Γιατί ορισμένοι κολλούν ξανά και ξανά κορωνοϊό - Ο ρόλος των αντισωμάτων

Γιατί ορισμένοι κολλούν ξανά και ξανά κορωνοϊό - Ο ρόλος των αντισωμάτων Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Μια νέα μελέτη για τον κορωνοϊό διαπίστωσε ότι τα αντισώματα που παράγονται στη μύτη μειώνονται 9 μήνες μετά τη μόλυνση, ενώ εκείνα που βρίσκονται στο αίμα διαρκούν τουλάχιστον ένα χρόνο.

Τα αντισώματα στο ρινικό υγρό (γνωστά ως ανοσοσφαιρίνη Α ή IgA) παρέχουν άμυνα πρώτης γραμμής κατά του κορωνοϊού, εμποδίζοντας τον ιό SARS-CoV-2 όταν αυτός εισέρχεται στην αναπνευστική οδό. Αυτά τα αντισώματα είναι πολύ αποτελεσματικά στο να εμποδίζουν τον ιό να εισέλθει στα κύτταρα και να προκαλέσει λοίμωξη.

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ρινικά αντισώματα υπήρχαν μόνο σε όσους είχαν μολυνθεί πρόσφατα και ήταν ιδιαίτερα βραχύβια έναντι της παραλλαγής Όμικρον, σε σύγκριση με τις προηγούμενες παραλλαγές.

Αυτά τα νέα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύονται στο eBioMedicine, μπορεί να εξηγήσουν γιατί τα άτομα που έχουν αναρρώσει από κορωνοϊό διατρέχουν σύντομα κίνδυνο επαναμόλυνσης, ιδιαίτερα με τη μετάλλαξη Όμικρον και τις υποπαραλλαγές της.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ο εμβολιασμός είναι πολύ αποτελεσματικός στη δημιουργία και την ενίσχυση των αντισωμάτων στο αίμα, τα οποία αποτρέπουν τη σοβαρή νόσο, αλλά είχε πολύ μικρή επίδραση στα ρινικά επίπεδα IgA.

«Πριν τη μελέτη μας ήταν ασαφές πόσο διαρκούν αυτά τα σημαντικά ρινικά αντισώματα. Η έρευνά μας βρήκε διαρκείς ανοσιακές αντιδράσεις μετά από λοίμωξη και εμβολιασμό, αλλά τα ρινικά αντισώματα-κλειδιά είναι πιο βραχύβια σε σχέση με εκείνα του αίματος. Ενώ τα αντισώματα στο αίμα βοηθούν να προστατευθεί κάποιος από τη νόσο, τα ρινικά αντισώματα μπορούν να εμποδίσουν τελείως τη λοίμωξη. Αυτό μπορεί να αποτελεί έναν βασικό παράγοντα πίσω από τις επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις με κορωνοϊό και τις νέες παραλλαγές του», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Φελίσιτ Λίου, του Imperial.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι απαιτούνται μελέτες που εξετάζουν άμεσα αυτά τα ρινικά αντισώματα και τις επαναμολύνσεις για να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματά τους.

Με πληροφορίες από Imperial College London

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ