Γιγαντιαίος αστεροειδής, σχεδόν διπλάσιος του Empire State Building, θα περάσει σήμερα δίπλα από τη Γη

Γιγαντιαίος αστεροειδής, σχεδόν διπλάσιος του Empire State Building, θα περάσει σήμερα δίπλα από τη Γη Facebook Twitter
Φωτ.:NASA
0

Ένας γιγαντιαίος και «δυνητικά επικίνδυνος» αστεροειδής που μπορεί να έχει διπλάσιο μέγεθος από το Empire State Building πρόκειται να πλησιάσει τη Γη σήμερα, σύμφωνα με τη NASA.

Ο αστεροειδής, που ονομάζεται 418135 (2008 AG33), έχει εκτιμώμενη διάμετρο μεταξύ 350 έως 780 μέτρων και θα εισέλθει στην τροχιά της Γης με ταχύτητα 37.400 χλμ/ώρα.  Ωστόσο, ο αστεροειδής αναμένεται να περάσει «ξυστά» από την Γη χωρίς κανέναν κίνδυνο πρόσκρουσης.

Στο πλησιέστερο σημείο του, ο αστεροειδής – που ταξιδεύει με ταχύτητα μεγαλύτερη από 30 φορές την ταχύτητα του ήχου – θα φτάσει σε απόσταση περίπου 3,2 εκατ. χλμ. από τη Γη, απόσταση δηλαδή που είναι περίπου οκτώ φορές η μέση απόσταση μεταξύ Γης και Σελήνης.

Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν μεγάλο κενό, αλλά σε κοσμικά πρότυπα, πρόκειται για απόσταση αναπνοής.

Η NASA επισημαίνει πως οποιοδήποτε διαστημικό αντικείμενο βρίσκεται σε απόσταση 193 εκατ. χλμ. από τη Γη θεωρείται ως «αντικείμενο κοντά στη Γη» και οποιοδήποτε αντικείμενο ταχέως κινούμενο εντός 7,5 εκατ. χλμ. θεωρείται αντίστοιχα  ως «δυνητικά επικίνδυνο».

Ο αστεροειδής ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στις 12 Ιανουαρίου 2008, από επιθεωρητές αστεροειδών στο παρατηρητήριο Mt. Lemmon SkyCenter στην Αριζόνα και τελευταία φορά πέρασε από τη Γη την 1η Μαρτίου 2015, σύμφωνα με το Κέντρο Μελετών Αντικειμένων Κοντά στη Γη (CNEOS) της NASA.

Ο αστεροειδής περνά δίπλα από την Γη περίπου κάθε επτά χρόνια, με την επόμενη κοντινή επαφή του να να προβλέπεται για τις 25 Μαΐου 2029.

Ο αστεροειδής αυτός ωστόσο μπορεί να μην είναι καν ο μεγαλύτερος διαστημικός βράχος που θα περάσει κοντά από τον πλανήτη Γη τις επόμενες εβδομάδες.

Αυτός ο οποίος θα περάσει ακόμα πιο κοντά είναι ο 467460 (2006 JF42), ο οποίος έχει εκτιμώμενη διάμετρο μεταξύ 380 έως 860 μέτρων και αναμένεται να περάσει δίπλα από τη Γη στις 9 Μαΐου 2022 με ταχύτητα περίπου 40.700 χλμ/ώρα.

Με πληροφορίες του LiveScience

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ