Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Tech & Science / Μπορεί το χρήμα να νικήσει τον θάνατο; Τι κάνουν οι πλούσιοι για να ζήσουν για πάντα

Ο Πίτερ Διαμαντής, ο ελληνικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματίας στους τομείς της τεχνολογίας και της υγείας, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των δισεκατομμυριούχων που αγωνίζονται να κερδίσουν τη μακροζωία, αν όχι την αιώνια ζωή.
NEWSROOM